Хайде още една тортичка!
Искате, нали? J
Често у дома приготвям салати, редени на няколко пласта –
солена торта един вид. Понякога редувам пластове хляб с някакъв крем, пастет,
зеленчуци, месце, сирена и т.н. Понякога вместо хляб ползвам палачинки или
тортили. В една от любимите ни комбинации обаче липсва каквото и да е тестена
част. Всички компоненти са споени от крем Тартар, а получената тортичка е с
много нежна текстура и страхотен вкус.
Продукти
/за форма с Ø 22 см./
600 гр. сос Тартар
300 гр. мариновани гъби
300 гр. варено-пушена шунка
300 гр. зеленчуков микс (моркови, грах, картофи)
3-4 сварени яйца
300 гр. рендосан кашкавал
150 гр. рендосано сирене тип Фета
няколко клончета магданоз
1 пликче желатин
за крем Тартар
3 ч.ч. квасена сметана
4 с.л. майонеза
1 с.л. лека горчица
1 ч.л. лимонов сок
сол черен пипер на
вкус
Приготвяне
Почистете зеленчуците и ги сварете в подсолена вода.
Прецедете и нарежете морковите и картофите на дребно. Ако ползвате готов
замразен микс, то в плика всички зеленчуци ще са надробени на що-годе еднакви
по размер парченца, което ще ви улесни.
Сварете и яйцата, охладете и обелете, след което нарежете
както ви харесва - на кубчета, дебели филийки или само ги разполовете.
Гъбите отцедете добре от маринатата.
Шунката нарежете на жулиени или кубчета – както решите,
но имайте предвид, че по-дребно нарязаните продукти улесняват нарязването на
тортата.
Подгответе си и кашкавала като го рендосате.
За крем Тартар просто смесете в купа всички продукти и
хубаво ги разбийте до гладкост. Накиснете желатина, а след като набъбне го
разтопете на водна баня и добавете в соса. Разбийте отново и пристъпете към
сглобяване на тортичката.
За целта ползвайте тортена форма. Застелете я със стреч
фолио като отпуснете повечко от него и оставете краищата му да излизат извън
формата.
· На дъното сипете 2-3 лъжци крем Тартар, разстелете го
навсякъде равномерно, нахвърляйте тук-там листенца магданоз и наредете гъбите.
· Отгоре сипете и разстелете още крем, а върху него
разстелете на равномерен пласт сварените зеленчуци.
· Отново покрийте с крем, а върху него подредете шунката.
· После пак пласт крем, в отгоре му варените яйца.
· Завършваме с останалия крем Тартар, заглаждаме и
покриваме всичко с дебел пласт рендосан кашкавал.
Покриваме добре всичко с краищата на фолиото и хубаво
притиснете отгоре, за да се сбият пластовете, а кашкавалът да се разпредели
навсякъде плътно и да се оформи като платка.
Прибираме тортата в хладилника за една нощ.
На другия ден я отвиваме, обръщаме върху поднос,
освобождаваме от формата и сваляме внимателно цялото фолио. Така кашкаваленият
пласт ще остане отдолу като основа, а тортичката отгоре покриваме обилно със
сиренето, рендосано на ситно.
Поднасяме
с препечен хляб и домати.
Отмъквам си чинийката с отрязаното парче с добавка домат и препечена филийка и се скривам тихомълком...за да кажа след това, че салатата е прекрасна! :)
ОтговорИзтриванеПоздравления, Ирма!
Благодаря и да ти е сладко, Хриси! :)
ИзтриванеПрегръдки от мен!
Естествено че искаме! Как да откаже човек така апетитно поднесената богата солена торта! :))) Взимам си чинийката от последната снимка!
ОтговорИзтриванеСлънчев ден, Ирме)
Благодаря и заповядай, Ина! Да ти е сладко!
ИзтриванеПоздрави и пожелания за хубава, вълшебна пролет!
На такава богата салата изобщо няма да търся препечена филийка дори, Ирме :)
ОтговорИзтриванеЧудесна е, много засищаща и впечатляваща салата!
Поздрави и хубав вторник на теб!
Да, вкусна е всякак, Пепи. Благодаря ти!
ИзтриванеПрегръдки и хубава пролет от мен!
Лесно, а обещаващо вкусно и красиво!
ОтговорИзтриванеСъвсем вярно, Весе. Става и за гости и за непретенциозна вечеря.
ИзтриванеПоздрави и хубава пролет от мен!
С едно парченце хляб за баланс ще е много вкусно. Харесва ми идеята ти. Поздрави!
ОтговорИзтриванеДа, Габи, с препечена, хрупкава и ухаеща филийка е страхотно!
