Обичаме спанак и то сервиран по всякакъв начин – вложен в
нежна крем супа, в селска чорба, в
ризото, на яхния (за мен без месо), на салата, в тесто и какво ли не. Спаначени кексчета (мъфини) обаче съм правила само веднъж и дори не помня каква беше рецептата.
Хареса ни, но не знам защо не сме повторили. Сетих се за тях спонтанно и не
чаках дълго, за да ги направя – 2 пъти този месец. Първият път слагах каквото
имам – квасена сметана, малко сирене, шепа кашу и за да е по-пухкаво тестото
(че спанака го сбива) и малко мая. Останах особено доволна от резултата, затова
го повторих и за разнообразие замених кашуто с шам фъстък (сетих се, че някъде
бях чела рецепта за спаначена супа с шам фъстък), а сиренето с Пармезан.
Кексчетата са много меки, наистина като дунапрен, сочни, дъхави, а ядките в тях
са си истинско попадение.
Продукти
/за 10-12 броя/
150 гр. пресен спанак
5-6 с.л. зехтин
250-300 гр. брашно
1 ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер
200 гр. квасена сметана
½ ч.л. сода за хляб
3 яйца
100 гр. настърган Пармезан
шепа начупен шам фъстък (или кашу)
½ кубче прясна мая
100 мл. хладко пресно мляко
1 с.л. меко масло за намазване на формите
някакви семена за поръсване (сусам, нигела, ленено семе,
ким)
Приготвяне
Пускаме фурната да се загрее на 180°
Намасляваме добре формички за мъфини.
Почистваме спанака (нужни са ни само листенцата),
измиваме го добре, отцеждаме и поставяме в блендер. Наливаме отгоре му зехтина
и пасираме всичко на гладка паста.
В дълбока купа пресяваме брашното със солта.
Правим в него кладенче, в което чукваме яйцата, добавяме
сметаната, содата, Пармезана, черния пипер, спанака, ядките и разтворената в
топлото мляко мая.
Разпределяме тестото в подготвените формички като ги
пълним до 2/3 от обема им. Поръсваме със семена по избор.
Печем в предварително загрятата фурна, на едно ниво под
средното, за около 25-30 минути.
Сервираме кексчетата леко охладени със свежа салата и наливаме по
чашка бяло вино.
Сега е
сезона на спанака, опитайте ги и да ви е сладко!
Ирме, изглеждат прекрасно!
ОтговорИзтриванеА снимките са божествени!
Прегръдки!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеХубава, нова седмица!
Ммм, страхотни! Пролетво ми става като ги гледам!
ОтговорИзтриванеО, да, хубав зелен цвят добиха. Благодаря, Йоли!
ИзтриванеНека е все пролетно в душата ти!
Зеленото е превъзходно. Щом си ги направила два пъти и аз ще ги направя поне веднъж;)
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко, Марте! :)
ИзтриванеДопадат ми, Ирме!
ОтговорИзтриванеРадвам се за това, Весе! Ако ги направиш и ще ти се усладят. :)
ИзтриванеТочно като за пролетта са тези пухчовци,Ирме,страхотни,ароматни и с радващ окото цвят!Прекрасен уикенд,мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси!
ИзтриванеПрекрасна пролет на теб!