След обилните трапези по празниците около Коледа и Нова
година, следва още хранително натоварване през януарските чествания,
които не са никак малко. И ако по щастливо стечение на обстоятелствата ви се
наложи да отбелязвате всяко едно от тях и да опитвате от това-онова, поднесено
на отново богати и пълни трапези, организмът ви със сигурност ще се претовари.
Затова искам да обърна специално внимание на този сладкиш. Не защото е нещо невиждано, а защото е много, много вкусен и не толкова блажен. Може да бъде както достоен завършек на една празнична вечеря (с уговорката порциите да не са бомбастични, че житото добре засища), така и чудесно допълнение към чаено парти. Ако обичате пшеница, това е вашият сладкиш – хрупкава основа от маслено тесто, а в него варено жито, орехи, ябълки, канела, цитрусов аромат, всичко съчетано в деликатна цялост. Ако пък не сте фен на житото, може да го приготвите като ябълков пай, но с повечко орехи. И двата варианта си заслужават, уверявам ви!
Затова искам да обърна специално внимание на този сладкиш. Не защото е нещо невиждано, а защото е много, много вкусен и не толкова блажен. Може да бъде както достоен завършек на една празнична вечеря (с уговорката порциите да не са бомбастични, че житото добре засища), така и чудесно допълнение към чаено парти. Ако обичате пшеница, това е вашият сладкиш – хрупкава основа от маслено тесто, а в него варено жито, орехи, ябълки, канела, цитрусов аромат, всичко съчетано в деликатна цялост. Ако пък не сте фен на житото, може да го приготвите като ябълков пай, но с повечко орехи. И двата варианта си заслужават, уверявам ви!
Продукти
/за форма с ⌀ 26 см./
за основата
250 гр. брашно
125 гр. масло
250 гр. брашно
125 гр. масло
80 гр. захар
1 яйце
кората на 1 лимон
за плънката
1 ч.ч. пшеница (или 400 гр. рендосани и изцедени ябълки)
1 ч.ч. млени орехи
100 гр. захар
1 ч.л. канела
1 лимон (сока и кората)
3 яйца (разделени на жълтъци и белтъци)
1 щ. сол
допълнително
4-5 ябълки, според едрината им
няколко лъжици конфитюр от червено френско грозде
(червени боровинки)
пудра захар за поръсване
Приготвяне
От продуктите за тестото омесваме тесто, завиваме го в
стреч фолио и го прибираме за половин час в хладилника.
След като изтече времето, разточваме тестото на кора с
диаметър, по-голям от този на формата и застиламе с него дъното ѝ като задигаме
краищата му нагоре, по стените. Надупчваме с вилица дъното и отново прибираме в
хладилника, докато приготвим плънката.
Почистваме, измиваме и варим пшеницата само докато се
пукнат зърната. Не трябва да е преварена! Отцеждаме я и я оставяме да се
охлади. Това може да направим от предния ден.
Включваме фурната да се загрява на 180°
Включваме фурната да се загрява на 180°
Обелваме, почистваме и разполовяваме ябълките, а всяка
половинка нацепваме на тънки резени като запазваме целостта ѝ. Подреждаме ги
върху застлана с хартия за печене тава, намазваме ги с лимоновия сок и ги
запичаме докато омекнат.
Разбъркваме в купа всички продукти освен белтъците и
солта. Тях ги разбиваме отделно до пухкав сняг и внимателно ги събираме с
другата смес. Наливаме плънката във формата. Похлупваме отгоре половинките
ябълки, намазваме ги със затоплен конфитюр и печем целия сладкиш за около час –
час и половина.
Охлаждаме го напълно върху решетка, а преди поднасяне го
поръсваме по желание с пудра захар.
Като допълнение към сладкиша сервираме разбита подсладена
сметана, ароматизирана с ром и бурбонска ванилия.
Един
черен чай, овкусен с портокал, джинджифил, семенца кардамон и звезден анасон
идеално му пасва.
Да ви е
сладко!
Ирме,сладкишът ти е фантастичен!
ОтговорИзтриванеИ снимките са прекрасни!
Прегръдки от мен!
Благодаря ти, Дани! Прегръщам те и аз, мила!
ИзтриванеЧестита Нова Година, Ирме! Много здраве и красота пожелавам! Изключителен сладкиш, необичаен и интересен! Прегръдка от мен!
ОтговорИзтриванеЗа много години, Павлинка!
ИзтриванеПрегръщам те и благодаря от сърце!
С три ръце бих си хапнала от това великолепие,Ирме:)!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЗначи обичаш житото, колкото мен, а? :)
ИзтриванеБлагодаря ти, мила! Топли прегръдки и за теб!
И аз съм любопитна да опитам:))) Изкушаващо представяне и снимки! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеАко обичате варено жито, не отлагай, Кате! Предвид него, сладкишът е и полезен, освен вкусен. ;)
ОтговорИзтриванеПрегръщам те и аз!
Ах, че интересно! Това пък откъде ти дойде на ум! Страшна си фурия, ей!
ОтговорИзтриванеХехе, благодаря ти, Йоли! Много обичам жито, затова ми идват подобни идеи. :)
ИзтриванеИрма, у дома страхотно обичаме жито и често правя и един сладкиш с италиански корени. Твоя обаче изглежда фантастично и ще го направя при първа възможност / тоест като се върне Еличка на ваканция, хихи/!
ОтговорИзтриванеЗДрава и все така вкусна, красива и вдъхновена Нова година!
О, срещала съм из италианските блогове какво ли не с жито, но у нас само аз му налитам и не остава време да пробвам всички идеи с него, Мария. Надявам се сладкишът да ви се хареса и на вкус, но щом сте житни фенове, съм почти сигурна в това. ;)
ИзтриванеБлагодаря ти за добрите пожелания, мила!
Bella y exquisita receta me encanta saludos muy lindo blog,abrazos.
ОтговорИзтриванеMuchas gracias, Rosita! El placer es mío!
Изтриване