Левурда, див чесън, мечи лук – все названия на едно и
също растение с безброй ползи. Можете да го намерите из влажните, сенчести, широколистни гори до 1200 м. надморска височина
из цялата страна.
Силно ароматните на чесън листа се
появяват в началото на пролетта като неин
предвестник, пробивайки като игли изгнилата шума и отмират в
средата на лятото. Цъфтят през април и май.
Притежава лечебни свойства като
същите са по-силно изразени в свежите листа, събрани рано на пролет, преди
цъфтежа, докато в сушените лечебният ефект е отслабен.
Огромна
целебна сила е скрита в
него, която сякаш се излива във всеки, който
го консумира след дългата, изтощителна зима –
подпомага функцията на стомаха и прочиства
кръвта.
Свойства
на
дивият чесън са еднакви с тези
на обикновения чесън, но с много
по-целебна сила. Поради това е
особено подходящ за изхвърляне на кръвните
шлаки, както и за профилактиране на хронични кожни
заболявания. Консумацията на див
чесън облекчава
стомашно-чревни проблеми, сърдечни
заболявания и безсъние, както и оплаквания, произтичащи от високо кръвно
налягане, например. виене на
свят, главоболие. Тинктурата
от мечи лук, наречена още вино от мечи лук е прекрасен лек за тези
възрастни хора, които имат затруднено дишане. Хроничната
кашлица също се повлиява от него добре, защото той разтваря
храчките и задухът
спира. Затова е и препоръчително
лекарство
за
възрастни хора, при които белодробните
заболявания са често срещани.
Мечият лук е една истинска бомба витамини, наливаща в човешкия организъм естествени антибиотици и микроелементи. В състава му влизат огромно количество витамини А, РР, В1, В2, В3, В6, В и витамин С, етерични масла, калций, калий, флуор, сяра, йод, желязо, манган,селен, цинк, мед , както и жизненоважни за организма мазнини и аминокиселини. Още за полезните свойства на мечия лук може да прочетете тук
Мечият лук е една истинска бомба витамини, наливаща в човешкия организъм естествени антибиотици и микроелементи. В състава му влизат огромно количество витамини А, РР, В1, В2, В3, В6, В и витамин С, етерични масла, калций, калий, флуор, сяра, йод, желязо, манган,селен, цинк, мед , както и жизненоважни за организма мазнини и аминокиселини. Още за полезните свойства на мечия лук може да прочетете тук
Мечият лук е и отлична храна. Влиза в
състава на салати, омлети, супи и яхнии, пастети, фрешове... Сами изберете в
какво да го вложите, но не пропускайте да се възползвате от него!
При последната беритба, правих кифлички
с плънка от мечи лук и понеже се получиха много вкусни, повторихме.
Кифлички с мечи лук
Продукти
за тестото
600 гр. брашно
1 ч.л. сол
50 мл. разтопено масло (олио или зехтин)
1 пликче суха мая (7 гр.)
300 мл. топло мляко
1 яйце
за пълнеж
250 гр. сирене
3-4 с.л. кисело мляко
2 шепи наситнен пресен мечи лук
за намазване
1 яйце
100 гр. настърган кашкавал (сирене
Чедър)
Приготвяне
Омесваме меко тесто с посочените
продукти, което оставяме на топло докато удвои обема си.
Междувременно приготвяме плънката като
намачкваме сиренето до фин пастет, добавяме му млякото, което има функцията да
го омекоти максимално, така че да може да се размазва. Добавяме и наситнения мечи лук, разбъркваме и оставяме настрана.
Втасалото тесто разточваме на кора с
дебелина 5 мм. и я нарязваме на триъгълници. В основата на всеки поставяме по чаена
лъжичка от плънката и леко я разнасяме по цялата им повърхност. Навиваме
кифличките и ги подреждаме в тава, застлана с хартия за печене. Намазваме ги с
разбито яйце и поръсваме с настърган кашкавал.
Включваме фурната да се загрее до 180°.
Докато тя се загрее, кифличките ще
бухнат, след което ги слагаме да се пекат, докато добре се позлатят и добият
хубав загар на долната кора.
Изваждаме върху скара да се охладят леко
и поднасяме.
Супер, идва времето на дивия чесън и много ми се иска тази година сама да си набера. А кифличките ще опитам с удоволствие, Ирме. Изглеждат фантастично! Поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеНе знам къде мислиш да береш от него, Снежи - при нас вече мина и замина, но вярвам на по-високото ще има не цъфнал още. Трябва да побързаш май. :) Благодаря ти, мила!
ИзтриванеПоздрави и усмивки!