ИзтриванеПоздрави и от мен! :)
И сметановата пита, и сладката и солена торта са впечатляващи, Ирме,
ОтговорИзтриванеразкошна комбинация от вкусове, аромати и много красиво оформление...
Благодаря за удоволствието, комплименти за теб и усмихнати пролетни дни!
Благодаря, Дианка! :)
ИзтриванеДраго ми е, че намина и пак заповядай!
Вълшебна пролет ти желая и аз! Поздрави и прегръдки!
Имам приятелка, която не понася сладко и винаги я изненадвам с такива "торти". благодаря и за тази идея, Ирма! Поздрав!
ОтговорИзтриванеО, обичам да изненадвам и да ме изненадват приятно и мен. Да ви е сладко, Марте!
ИзтриванеПрегръдки от мен и пожелание за вълнуваща, красива пролет!
Великолепна е, Ирма! Обожавам снимките ти, толкова уют има в тях, все едно се пренасям в тази обстановка! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеКатенце, трогваш ме много, мила! Добре си ми дошла винаги, не само между страничките, знаеш! :)
ИзтриванеПрегръщам те и хубави пролетни дни ти пожелавам!
Ирма, страшна салата!
ОтговорИзтриванеЕй с такава салата да ме гощаваш, като ти дойда на гости :)))
Ама, разбира се, Аля! Ти само си ела - и салатата ще те чака, а и за останалото ще помислим :)
ИзтриванеТопла прегръдка от мен! И хубава, усмихната пролет!
Каква прекрасна торта! Колоритна и богата на вкусове. Наистина е превъзходна! Браво на теб!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Йоли! :)
ИзтриванеСалатката е много нежна на вкус и се радвам, че ти допада!
Прегръщам те, мила!
Страхотна е, Ирма :) ще я направя още в събота за сбирка с приятели :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието, Зори! Надявам се да ви се е усладила!
ИзтриванеПоздрави и хубави пролетни дни от мен!
А аз нищо друго не бих търсила, а само едно парченце от нея. Колорит и вкус! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Ирме!
Ако минаваш насам, само свирни, Гери и не едно парченце ще има! :)
ИзтриванеПоздрави и за теб, мила! Хубава пролет!
Чудно хубава и разнообразна идея, прекрасно изглежда!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Ирма!
Благодаря, Таня! :)
ИзтриванеПоздрави и усмивки от мен!
Великолепна! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви!
ИзтриванеЦелувки! :)
Muito bom o seu blog, estive a percorre-lo li alguma coisa, porque espero voltar mais algumas vezes,
ОтговорИзтриванеdeu para perceber a sua dedicação em partilhar o seu saber.
Se me der a honra de visitar e ler algumas coisas no Peregrino e servo ficarei radiante.
E se gostar e desejar comente.
Que Deus vos abençõe e guarde.
António.
Obrigado, António!
ИзтриванеBem-vindo à minha página!
Saudades da Bulgária!
Още от Фейса въздишам по нея! Прекрасна!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Е, ама как ме усмихваш, Зори! Благодаря ти! :)
ИзтриванеХубава пролет ти пожелавам! Прегръдки и за теб!
Както винаги, превъзходна и очарователна.
ОтговорИзтриванеКакто винаги, галантен и мил! Благодаря, Мите! :)
ИзтриванеПоздрави и вкусни пролетни дни ти желая!
Чудесна торта,Ирме,един прекрасен и ефектен начин да поднесеш салата за празник!Честита и щастлива пролет!
ОтговорИзтриванеАми... да, става и за празник, Роси. Малко трябва само да я поогладя, че да хваща повече око. ;)
ИзтриванеЧестита пролет и на теб, мила! Нека е и щастлива! :)
Прегръщам те!
Страхотна е тази торта за всеки празник, Ирма!
ОтговорИзтриванеА и впечатляваща, ако ще имаш гости :) И те както и домашните не знаят какви пластове има и е приятна изненада :)
Много хубаво е украсена твоята, браво девойче!
Шегаджийка! Къде виждаш украса, Пепи? :)))
ИзтриванеАма пък наистина е страхотна на вкус - всички я одобриха и ометоха за моя радост.
Една порция с припечено хлябче и друго не ми требе....
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавата идея,Ирме!
Моля! :) Със сухарче или без, да ти е сладко, Живе!
ИзтриванеПоздрави и целувки на малката принцеса!
Ей, Ирме, остана ли мъничко и за мен от тази вкусотийка (дано не съм закъсняла твърде много ;) )!! Прекрасно изглежда, как да не се изкушиш, а и какви снимки само!! Браво!!
ОтговорИзтриванеПоздрави!!
Закъсня, закъсня, Руми, но не пречи да направим пак и да се почерпим сладко, нали? Благодаря за милия коментар, мила!
ИзтриванеПоздрави и усмивки за теб!