Страници

28 август 2015 г.

Бутерки със смокини и мед



Без излишни предисловия, днес ви предлагам да си приготвите страхотни, смокинови бутерки. Единственото, което ще спомена е, че направите ли ги, ще се влюбите във вкуса им. И не им давайте да изстинат – настинката на никого не действа добре!. ;)

Продукти
/за 12 бр./

400 или 500 гр. бутер тесто (аз ползвам замразените тухлички от Лидл)
малко брашно за разточване
1 яйце
1-2 с.л. кристална захар + ½ ванилова захар
около 20-на смокини (от по-дребния сорт)
шепа филирани бадеми
котидж сирене (по желание)
съвсем малко смлян черен пипер
течен мед за гарниране (количество по вкус)

Приготвяне




Застелете голяма правоъгълна и плитка тава с хартия за печене.
Включете фурната да се загрява на 220°.
Поръсете плота с малко брашно и разточете бутер тестото на правоъгълник с дебелина 1см. и страни – 30x28см.
Нарежете го на малки правоъгълници с приблизителни размери 10x7см.
Подредете ги на разстояние един от друг в тавата и оформете в средата им вдлъбнатини с размерите на палец. Намажете с разбито яйце изпъкналите краища и ги поръсете с ароматизираната с ванилия захар. В средата подредете разполовените смокини и поръсете бутерките с филираните бадеми.
Печете до красив златист загар – някъде около 30 минути.
Извадете от фурната, подредете на поднос и гарнирайте отгоре с котидж сирене. Поръсете деликатно с черен пипер и полейте обилно с течен мед. 



Поднесете бутерките веднага, докато са топли.
Да ви е сладко!




13 коментара:

  1. Отговори
    1. Напълно те разбирам, Йоли, много боде в очите, но от бързане и такива неща се получават :) Поправих я.

      Изтриване
  2. Разкош!!! И бутер тесто обичам, и смокини също...и се нареждам за едно по-голямо парче, Ирме! :)
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехе, благодаря ти, Хриси! То това последното бе подвеждащо голямо :) Всички са еднакви, но спокойно можеш да се почерпиш с няколко.
      Поздрави сърдечни и за теб!

      Изтриване
  3. Изглеждат мноого вкусни, въпреки че не обичам смокини. Всяко лято ги бера, но не мога да ги ям и това си е.
    Поздравления и за снимките. Страхотни са! Сякаш мога да пресегна и да си взема една бутерка ;-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светлана, можеш спокойно да замениш смокините с някакъв друг плод, какъвто обичаш - с праскови, нектарини или с круши вкусът стои също много добре, опитай!
      Благодаря ти за милия коментар!
      Поздрави от мен!

      Изтриване
  4. Ех, че вкусно! Много обичам такива хапчици, Ирма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Да, много са вкусни, Бети. Благодаря, мила! :)
      Като изключим факта, че някои хора подбират плодовете, а и смокините не са сред любимите им, не познавам човек, който би устоял на подобно изкушение.

      Изтриване
  5. Идейно, и несъмнено вкусно, а за красивото - си знаеш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Весе! :) Радвам се, че ти харесват бутерките.
      Хубава вечер от мен!

      Изтриване
  6. А аз съм от хората, които оценяват вкусната храна и тази е такава, напълно и заслужено! А и обожавам както това тесто, така и смокини. Успях ли да си спечеля вече едничка, Ирме? :) Чудесни са!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  7. Печелиш ти, но само ако си наблизо, Гери ;)
    Иначе печелиш усмивки и голяма прегръдка, мила!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Никой не бива да се остави да настине;)Особено, ако е със смокини;)
    Интересно, че до преди 3-4 години, смокини хапвах само като сладко, а сега съм пристрастена;)
    Поздрав, Ирма!

    ОтговорИзтриване