Страници

24 март 2016 г.

Мус от извара и пушена сьомга

И още една рецепта с чудесните продукти на Olympus, с която участвам в кампанията им "Малката черна престилка", целяща да вдъхнови и провокира жените, да се наслаждават и забавляват със заниманията си в кухнята.

Този път използвах изварата им. Комбинирах я с пушена сьомга и пулсирах до пухкав мус. За изненада на купонджиите оформих като торта и замаскирах с розички от репички. Получи се чудесно предястие, с лек и нежен вкус.


Продукти

400 гр. нискомаслена извара Olympus
100-150 гр.  филе от пушена сьомга (на вкус)
кората на ½  лимон (много фино настъргана)
черен пипер на вкус
10-15 едри репички
пресен копър
кората на ½  лайм


Приготвяне

Слагаме изварата и сьомгата в блендер и пулсираме до гладък крем. Подправяме с лимоновата кора и черен пипер на вкус.
Разбъркваме отново и прехвърляме в купа със сферична форма, която предварително сме навлажнили леко и застлали със стреч фолио.
Покриваме и повърхността на муса с фолио, за да не засъхва и прибираме в хладилник за 2-3 часа.
Преди поднасяне обръщаме муса върху подходящо плато за сервиране, поръсваме с наситнен пресен копър околовръст основата му и декорираме цялата му повърхност с розички от репичките.
За финал настъргваме нежно отгоре с кора от лайм.




20 коментара:

  1. Много,много ефектно!Браво,Ирма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленка! :)

      Изтриване
    2. Това си го записвам в тевтера за моя рожден ден! Уникално поднесено!

      Изтриване
    3. Благодаря ти, Кро!
      Вярвам, ще се хареса и на твоите гости!
      Радвам се, че не си е забравила и наминаваш от тук! :)

      Изтриване
  2. Отново прекрасно и много красиво поднесено предястие, Ирме!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И отново благодаря, Дани! :)
      Хубава вечер от мен! Прегръдка!

      Изтриване
  3. Много апетитно поднесено!
    Поздрави, Ирма!

    ОтговорИзтриване
  4. Говори ми в снимки, говори... Прецизно изпълнение, поздравявам те! Честит празник, с пожелания за здраве и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ти говоря, Кате, стига да не ти омръзна! ;)
      Хубава празнична вечер ви желая, мила! Здрави бъдете и нека само благи вести достигат до вас!
      Голяма прегръдка!

      Изтриване
  5. Трудно се впечатлявам, но ти си в състояние да го направиш, Ирме! Прекрасна рецепта, представяне и снимки! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оставяш ме без думи, Еви!
      Благодаря ти от сърце, мила!
      Прегръдка голяма!

      Изтриване
  6. Ох, искам и аз да съм от купонджиите и да съм ти на гости, пък нека ме изненадаш със замаскирани репички....Ирме, невероятна красота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мария!
      Можеше и по-добре да е, но като рендето ми не е от най-добрите, рязах репичките на ръка и малко позагрубяха розичките.
      А теб за да изненадам (ако въобще успея), трябва сериозно да се позамисля с какво. Определено ще се затрудня. ;))
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Страхотно вдъхновение.Поздравления.Искам да питам как лесно,ама много лесно се правчт тези розички?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви, hr. zhekova!
      Розичките направих от тънко изрязани кръгове от репички, които после просто навих. Не е нещо невиждано, нито трудно и всеки би се справил с подобна декорация.
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Леле, това как го измисли!
    Нямам думи да опиша колко ми хареса всичко - и вкуса, и визията, и снимките...наистина нямам думи.
    Ще се прави за специален повод, мдаааа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Весе! Направи го, сигурна съм, че ще ви се и услади. :)
      Прегръдки за теб и поздрави на Р.!

      Изтриване
  9. Классная идея! Обязательно приготовлю. Очень понравился Ваш блог , с удовольствием присоединилась. Приглашаю Вас к себе в гости
    http://svetlanametaxa.blogspot.gr/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добро пожаловать, Светлана!
      Большое спасибо за Ваше любезное приглашение и комплимент!

      Изтриване