Страници

6 февруари 2016 г.

Постно, ама чушки бюрек

Така де, безмесно! Ама то, щом няма месце и дядо поп не го смята за блажно, ако че е бъкано със сирене и яйца. Пък колко е вкусно... да ви питам ли? ;) 
Рецептата всеки я знае и предполагам всеки обича това ястие, а и във всеки уважаван блог трябва да присъства, та ей го и при мен, най-малкото да го има за наследниците. J

Чушки бюрек
/пържени/


Продукти
/за 4-5 порции/

10 едри и здрави, червени чушки (печени и обелени)
300-350 гр. овче сирене (може и друго)
4 яйца
2-3 клончета пресен магданоз
1 скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус
1 малко, зелено люто чушле (по желание)

за панировка
5 яйца + малко сол
царевично брашно, ( около ½ кг. за по-удобно)
2 ч.ч. галета
1 ч.ч. трохи от пресен хляб


Приготвяне

Подбираме едри, прави и добре узрели червени чушки. Изпичаме ги (на огън, фурна, барбекю или котлон – както си знаем), задушаваме ги за 20-30 минути и ги обелваме. Оставяме ги да се охладят.
Ако имаме вече готови, изпечени чушки направо пристъпваме към пълненето им.

За целта намачкваме в купа сиренето с вилица, чукваме отгоре му яйцата, подправяме със сол и черен пипер на вкус, добавяме наситнения магданоз, смачканата скилидка чесън и наситнената, почистена от семето люта чушка. Разбъркваме сместа и с нея пълним равномерно чушките. Забождаме отвора им с клечка за зъби или дървено шишче (счупено на две, за две чушки).
Панираме ги първо в яйце, после в брашно (около ½ кг. за по-удобно), пак в яйце и накрая в сместа от галета и хлебни трохи.
Редим ги на табла, покрита с хартия за печене и ги оставяме настрана за 15-20 минути, да стегне панировката (в по-топло време в хладилника).

Наливаме повечко олио в дълбок тиган и го загряваме на среден огън.
Пържим бюреците от всяка страна до хубаво зачервяване като не ги редим по много наведнъж, за да има място помежду им и да се изпържат равномерно. Вадим с решетъчна лъжица върху кухненска хартия да се отцедят от мазнината и махаме клечките.


Сервираме ги със свежа салата и чеснов сос. 




11 коментара:

  1. Дам, вкусотия си е то! Ама има странни хора (като господинът вкъщи), които не искат и да помиришат чушка в ядене... Иначе си умираме за червен пипер. Ей така сме... ;)
    Ама за останалите - приветстваме постното, Ирме! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, аз примерно не харесвам сготвен пресен лук (с едно единствено изключение), а суров много обичам, така че ми е ясно положението. Но какво пък, предлагай му го на салатка - червеният е в пъти по-полезен от зеления. А и сега е грипен сезон и колко чесън можеш да пробуташ с него :)))
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  2. И ние в къщи сме по мръвчицата, но и тези прелестни чушки не отминаваме :)(за гарнитура) :)
    Довечера ще имаме гости, Ирме, и това е чудесно предястие. Благодаря ти за подсещането!
    Прегръдки и весел слънчев ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха, хитруша! :) Абе за гарнитура или не, не са за изпускане.
      Поздрави и прегръдки и за теб, Хриси!

      Изтриване
  3. Ама знаеш ли колко ми е драго, сега като те познавам и на живо, Ирме да те чета!
    Все едно ми редиш и бъбриш..., с присъщото само за теб и много чаровно "ако, че...":))
    А чушки бюрек у дома всички обожаваме, но аз сега се въздържам от пържено(макар онзи ден да опапах една панирана чушка).
    Страхотни са твоите, пък и с люто чушле...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен ми е драго, Весе! И още по-драго ще ми е, да успеем някой хубав ден пак да се видим, но и да си сменим ролите - ти тогава да бъбриш, АКО ЧЕ обичаш да си кротуваш. :)
      Колкото до чушките бюрек, те стават чудесни и печени, само ги напръскай леко с мазнинка преди да ги бутнеш във фурната. Не се лишавай от такава вкусотия!
      Прегръщам те и хубава вечер ти желая!

      Изтриване
  4. Ирме,
    направо преглътнах пред тези снимки!
    Много обичам чушка-бюрек, имам нестихващ апетит за тях!
    Поднасяш ни ги перфектно!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Етооо, още една прилика по между ни! Мога с тях да преям, стига да имам тази смелост. :)) Дори да не са борек, а само панирани, не им устоявам. Това едно божествено вкусно ястие!
      Благодаря ти за милите думи, Игличе! Прегръдки имаш и ти!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  5. Точно казано! Ама! Великолепни са, много вкусни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Някои простички, народни рецепти понякога са по-вкусни от царски обяд, нали? :)
      Прегръдки и весели празници!

      Изтриване