Страници

16 март 2015 г.

Солена торта


Хайде още една тортичка! Искате, нали? J


Често у дома приготвям салати, редени на няколко пласта – солена торта един вид. Понякога редувам пластове хляб с някакъв крем, пастет, зеленчуци, месце, сирена и т.н. Понякога вместо хляб ползвам палачинки или тортили. В една от любимите ни комбинации обаче липсва каквото и да е тестена част. Всички компоненти са споени от крем Тартар, а получената тортичка е с много нежна текстура и страхотен вкус.


Продукти
/за форма с Ø 22 см./

600 гр. сос Тартар
300 гр. мариновани гъби
300 гр. варено-пушена шунка
300 гр. зеленчуков микс (моркови, грах, картофи)
3-4 сварени яйца
300 гр. рендосан кашкавал
150 гр. рендосано сирене тип Фета
няколко клончета магданоз
1 пликче желатин

за крем Тартар
3 ч.ч. квасена сметана
4 с.л. майонеза
1 с.л. лека горчица
1 ч.л. лимонов сок
сол  черен пипер на вкус


Приготвяне

Почистете зеленчуците и ги сварете в подсолена вода. Прецедете и нарежете морковите и картофите на дребно. Ако ползвате готов замразен микс, то в плика всички зеленчуци ще са надробени на що-годе еднакви по размер парченца, което ще ви улесни.
Сварете и яйцата, охладете и обелете, след което нарежете както ви харесва - на кубчета, дебели филийки или само ги разполовете.
Гъбите отцедете добре от маринатата.
Шунката нарежете на жулиени или кубчета – както решите, но имайте предвид, че по-дребно нарязаните продукти улесняват нарязването на тортата.
Подгответе си и кашкавала като го рендосате.

За крем Тартар просто смесете в купа всички продукти и хубаво ги разбийте до гладкост. Накиснете желатина, а след като набъбне го разтопете на водна баня и добавете в соса. Разбийте отново и пристъпете към сглобяване на тортичката.

За целта ползвайте тортена форма. Застелете я със стреч фолио като отпуснете повечко от него и оставете краищата му да излизат извън формата.

·   На дъното сипете 2-3 лъжци крем Тартар, разстелете го навсякъде равномерно, нахвърляйте тук-там листенца магданоз и наредете гъбите.
·   Отгоре сипете и разстелете още крем, а върху него разстелете на равномерен пласт сварените зеленчуци.
·   Отново покрийте с крем, а върху него подредете шунката.
·   После пак пласт крем, в отгоре му варените яйца.
·   Завършваме с останалия крем Тартар, заглаждаме и покриваме всичко с дебел пласт рендосан кашкавал.

Покриваме добре всичко с краищата на фолиото и хубаво притиснете отгоре, за да се сбият пластовете, а кашкавалът да се разпредели навсякъде плътно и да се оформи като платка.
Прибираме тортата в хладилника за една нощ.

На другия ден я отвиваме, обръщаме върху поднос, освобождаваме от формата и сваляме внимателно цялото фолио. Така кашкаваленият пласт ще остане отдолу като основа, а тортичката отгоре покриваме обилно със сиренето, рендосано на ситно.


Поднасяме с препечен хляб и домати.



42 коментара:

  1. Отмъквам си чинийката с отрязаното парче с добавка домат и препечена филийка и се скривам тихомълком...за да кажа след това, че салатата е прекрасна! :)
    Поздравления, Ирма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и да ти е сладко, Хриси! :)
      Прегръдки от мен!

      Изтриване
  2. Естествено че искаме! Как да откаже човек така апетитно поднесената богата солена торта! :))) Взимам си чинийката от последната снимка!
    Слънчев ден, Ирме)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и заповядай, Ина! Да ти е сладко!
      Поздрави и пожелания за хубава, вълшебна пролет!

      Изтриване
  3. На такава богата салата изобщо няма да търся препечена филийка дори, Ирме :)
    Чудесна е, много засищаща и впечатляваща салата!
    Поздрави и хубав вторник на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, вкусна е всякак, Пепи. Благодаря ти!
      Прегръдки и хубава пролет от мен!

      Изтриване
  4. Лесно, а обещаващо вкусно и красиво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съвсем вярно, Весе. Става и за гости и за непретенциозна вечеря.
      Поздрави и хубава пролет от мен!

