Така де, безмесно! Ама то, щом няма месце и дядо поп не го смята за блажно, ако че е бъкано със сирене и яйца. Пък колко е вкусно... да
ви питам ли? ;)
Рецептата всеки я знае и предполагам всеки обича
това ястие, а и във всеки уважаван блог трябва да присъства, та ей го и при
мен, най-малкото да го има за наследниците. J
Чушки бюрек
/пържени/
Продукти
/за 4-5 порции/
10 едри и здрави, червени чушки (печени и обелени)
300-350 гр. овче сирене (може и друго)
4 яйца
2-3 клончета пресен магданоз
1 скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус
1 малко, зелено люто чушле (по желание)
за панировка
5 яйца + малко сол
царевично брашно, ( около ½ кг. за по-удобно)
2 ч.ч. галета
1 ч.ч. трохи от пресен хляб
Приготвяне
Подбираме едри, прави и добре узрели червени чушки.
Изпичаме ги (на огън, фурна, барбекю или котлон – както си знаем), задушаваме
ги за 20-30 минути и ги обелваме. Оставяме ги да се охладят.
Ако имаме вече готови, изпечени чушки направо пристъпваме
към пълненето им.
За целта намачкваме в купа сиренето с вилица, чукваме
отгоре му яйцата, подправяме със сол и черен пипер на вкус, добавяме наситнения
магданоз, смачканата скилидка чесън и наситнената, почистена от семето люта
чушка. Разбъркваме сместа и с нея пълним равномерно чушките. Забождаме отвора
им с клечка за зъби или дървено шишче (счупено на две, за две чушки).
Панираме ги първо в яйце, после в брашно (около ½ кг. за
по-удобно), пак в яйце и накрая в сместа от галета и хлебни трохи.
Редим ги на табла, покрита с хартия за печене и ги оставяме настрана за 15-20 минути, да стегне панировката (в по-топло време в хладилника).
Редим ги на табла, покрита с хартия за печене и ги оставяме настрана за 15-20 минути, да стегне панировката (в по-топло време в хладилника).
Наливаме повечко олио в дълбок тиган и го загряваме на
среден огън.
Пържим бюреците от всяка страна до хубаво зачервяване
като не ги редим по много наведнъж, за да има място помежду им и да се изпържат
равномерно. Вадим с решетъчна лъжица върху кухненска хартия да се отцедят от
мазнината и махаме клечките.
Сервираме
ги със свежа салата и чеснов сос.
Дам, вкусотия си е то! Ама има странни хора (като господинът вкъщи), които не искат и да помиришат чушка в ядене... Иначе си умираме за червен пипер. Ей така сме... ;)
ОтговорИзтриванеАма за останалите - приветстваме постното, Ирме! :)
Прегръдки!
Гери, аз примерно не харесвам сготвен пресен лук (с едно единствено изключение), а суров много обичам, така че ми е ясно положението. Но какво пък, предлагай му го на салатка - червеният е в пъти по-полезен от зеления. А и сега е грипен сезон и колко чесън можеш да пробуташ с него :)))
ИзтриванеПрегръдки и за теб!
И ние в къщи сме по мръвчицата, но и тези прелестни чушки не отминаваме :)(за гарнитура) :)
ОтговорИзтриванеДовечера ще имаме гости, Ирме, и това е чудесно предястие. Благодаря ти за подсещането!
Прегръдки и весел слънчев ден! :)
Хаха, хитруша! :) Абе за гарнитура или не, не са за изпускане.
ИзтриванеПоздрави и прегръдки и за теб, Хриси!
Ама знаеш ли колко ми е драго, сега като те познавам и на живо, Ирме да те чета!
ОтговорИзтриванеВсе едно ми редиш и бъбриш..., с присъщото само за теб и много чаровно "ако, че...":))
А чушки бюрек у дома всички обожаваме, но аз сега се въздържам от пържено(макар онзи ден да опапах една панирана чушка).
Страхотни са твоите, пък и с люто чушле...
И на мен ми е драго, Весе! И още по-драго ще ми е, да успеем някой хубав ден пак да се видим, но и да си сменим ролите - ти тогава да бъбриш, АКО ЧЕ обичаш да си кротуваш. :)
ИзтриванеКолкото до чушките бюрек, те стават чудесни и печени, само ги напръскай леко с мазнинка преди да ги бутнеш във фурната. Не се лишавай от такава вкусотия!
Прегръщам те и хубава вечер ти желая!
:))
ИзтриванеИрме,
ОтговорИзтриваненаправо преглътнах пред тези снимки!
Много обичам чушка-бюрек, имам нестихващ апетит за тях!
Поднасяш ни ги перфектно!
Прегръдки!
Етооо, още една прилика по между ни! Мога с тях да преям, стига да имам тази смелост. :)) Дори да не са борек, а само панирани, не им устоявам. Това едно божествено вкусно ястие!
ИзтриванеБлагодаря ти за милите думи, Игличе! Прегръдки имаш и ти!
Хубава вечер!
Точно казано! Ама! Великолепни са, много вкусни. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате! Някои простички, народни рецепти понякога са по-вкусни от царски обяд, нали? :)
ИзтриванеПрегръдки и весели празници!