Бързам да ви предложа на вниманието тези симпатични,
малки и много вкусни кюфтенца. Нямах време да ги накипря повече, че ме чакаха
гладни на масата, но понеже са толкова сполучливи като рецепта, няма да отлагам
и ги споделям веднага с вас. Попаднах на снимка в интернет, на която постъпково
бе показано оформлението. Рецептата си е моя импровизация на видяното, а вкусът
на готовите кюфтенца е много приятен и свеж.
Продукти
/за около 20 бр/
3 средно големи тиквички
за каймата
300 гр. кайма (пилешка или смес от свинско+телешко)
1 малка глава лук
1 яйце
3 с.л. грис
1 к.л. черен пипер
1 к.л. кимион
1 щипка смлян сух копър
няколко клончета магданоз
за панировката
1 ч.ч. брашно
3 яйца
щипка сол
Приготвяне
Замесваме каймата от посочените продукти и я оставяме в
хладилника за час.
Почистените и измити тиквички нарязваме на колелца с
дебелина около 7-8 мм.
Изрязваме в центъра им отвор на около 7-8 мм. от външния
ръб и го напълваме с кайма. Заглаждаме от двете страни повърхността на така получените колелца,
панираме ги последователно в брашно, яйце, брашно и пак яйце и пържим в
сгорещено олио на среден огън до златиста коричка.
Важно! По-слабата сила на огъня ще гарантира изпържването на каймата под панировката, а тя ще остане
светла и приятно хрупкава.
Резултатът е чудесен – тиквичката се усеща леко свежа,
месцето се е изпържило добре, а панировката скрива всичко това за изненада на нищо неочакващите на масата.
Може да се заиграете с плънката на кюфтенцата – да
замените каймата с ориз, с „картофена кайма“, с някаква смес от сирене... Ако
тиквичките са млади и тънки, кюфтенцата от тях ще се получат съвсем мини, като
хапки, което ви позволява да ги поднесете именно такива - забодени на клечка и
в компанията на някакъв подходящ сос (Цацики, Млечно-чеснов с орехи, Маринара)
Вариантите са много, развихрете въображението си и се насладете
на едно вкусно ястие!
Не забравяйте да охладите бутилки пиво и да ви е сладко!
Ааааа Ирма, чудесно, не страхотно предложение. Непременно ще се пробва.
ОтговорИзтриванеИ аз това си казах, когато видях идеята, Аля. Зарибяващи са, а и възможността да променяме вкусът им с различни плънки е още един плюс. Радвам се, че и на теб идеята ти допада, мила! Опитай ги непременно!
ИзтриванеИрме, би могло да се напълни тиквичката и тогава да се нареже на шайби, но и така напълнени си заслужава да се направят.
ОтговорИзтриванеА, Весе и аз се сетих за тази рационализация, но не мисля, че щях да успея да издълбая така прецизно вътрешността на тиквичката. Ти ако решиш и успееш, може да споделиш опит. ;) Всъщност, може и да има някаква джаджа, подходяща за такова дълбаене, но аз нямам, дори не се и сещам за подобно.
ИзтриванеНе е за гладни хора да гледат! :)
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение!
Хубав ден, Ирма!
Благодаря, Ина!
ИзтриванеХубава вечер!
Амиии,.....просто ще кажа:БРАВО!
ОтговорИзтриванеАми благодаря ти, Миленка!
ИзтриванеПрегръдки!