Продукти
/за 4 порции/
8 тънки резена пражка шунка
300 гр. Рикота
1 глава червен лук
1 букетче от свежа мащерка, риган и естрагон
4-5 сушени доматчета, консервирани в зехтин
10-на обезкостени маслинки
сол и черен пипер на вкус
8 дълги пера от пресен, зелен лук
отделно
15-20 Чери доматчета (в зависимост от едрината им)
150 гр. бейби Моцарела
песто, приготвено от връзка босилек, връзка мащерка,
зехтин, сол и черен пипер
Приготвяне
Почистете и наситнете максимално лука.
Отцедете добре маринованите сушени доматчета и заедно с
маслинките също наситнете максимално.
Перата лук бланширайте за 10 секунди в гореща вода.
Извадете ги и веднага ги потопете за 10 секунди в ледена, след което ги
поставете върху кухненска хартия да се отцедят.
В купа сложете Рикотата, лука, доматите, маслините, накълцаните
на дребно билки, подправете със сол и черен пипер на вкус и разбъркайте добре.
Разпределете получения дип върху резените шунка и навийте
на фунийки, които завържете с лентичките зелен лук.
Отделно сглобете един вид "Капрезе" шишчета.
Нанижете Чери доматите и Моцерелата на шишчетата като
редувате с листенца босилек.
Подредете фунийките и шишчетата върху подходящо плато за
сервиране и полейте всички нежно с песто, приготвено от останалият босилек,
листенцата на мащерката и зехтина. За целта с пасатор пасирайте всичко до
гладък сос, чиято гъстота контролирате с количеството зехтин, според вашето
предпочитание. Подправете пестото/соса със сол и черен пипер.
Друг вариант на сглобяване на цялото предястие е да
оформите вместо фунийки от шунката, малки бохчички, които пак да завържете с
перата зелен лук.
Капрезето пък може да направите във вид на кулички като
редувате резени градински домат и резени от по-едри топки Моцарела. Подправяте
ги със сол, черен пипер и за минутка поставяте под грил, колкото да се размекне
сиренето. Преди сервиране поръсвате с листенца свежа мащерка и напръсквате леко
със зехтин.
И накрая:
Честит празник на всички дами!
Бъдете винаги усмихнати, доволни, обичани и щастливи!
Честит празник, Ирме! Нека тази красота бъди винаги около теб, сътворявай я, раздавай я и прави света по-прекрасен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате, ще се постарая! :)
ОтговорИзтриванеЧестит празник и на теб, мила!
Честит празник, Ирме! Бъди здрава, все така очарователна, вдъхновена и сърдечна!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря ти, Бети!
ИзтриванеБезкрайно обичана и щастлива бъди и ти!
Прегръщам те!
Винаги се чувствам "Добре дошла!"Прекрасно предястие,красиво аранжирано.....Благодаря ти ,Ирме!Честит празник!
ОтговорИзтриванеИ си "Добре заварила!", Миленка!:)
ИзтриванеБлагодаря ти, мила! Обичана и щастлива бъди!
Прегръдки!
Честит празник! Такава красота в чиния! Точно за празник!
ОтговорИзтриванеХайде, нека и днес да празнуваме, нали все пак е март и месецът е наш! :)
ИзтриванеЧестит празник, Траянка! Щастлива, обичана бъди и не спирай да раздаваш пленителните си усмивки!
Благодаря за комплимента! Прегръдки!
Ирме, ако че е късно:)), ама да си те поздравя, както подобава - да си все така омайваща, не само с кулинарните умения, но и с чара, който струи от теб! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеА предложението ти ми допада много, много!
Благодаря ти, Весе! Много си мила, както винаги!
ИзтриванеПрегръдки!