      Изтриване
  5. С едно парченце хляб за баланс ще е много вкусно. Харесва ми идеята ти. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Габи, с препечена, хрупкава и ухаеща филийка е страхотно!
      Поздрави и от мен! :)

      Изтриване
  6. И сметановата пита, и сладката и солена торта са впечатляващи, Ирме,
    разкошна комбинация от вкусове, аромати и много красиво оформление...
    Благодаря за удоволствието, комплименти за теб и усмихнати пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка! :)
      Драго ми е, че намина и пак заповядай!
      Вълшебна пролет ти желая и аз! Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  7. Имам приятелка, която не понася сладко и винаги я изненадвам с такива "торти". благодаря и за тази идея, Ирма! Поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, обичам да изненадвам и да ме изненадват приятно и мен. Да ви е сладко, Марте!
      Прегръдки от мен и пожелание за вълнуваща, красива пролет!

      Изтриване
  8. Великолепна е, Ирма! Обожавам снимките ти, толкова уют има в тях, все едно се пренасям в тази обстановка! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, трогваш ме много, мила! Добре си ми дошла винаги, не само между страничките, знаеш! :)
      Прегръщам те и хубави пролетни дни ти пожелавам!

      Изтриване
  9. Ирма, страшна салата!
    Ей с такава салата да ме гощаваш, като ти дойда на гости :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама, разбира се, Аля! Ти само си ела - и салатата ще те чака, а и за останалото ще помислим :)
      Топла прегръдка от мен! И хубава, усмихната пролет!

      Изтриване
  10. Каква прекрасна торта! Колоритна и богата на вкусове. Наистина е превъзходна! Браво на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Йоли! :)
      Салатката е много нежна на вкус и се радвам, че ти допада!
      Прегръщам те, мила!

      Изтриване
  11. Страхотна е, Ирма :) ще я направя още в събота за сбирка с приятели :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието, Зори! Надявам се да ви се е усладила!
      Поздрави и хубави пролетни дни от мен!

      Изтриване
  12. А аз нищо друго не бих търсила, а само едно парченце от нея. Колорит и вкус! :)
    Поздрави, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако минаваш насам, само свирни, Гери и не едно парченце ще има! :)
      Поздрави и за теб, мила! Хубава пролет!

      Изтриване
  13. Чудно хубава и разнообразна идея, прекрасно изглежда!
    Поздрави, Ирма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! :)
      Поздрави и усмивки от мен!

      Изтриване
  14. Muito bom o seu blog, estive a percorre-lo li alguma coisa, porque espero voltar mais algumas vezes,
    deu para perceber a sua dedicação em partilhar o seu saber.
    Se me der a honra de visitar e ler algumas coisas no Peregrino e servo ficarei radiante.
    E se gostar e desejar comente.
    Que Deus vos abençõe e guarde.
    António.

    ОтговорИзтриване
  15. Още от Фейса въздишам по нея! Прекрасна!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, ама как ме усмихваш, Зори! Благодаря ти! :)
      Хубава пролет ти пожелавам! Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  16. Както винаги, превъзходна и очарователна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Както винаги, галантен и мил! Благодаря, Мите! :)
      Поздрави и вкусни пролетни дни ти желая!

      Изтриване
  17. Чудесна торта,Ирме,един прекрасен и ефектен начин да поднесеш салата за празник!Честита и щастлива пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами... да, става и за празник, Роси. Малко трябва само да я поогладя, че да хваща повече око. ;)
      Честита пролет и на теб, мила! Нека е и щастлива! :)
      Прегръщам те!

      Изтриване
  18. Страхотна е тази торта за всеки празник, Ирма!
    А и впечатляваща, ако ще имаш гости :) И те както и домашните не знаят какви пластове има и е приятна изненада :)
    Много хубаво е украсена твоята, браво девойче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Шегаджийка! Къде виждаш украса, Пепи? :)))
      Ама пък наистина е страхотна на вкус - всички я одобриха и ометоха за моя радост.

      Изтриване
  19. Една порция с припечено хлябче и друго не ми требе....
    Благодаря за хубавата идея,Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля! :) Със сухарче или без, да ти е сладко, Живе!
      Поздрави и целувки на малката принцеса!

      Изтриване
  20. Ей, Ирме, остана ли мъничко и за мен от тази вкусотийка (дано не съм закъсняла твърде много ;) )!! Прекрасно изглежда, как да не се изкушиш, а и какви снимки само!! Браво!!
    Поздрави!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Закъсня, закъсня, Руми, но не пречи да направим пак и да се почерпим сладко, нали? Благодаря за милия коментар, мила!
      Поздрави и усмивки за теб!

      Изтриване