Прелестна комбинация....ароматна и полезна!Великолепни кифльочета:)))),Ирма!Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Миленка! :)
ИзтриванеПрегръдки за теб!
Ама много го обичам, много. Обаче не съм убедена, че ще го позная , ако го видя в гората. Ще приклякам на всяка трева да я търкам между пръстите си...
ОтговорИзтриванеПревъзходни кифлички, Ирма. И ако може една зелена поляна с тях;) Поздравче!
Марте,обзалагам се,че ще я познаеш,то са цели морета от левурда,не можеш я сбърка :)
ИзтриванеТака е, Роси е съвсем права! Там където има от него, не е само едно-две коренчета. Поне малка полянка ще е, Марте, пък и аромата ще те води. Грабвай в почивните дни малчуганите и отивайте някъде на по-високо - по една найлонова торбичка на чаве и фризера ще ти е зареден за година напред. :))
ИзтриванеЦелувки и хубав уикенд от мен!:)
Е, така без посока на лов ли да хукня? Някакъв хинт къде все пак да го очаквам;)?
ИзтриванеПролетен разкош, Ирме,
ОтговорИзтриванестрахотна идея за вкусни кифлички, а и много полезна информация към тях.
Рецептата и снимките - като за списание, благодаря и поздрави за теб!
Не разкош, ами разкошество, Дианка - имам поръчка за тройна доза, представи си. :))
ИзтриванеБлагодаря ти за милите думи!
Прегръдки и ведър, усмихнат уикенд!
Ех, че свежо и красиво! Чудни кифлички и прекрасни снимки! Поздрави, Ирме!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате!
ИзтриванеЦелувки! :*
Чудни, златни и пухкави кифлички,Ирме,ще се почерпя едничка, щом казваш,че правиш често и по много!Хубави пролетни дни!
ОтговорИзтриванеВзимай, взимай, да ти е сладко, Роси! А аз благодаря!
ИзтриванеНаистина попрекалихме с тези кифлички, ама сега им е сезонът. Ето, в неделя пак ме гласят за още. :)
Поздрави и весели празници от мен!
И тук ще им се порадвам...Невероятни са, Ирме! Голяма прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви! И за прегръдката!
ИзтриванеГушкам те и аз! :)
Ирме, никога не съм виждала в природата мечи лук, само от пазара си го купувам. Такава омайна картина си снимала обаче ти...прииска ми се да съм там, много, много ме привлече, да знаеш...Много обичам левурда, и кифличките ти са прекрасни, и информацията - полезна.
ОтговорИзтриванеОбаче не дразни ли стомаха, именно за това, че наподобява чесъна, аз нещо стомашни проблеми си докарах, та си мисля че нищо зелено не мога да хапвам...общо взето карам на картофено пюре:) Прегръдка!
Снимката е стара, Весе. Има в Унгария една планина Мечек, горите на която побеляват напролет от него. И мечки има - те го обичат също. :) Местните дори организират ежегоден фестивал на мечия лук, с ритуално бране, театрални сцени, игри, кулинарен конкурс... - голямо веселие пада.
ИзтриванеСъжалявам за проблема ти, мила! Вярно, пише, че на някои хора им прави проблем консумацията на този лук, но аз лично не познавам такива. Може би, ако прекалиш с количеството, знам ли... Но е много полезен. Ти сложи по-малко, колкото да ти замирише дето се казва. Тук, мечият лук е разпределен в точно 24 малки кифлички - толкова излизат от дозата тесто. А има и сиренце вътре, така че не мисля, че може да ти навреди, но ти си знаеш най-добре. Щом трябва, ще се пазиш!
Прегръдки и за теб, мила! И хубави празници!
Ах, Ирме, как ми се иска да видя такава поляна и да си бера сама от тази прекрасна трева! Благодаря ти, че сподели! От няколко години познавам левурдата и много ми харесва. Най-често я използвам зелена в салати. Звучи много вкусно в твоите кифлички.
ОтговорИзтриванеКрасиво, много красиво и вкусно!
Благодаря, Бети! Радваш ме :)
ИзтриванеНие също много я обичаме и след като миналата година пропуснах да заредя фризера с достойно количество от нея, тази наваксвам. Все още има млада левурда по балканите. Днес времето позволява да се скитаме из планината и ако не си планувала друго, можеш спокойно да се изстреляш някъде на по-височко и да се насладиш на това занимание. :)
Прегръдка за теб!
Ирма, прекрасно предложение. Връщам се навреме а?..:)))
ОтговорИзтриванеСнимките като от приказките...чудесни.
Грабвам 3-4 и дим да ме няма! Прекрасни!
ОтговорИзтриване