Продукти
1 кг. бяло брашно + още около 100 гр. за доомесване
5 яйца
200 гр. разтопено масло
200 мл. топло пресно мляко
1 кубче мая (или 2 пликчета суха)
2/3 ч.ч. захар
(200 гр.)
1 ч.л. сол
кората на 1 лимон
3 ванилии
за намазване
1 яйце + 2 с.л. пресно мляко
за плънката
250 гр. Маскарпоне
30 гр. какао
150 гр. щоколад (черен или млечен, по вкус)
1 ч.ч. нарязани ядки, по желание (орехи, бадеми)
за поръсване
1/3 ч.ч. захар
1 плкче ванилова захар
Приготвяне
Пресяваме брашното заедно със солта и го насипваме в
голяма купа.
В средата правим кладенче, в което сипваме 3 с.л. от
захарта, натрошаваме маята, заливаме с млякото и с малко от брашното забъркваме
рядко тесто. Покриваме купата и оставяме за около 15-20 минути да се активира
маята и сместа да бухне.
След това вече замесваме същинското тесто, като в рядката
маена смес добавяме останалата захар, разбитите яйца, лимоновата кора и
ванилията. В процеса на месене добавяме по малко, на порции, разтопеното и топло
масло. Самото месене е продължително (около 20 минути) с движения, с които
изтегляме тестото, разтягайки го максимално, за да има после козунака „конци“.
Когато спре да лепне по ръцете и стане лъскаво и еластично, го прехвърляме
върху набрашнена повърхност и омесваме до пълна гладкост. Намасляваме купата и
връщаме тестото в нея, завиваме го и оставяме на стайна температура за около час
– час и половина, докато удвои обема си.
След това разделяме на 4 части като всяка една разточваме
върху намаслен плот на правоъгълна кора (дълга, но широка само около педя), намазваме
с Маскарпоне, поръсваме с какао и накрая с рендосан шоколад. Завиваме на тънко
и дълго руло, като с пръсти нежно прищипваме ръбчето, за да го затворим добре. Оставяме
за около 5 минути така приготвените рула да се отпуснат и след това ги
разточваме с ръце на фитили, като едновременно с това и ги изтъняваме леко.
От четирите фитила оплитаме две плитки, които завиваме на
венец. Поставяме така оформените венци в тава, застлана с хартия за печене,
намазваме ги с разбитото с мляко яйце и ги покриваме за половин час, да бухнат.
Загряваме фурната на 200°.
Бухналите козунаци намазваме отново с яйце, поръсваме с
ароматизираната с ванилия захар и печем за 8-10 минути, след което намаляваме
градусите до 180° и
продължаваме печенето до готовност, още около 20 минути.
Готовите козунаци имат красив златист загар отгоре и
отдолу, леки са, а при почукване по долната кора издават кух звук.
Изваждаме ги от фурната и ги поставяме върху скара да се
охладят напълно, след което, ако не ги нападнат веднага, ги съхраняваме в добре
затворена платнена или хартиена торба.
Единият
не навих, а оставих
плитката права.
Сигурна съм, че е повече от чудесен, Ирме!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Не знам. Мога да кажа само, че ароматът му е вълшебен. :)
ИзтриванеБлагодаря, Дани!
Прегръдки на теб и морето!
Просто перфектен! Много ми харесва, а в плънката съм влюбена!
ОтговорИзтриванеЩе се възползвам от идеята за маскарпоне и шоколад в тесто ;)
Поздрави, Ирме!
Благодаря ти, Таня!
ИзтриванеОпитай го! Надявам се да ви се хареса и на вас! Аз дори бих завишила още малко шоколада следващия път.
Поздрави и хубави празници!
За последният си козунак мислех да заменя сметаната с маскарпоне, ама за в плънката не съм се сещала:). Чудесно изглежда този на снимка, пък за лайф да не говорим:). Поздрави, Ирме!
ОтговорИзтриванеСтои много добре в плънката, Кате. Ако пък е в козуначно руло (да не се плете и тестото да е разточено на дебела кора), може да се намаже на по-дебел слой и ще е още по-вкусно. :) Пробвай!
ИзтриванеПоздрави и хубави празници!
В плънката ще е идеално. Подготвям се и аз за генерално представление, репетиции няма да има, но мисля да заложа на твоя вариант. Що ми се струва,. че ще обера овациите ? :)
ОтговорИзтриванеМарте, по-вкусният вариант е с орехи в плънката, но пък и ако нахвърляш и накъсан локум вътре, вкусът вътре ще е вълшебен. :) Сигурна съм, че ще ви хареса много!
ИзтриванеПоздрави и щастливи празници!
Страхотен е, Ирме, не устоя ти до празника, аз обаче - да. Още си избирам рецепти, обикновено правя по няколко.
ОтговорИзтриванеАз пък днес бях на подобна вълна, дъщерята прави палачинки с шоколад, а аз моята си напълних със сладко от сини сливи и маскарпоне:)
Палачинки, а? Дразнителка! ;)))
ИзтриванеКозунака само го правих аз, други го ядоха. И издържах геройски, Весе. Дори торта вчера не хапнах, а беше жестока :))
Хубава вечер и светли празници!
Я, не се мъчи, пък и ще "развалиш" хубавата жена!
ОтговорИзтриванеХехе! :)
Изтриване