Според Уикипедия „към 2009 година оризът е третата
най-произвеждана зърнена култура в света след царевицата и пшеницата. И тъй като
значителна част от царевицата не се използва за храна от хората, оризът е
най-значимата зърнена култура от гледна точка на изхранването на човечеството,
като на него се пада над една пета от консумираната от хората енергия.“
Той е толкова полезен, потребяван и обичан хранителен
продукт, че съвсем оправдана е употребата му в много и най-разнообразни ястия –
това суши, това крокети, кнедли, баници и щрудели, ризото, пилаф, каши, паеля, джамбалая,
сарми и още и още. Дори десерти с ориз има, всякакви - сладки, солени, нашенски
и чужди. У нас най-популярен е сутляшът. За някои любим, за други безличен, за
трети низвергнат. Обикновено мъжете не си падат по него и виновна за това била
казармата и канелата, поне моите впечатления са такива. Сред дамската аудитория
също не липсват недолюбващи го. И у нас положението не е по-различно, само дето
аз го харесвам с уговорката канелата да е съвсем деликатно употребена в приготвянето
му, а останалите мръщят нос още при споменаването му.
Но понеже обичам да тествам домашните си и да
експериментирам както с търпението им, така и с вкусовите им рецептори, преди няколко години пак им
го сервирах, но не бе прост сутляш, а апетитно замаскиран с много шоколад. Резултатът: не им
стигна и откровено заобичаха този му вариант. Кръстих го
шоколадово ризото съвсем спонтанно, без да знам че италианците и за това са се
сетили. Рецептата ми не претендира за оригиналност и автентичност, но си е моя
и уверявам ви, е зарибяващо вкусна.
Продукти
4-5 с.л. едрозърнест ориз за ризото (Арборио или
Карнароли)
1 ч.ч. вода
600 мл. млечна сметана (или пресно мляко)
2 равни с.л. фино царевично брашно
5 с.л. захар
200 гр. черен шоколад (75% какаово съдържание)
кората на ½ портокал
за гарниране
шепа ядки по вкус
портокалова кора
черен шоколад
Приготвяне
В малка касерола слагаме ориза и водата на тих огън и
варим докато оризът поеме течността. Отвеждаме настрана.
В подходяща по големина тенджерка разбиваме брашното и захарта с малко от сметаната /млякото/ на гладка каша.
В подходяща по големина тенджерка разбиваме брашното и захарта с малко от сметаната /млякото/ на гладка каша.
Наливаме останалата сметана и сварения ориз, разбъркваме
и поставяме тенджерата на още топлия котлон.
Постоянно бъркайки с тел варим ризотото, докато сместа се
сгъсти.
Отвеждаме настрана и добавяме портокаловата кора
и натрошения шоколад. Разбъркваме няколко пъти, за да ускорим разтопяването му.
Разпределяме ризотото в порционни чашки и оставяме да се охлади, Преди сервиране гарнираме с ядки, още шоколад и портокалова кора.
Разпределяме ризотото в порционни чашки и оставяме да се охлади, Преди сервиране гарнираме с ядки, още шоколад и портокалова кора.
Визията му е перфектна, а за вкуса нямам съмнения!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Ирма и хубав февруари!
Благодаря ти, Игличе!
ИзтриванеПрекрасен да е февруари и за теб, мила!
Прегръдки!
Ирме, много обичам ризото.
ОтговорИзтриванеНо сладко не съм опитвала :)
Чудесен щоколадов вкус и прекрасни снимки!
Прегръдки!
Благодаря ти за комплимента, Дани!
ИзтриванеЯвно и ти не си от любителите на сутляша, но това е просто разкошно. Дай му един шанс!
Прегръщам те и аз, мила!
Прекрасно се почувствах при тази тъй шоколадова гледка...,така че без притеснения си вземам стъклената чашка и една порцеланова:)
ОтговорИзтриванеВзимай, Миленка и да ти е сладко, мила!
ИзтриванеПоздрави и прегръдки!
И аз съм го правила този "номер" и определено се хареса. ;) Но ние си умираме и за обикновен сутляш, любим, любим ми е! Твоят изглежда превъзходно, Ирме!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти, Гери!
ИзтриванеТолкова е хубаво и лесно, когато хората в един дом нямат вкусови разногласия! Вие сте едно щастливо изключение от "правилото" ;)
Прегръдки от мен!
Нали, наистина е лесно! ;) Вкъщи обаче далеч не е така... Аз едва смогвам да измисля нещо, което господинът да хареса, а за идеята да е вкусно и на двама ни - невинаги успявам. ;) Ама учим се един от друг, това е важното. Твоето ризото определено ще хареса на всички! :)
ИзтриванеПрегръдки, Ирме!
И пак сте щастливо изключение, Гери. Не можеш да си представиш какво е, когато в къщи всеки има различен от останалите, категоричен вкус и предпочитания. Винаги някой прави компромис, защото аз 3 или 4 различни ястия за всяко хранене отказвам да готвя. И познай кой е този най-често! :)))
ИзтриванеХубава вечер ти пожелавам, Гери!
Тази чашка нали е за мен,миличка!
ОтговорИзтриванеЗа другата среща си поръчвам от вкусните ти десерти.Торта ли ще е, кекс ли или може би по едно такова страхотно ризото,но искам да опитам от тази красота, приготвена от златните ти ръчички!!!
Прегръщам те,Ирма, силно!
Веднага си я позна. За теб е, ами! :)
ИзтриванеСладурче, много ще се радвам това да се случи по-скоро и обещавам да ти приготвя каквото поискаш, пък дано ти се услажда и си похапваш и за двама! Много ти благодаря и те чакам отново, Аля!
Топли прегръдки и от мен!
Ей, опасно човече си ти:))
ОтговорИзтриванеЦъкам, и ще цъкам и на сън - да знаеш!!!
Не цъкай, Весе, ами се зареди с шоколад и го направи у дома! Знам, че поне един човек ще бъде щастлив да му го поднесеш. ;)
ИзтриванеПрекрасен, още по-влюбен февруари за теб! Прегръщам те!
Прекрасни, приканващи снимки, Ирме! И десертът е много ароматен и вкусен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Бети! :)
Изтриваненаправила си убийствени снимки и почти ме убеди, че вкусът на шоколада и ориза са съвместими;)
ОтговорИзтриванеПоздравче, ирма!
Хаха! Почти, а?! Марте, ако бе само мус и ориз, бих казала, че оризът е излишен, защото и аз не мога да сложа знак за принадлежност помежду им. Ама с тези ядки и портокалови кори вътре, положението е коренно различно - идеално се допълват и вкусовете, и текстурите. Опитай го!
ИзтриванеИ благодаря за комплимента, мила! Ама, то сложиш ли портокал до шоколад все хубаво се получава. ;)
Снежен поздрав и от мен!