След новогодишните
празници упорито отказвам да правя сладкиши като успявам да заблудя моите момчета с
някой по-здравословен, лек десерт. Двете малки баници не се броят - те са в
графа солено. Интересно, но вече два месеца не мрънкат за торта, пай или нещо
по-така. На фона на тяхното спокойно приемане на ситуацията, в почивните дни аз бях два пъти съблазнена. Кулинарно де, да не
си помислите друго, макар че и онова не е за пренебрегване. И двата пъти основният
дразнител бе Дани от Музика за свободното време. И понеже ангелът ми е с отслабени сили, взех че се
възползвах от безсилието му като изненадах и зарадвах момчетата у дома.
Сладкишът, който Дани показа тези дни бе толкова сочен и нежен, че не му мислих много.
На всичкото отгоре това е бананов пай, един от най-любимите сладкиши на младежа.
Проблемът бе, че нямах банани в момента, беше вечер, а и валеше пороен дъжд. Но
само при споменаването, онова, младото рипна и след малко донесе банани. J
Оригиналната рецепта може да видите при Дани, а тук
ще напиша с какви малки промени го приготвих аз.
Бананов
пудинг-чийзкейк
с карамелов топинг
Продукти
/за форма с ⌀ 26 см./
за основата
300 гр. маслени бисквити (при мен пълнозърнести, медени)
120 гр. масло
за крема
500 мл. пресно мляко
1/3 ч.ч. (от 240 мл.) брашно
2/3 ч.ч. (от 240 мл.) захар
щ. сол
4 жълтъка
250 гр. крема сирене
250 гр. Маскарпоне
1 ванилова захар
1 пликче желатин
допълнително
3 големи банана
1 шепа запечени овесени ядки (или филирани бадеми)
за карамеловия сос
1 ч.ч. захар
2 с.л. вода
200 мл. млечна сметана (36%)
Приготвяне
Застиламе с хартия за печене дъното на тортена форма с
падащи стени, след което стягаме основата с пръстена ѝ.
Смиламе бисквитите в блендер, след което ги заливаме с
разтопеното масло. Разбъркваме добре до образуването на хомогенна маса,
наподобяваща трохи. Насипваме ги в подготвената форма и с помощта на лъжица
разнасяме равномерно навсякъде, като се стараем с притискане да извадим въздуха. Задигаме по стените на формата и борд с височина около 3-4 см.
Подравняваме контура му и изпичаме така оформената основа в
предварително загрята на 180° за 7-8
минути.
Изваждаме и оставяме настрана да се охлади напълно.
Междувременно си приготвяме крема.
В подходяща по големина касеролка размесваме добре
брашното, захарта и солта.
Доливаме млякото, хомогенизираме сместа и я поставяме на
среден огън при постоянно бъркане докато се сгъсти.
В малка купичка разбиваме жълтъците и добавяме при тях
малко от млечния крем. Разбъркваме и изливаме в останалия. Ако яйцата не са
доказано пресни, връщаме крема за още минутка–две на котлона като не забравяме
да бъркаме!
Отвеждаме настрана.
В по-голяма касеролка или тенджерка разбиваме крема сиренето до пухкав крем. Добавяме Маскарпонето, като разбиваме до гладкост, без
да прекаляваме, само колкото да се смесят сирената.
Сега добавяме млечния крем, ванилията и разтопения
желатин и добре размесваме получената пухкава маса.
Нарязваме бананите на кръгчета.
Върху охладената основа на кейка наливаме 1/3 от крема,
отгоре подреждаме банановите колелца и заливаме с другите 2/3 крем. Заравняваме
повърхността и тръскваме десетина пъти формата в плота, за да се освободят
евентуални въздушни мехурчета.
Прибираме чийза в хладилника за една нощ.
На другия ден слагаме в сух тиган с не залепващо покритие
овесените ядки и на среден огън, при постоянно бъркане с дървена лопатка ги
запичаме до красив златист загар.
Веднага ги прехвърляме върху кухненска хартия да се
охладят.
С тях поръсваме кейка, а отгоре му подреждаме бананови
колелца.
Преди да поднесем чийзкейка го напръскваме с карамелов сос.
За него слагаме захарта в алпаков тиган (поне на мен в
него ми е най-удобно да правя карамел), поливаме с водата и поставяме на тих
огън без да бъркаме. Когато захарта започне да се топи навсякъде, само леко
завъртаме тигана и пак го оставяме на котлона за да се разтопи всичката захар.
Едва тогава разбъркваме с дървена лъжица (с по-дълга дръжка) докато цвета стане
красиво златист или светло кафяв и внимателно наливаме наведнъж всичката
сметана.
Внимавайте да не се изгорите!!!
Първоначално карамелът ще се втвърди, сметаната ще надига
мехури и ще се пени, но това не бива да ни притеснява! Бъркаме непрекъснато,
докато карамелът поеме сметаната и се превърне в хубав, гъст сос.
С помощта на същата лъжица напръскваме чийзкейка, а
останалото наливаме в сосиера и поднасяме.
Ако си
падате по бананови сладкиши, по чийзкейк или харесвате карамелов вкус, опитайте
този разкош! Ще се разтопите от блаженство!
Дани,
сърдечно ти благодаря за това сладко изкушение, мила!