Страници

8 януари 2016 г.

Житен пай с ябълки /Wheat pie with apples/

След обилните трапези по празниците около Коледа и Нова година, следва още хранително натоварване през януарските чествания, които не са никак малко. И ако по щастливо стечение на обстоятелствата ви се наложи да отбелязвате всяко едно от тях и да опитвате от това-онова, поднесено на отново богати и пълни трапези, организмът ви със сигурност ще се претовари.
Затова искам да обърна специално внимание на този сладкиш. Не защото е нещо невиждано, а защото е много, много  вкусен и не толкова блажен. 
  Може да бъде както достоен завършек на една празнична вечеря (с уговорката порциите да не са бомбастични, че житото добре засища), така и чудесно допълнение към чаено парти. Ако обичате пшеница, това е вашият сладкиш – хрупкава основа от маслено тесто, а в него варено жито, орехи, ябълки, канела, цитрусов аромат, всичко съчетано в деликатна цялост. Ако пък не сте фен на житото, може да го приготвите като ябълков пай, но с повечко орехи. И двата варианта си заслужават, уверявам ви!



Продукти
/за форма с   26 см./

за основата
250 гр. брашно
125 гр. масло
 80 гр. захар
   1 яйце
кората на 1 лимон
 
 за плънката
1 ч.ч. пшеница (или 400 гр. рендосани и изцедени ябълки)
1 ч.ч. млени орехи
100 гр. захар
1 ч.л. канела
1 лимон (сока и кората)
3 яйца (разделени на жълтъци и белтъци)
1 щ. сол

допълнително
4-5 ябълки, според едрината им
няколко лъжици конфитюр от червено френско грозде (червени боровинки)
пудра захар за поръсване


Приготвяне

От продуктите за тестото омесваме тесто, завиваме го в стреч фолио и го прибираме за половин час в хладилника.
След като изтече времето, разточваме тестото на кора с диаметър, по-голям от този на формата и застиламе с него дъното ѝ като задигаме краищата му нагоре, по стените. Надупчваме с вилица дъното и отново прибираме в хладилника, докато приготвим плънката.

Почистваме, измиваме и варим пшеницата само докато се пукнат зърната. Не трябва да е преварена! Отцеждаме я и я оставяме да се охлади. Това може да направим от предния ден.
Включваме фурната да се загрява на 180°
Обелваме, почистваме и разполовяваме ябълките, а всяка половинка нацепваме на тънки резени като запазваме целостта ѝ. Подреждаме ги върху застлана с хартия за печене тава, намазваме ги с лимоновия сок и ги запичаме докато омекнат.
Разбъркваме в купа всички продукти освен белтъците и солта. Тях ги разбиваме отделно до пухкав сняг и внимателно ги събираме с другата смес. Наливаме плънката във формата. Похлупваме отгоре половинките ябълки, намазваме ги със затоплен конфитюр и печем целия сладкиш за около час – час и половина.
Охлаждаме го напълно върху решетка, а преди поднасяне го поръсваме по желание с пудра захар.

Като допълнение към сладкиша сервираме разбита подсладена сметана, ароматизирана с ром и бурбонска ванилия.



Един черен чай, овкусен с портокал, джинджифил, семенца кардамон и звезден анасон идеално му пасва.

Да ви е сладко!


14 коментара:

  1. Ирме,сладкишът ти е фантастичен!
    И снимките са прекрасни!
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Нова Година, Ирме! Много здраве и красота пожелавам! Изключителен сладкиш, необичаен и интересен! Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години, Павлинка!
      Прегръщам те и благодаря от сърце!

      Изтриване
  3. С три ръце бих си хапнала от това великолепие,Ирме:)!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи обичаш житото, колкото мен, а? :)
      Благодаря ти, мила! Топли прегръдки и за теб!

      Изтриване
  4. И аз съм любопитна да опитам:))) Изкушаващо представяне и снимки! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Ако обичате варено жито, не отлагай, Кате! Предвид него, сладкишът е и полезен, освен вкусен. ;)
    Прегръщам те и аз!

    ОтговорИзтриване
  6. Ах, че интересно! Това пък откъде ти дойде на ум! Страшна си фурия, ей!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехе, благодаря ти, Йоли! Много обичам жито, затова ми идват подобни идеи. :)

      Изтриване
  7. Ирма, у дома страхотно обичаме жито и често правя и един сладкиш с италиански корени. Твоя обаче изглежда фантастично и ще го направя при първа възможност / тоест като се върне Еличка на ваканция, хихи/!
    ЗДрава и все така вкусна, красива и вдъхновена Нова година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, срещала съм из италианските блогове какво ли не с жито, но у нас само аз му налитам и не остава време да пробвам всички идеи с него, Мария. Надявам се сладкишът да ви се хареса и на вкус, но щом сте житни фенове, съм почти сигурна в това. ;)
      Благодаря ти за добрите пожелания, мила!

      Изтриване
  8. Bella y exquisita receta me encanta saludos muy lindo blog,abrazos.

    ОтговорИзтриване