/Winter salad with beetroot and cashews/
Римляните вярват, че ако мъж и жена ядат от едно и също
цвекло, те ще се влюбят.
Един асирийски текст от преди около 800 г.пр.н.е. описва
цвеклото, като едно от чудесата на древния сват, растящо в градините на Вавилон.
Всички знаем за полезните свойства на червеното
цвекло и многобройните ползи от консумацията му – укрепва сърцето, пречиства
кръвта, стимулира черния дроб, бъбреците, жлъчния мехур, далака и червата.
Стимулира лимфната и укрепва имунната система, особено при борба с настинки.
Повече за безценните му качества може да прочетете тук.
Освен в народната медицина, червеното цвекло има широка употреба и в кулинарията -
използва се за супи, салати, сокове, основни ястия, че дори и в десерти. От
червено цвекло се получава и разкошен конфитюр.
Днес ви представям една страхотна салата с него, която
често приготвям тази зима.
Продукти
/за 3 порции/
1 средно голяма глава червено цвекло
½ средно голяма глава червено зеле
3 стръка пресен лук
200 гр. варена царевица (зърната)
1 голяма шепа кашу
за дресинга
1 с.л. мед
5-6 с.л. зехтин
1 с.л. сусамово олио
2 с.л. малинов оцет (може и тъмен балсамов)
1 к.л. черен пипер
1 к.л. чили на прах (по желание)
1 к.л. сол
1 к.л. смлян розмарин (по желание)
Приготвяне
Измиваме добре цвеклото и без да го белим го слагаме в
тенджерка, заливаме с вода и после на среден огън да заври. Варим не повече
от 20-25 минутки, след което отвеждаме, отцеждаме и заливаме с ледено студена
вода. Там престоява докато приготвим салатката – него ще добавим последно.
През това време си надробяваме зелето на тънко и го слагаме в салатиерата. Добавяме при него наситнения лук, зърната царевица и кашуто.
В бурканче с винтова капачка насипваме съставките за
дресинга, добре го затваряме и и разбиваме, докато всичко добре се смеси.
Сега изваждаме цвеклото от водата, подсушаваме леко и го
обелваме.
Нарязваме го на дребно, във форми каквито ни харесват - кубчета или тънки жулиени и добавяме в салатата.
Поливаме с дресинга, разбъркваме и сервираме.
Салатката е много вкусна, а освен това този наситено
червен цвят я прави особено привлекателна. Младежът у нас не е фен на цвеклото,
но видът ѝ го провокира да опита.
С продуктите за нея може да импровизирате – може да поръсите със сусам и/или други семена, да добавите морков, някакво сирене или
кашкавал. Дори и на месоядите може да угодим като втъкнем в нея няколко навити
на розички листа прошуто или друг подобен специалитет.
И една идея:
Може да си варите няколко глави цвекло наведнъж и след
като ги отцедите от ледената баня, да ги подсушите добре и затворите в купа с
плътен капак. Така може да ги съхранявате в хладилника от 5 дни до седмица и да
имате готово, сварено цвекло на мига, в който ви потрябва. Не съм пробвала със
замразяване, но мисля, че ще стане.
Ирме, прекрасна салатка! И си толкова сладкодумна! С удоволствие ще седна на една такава красива чинийка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Бети!
ИзтриванеНастанявай се и да ти е сладко, мила! Много ми е приятна твоята виртуална компания, но още по-приятно би ми била реална такава!
Поздрави и прегръдки от мен!
Чудна салатка,Ирма!
ОтговорИзтриванеАз цвеклото вече не варя. Измивам го хубаво, подсушавам. Слагам в найлонов плик, завързвам го. Бодвам плика с игла на няколко места и 15 минути в микровълновата. Става страхотно бързо и цвеклото не поема от водата. Така го оставям да изстине и се бели много лесно.
Цвеклото използвам доста често. Много вкусно и полезно.
Уф, кога ли ще се науча да правя такива невероятни снимки като твоите.
Прегръдки, миличка!
Аля, микровълновата е вредна много, бе мила... Забравила съм я от доста време, дори се чудя кой ли ден ще излети от нас, че само стои като паметник. В някои рецепти пиша за разтопяване на шоколад в нея, но това е само опция - знам, че много хора все още я ползват, но в интерес на истината аз и шоколада топя на водна баня. За вредите от пластмаси и найлони няма да говоря, защото ще е лицемерно от моя страна - ползвам стреч фолио, в което завивам тесто за някои рецепти.
ИзтриванеИначе, по сухо цвеклото става на фурна, така го правя, когато ще го ползвам в някои основни ястия.
Прегръщам те, мила и ти благодаря за комплимента!
В наше време какво ли не е вредно. :)))
ИзтриванеПонякога увивам измитото и подсушеното цвекло във фолио, всяко отделно и така пека. Също става много добре. Не го ообичам варено заради водата, която попива :)Но за шоколада само на водна баня го правя. Навик :)))
Прегръщам те миличка!
Май лятото сме на линия в България. Вече търся билети :)))
Ее, прекрасна новина от теб! Ще има море, ще има Китен, ще има СРЕЩА!
ИзтриванеПрегръщам те, слънчице и те чакам! :*
Предизвикателна салата - и на вкус, и на вид!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Ирма!
Благодаря, Ина!
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Аха, значи така - храниш половинката от твоето цвекло, такава била тайната на любовта:)Поздрави и за двама ви.
ОтговорИзтриванеИрме, салатката ти ми допадна, и аз обичам салатки с цвекло, понякога дори сурово го стържа, пак ми харесва.
Такава е, Весе! Всичко си делим, дори и цвеклото, нали за това сме си половинки. :)
ИзтриванеХубава седмица от мен!