“Triple Delight” Ice Cream Cake
Още в първия ред бързам да ви уверя,
че името на тортичката е съвсем оправдано и насладата е наистина тройна – три
плода, ядки, сметана, Маскарпоне и още, и още. И ако ви мине през ума, че
напоследък много торти правя, ще ви призная, че тази не бе предвидена, нямаше
празник, а след две поредни тренировки на зеления сладолед, след неутолимото ни
желание за още, реших малко да разнообразя формата, да поднеса това лятно
удоволствие не само в чашки, като мелба, а малко по-елегантно в една обща, семпла
и сбита форма като добавя и още вкусове. Получи се разкошен десерт – хрупкава
основа, нежен сладолед с приятна сладост и креместа текстура, плодов вкус на
авокадо, праскова и малина и тънка коричка от бял шоколад. Всичко това
поднесено заскрежено и полято със редуциран малинов сок. Лично аз съм много доволна от резултата в чинията за разлика от този на снимките.
Продукти
/за форма с ø 22 см./
за основата
4 яйца
10 – 12 с.л. захар (тръстикова)
200 гр. млени белени бадеми (или орехи)
80 гр. меко масло
60 гр. царевично нишесте
кората на 1 лимон
за сладоледа с авокадо
2 бр. зряло авокадо
2/3 ч.ч. пудра захар
кората на 2 лайма
2-3 с.л. сок от лайм (лимон)
400 мл. кокосово мляко
300 мл. млечна сметана (30%)
за сладоледа с праскова
3 жълтъка
½ ч.ч. захар
1 ванилова захар
150 мл. пресно мляко
300 мл. млечна сметана
250 гр. Маскарпоне
4 праскови
отделно
250 гр. малини
200 гр. желираща захар (1:1) /или 200
гр. захар+1 с.л. желатин/
100 гр. бял шоколад + 2-3 с.л. олио
за малиновият сос
1 ч.ч. гъст, концентриран малинов сок
(най-добре домашен)
1 ч.л. (равна) желатин
Приготвяне
на основата
Включете фурната да се загрява на 180°.
Разделете жълтътците от белтъците.
Белтъкът разбийте с 2-3 лъжици захар
на твърд сняг.
Жълтъците с останалата захар се
разбиват до пълното стопяване на захарта (сместа побелява), след което се
добавя лимоновата кора и мекото масло. Разбийте още малко, докато кремът се
уеднакви и на порции добавете нишестето и млените ядки. Разбъркайте и накрая
съберете внимателно с белтъчния сняг като за целта ползвате дървена лъжица или
шпатула.
Застелете с хартия за печене тортената форма като опаковате и стените ѝ и изсипете цялото количество тесто в
нея.
Печете около половин час
(30-40 минути). Проверете готовността с клечка за зъби и ако излиза суха, извадете
блата от фурната. Нека малко се охлади във формата, след което го извадете и
поставете на скара до пълното му изстиване.
на сладоледа с авокадо
Най-добре си разбийте наведнъж
сметаната за двата сладоледа и приберете в хладилника на студено да чака,
докато се наложи да я ползвате.
Внимателно извадете вътрешността на
авокадото и го сложете в каничката на пасатора или в друг подобен съд. Полейте
го със сока от лайм, поръсете със захарта и пасирайте до абсолютна гладкост.
Върху пюрето от авокадо налейте
кокосовото мляко и продължете с пасатора още малко, докато получите гладък
крем. Накрая съберете внимателно с половината бита сметана, подправете с кората от лайм, хомогенизирайте и
прехвърлете в машина за сладолед или в стъклена ваничка, която сложете във
фризера да се заледява.
Ако ползвате фризер за направата на
сладоледа, то на всеки 15 минутки изваждайте ваничката и разбърквайте сместа.
Така ще я обогатите на въздух и ще размесите замразените слоеве с тези, които
още не са. Повторете операцията поне 4-5 пъти. Сладоледа стяга за няколко часа.
на сладоледа с праскови
Тук процедурата е малко по-различна,
защото в направата на този сладолед участва и яйчен крем.
За целта разбийте в дълбока купа
жълтъците.
В малка касеролка на среден огън
сложете да се стопява захарта в млякото. Щом кипнат, разбъркайте за да се
уверите, че няма не стопени кристалчета и отведете настрана да се охлади малко (може
да си помогнете като ползвате вана със студена вода). После на тънка струя и
при непрекъснато бъркане с тел, добавете в разбитите жълтъци. Сложете купата
на слаб огън и продължете да бъркате с дървена лъжица, докато кремът се
уплътни. В този момент го свалете от огъня и охладете напълно.
През това време почистете и обелете
прасковите. Надробете ги на малки кубчета. Отделете 1 ч.ч. от тях настрана като
ги полеете с лъжица лимонов сок - той ще запази цветът им. Останалите
пасирайте до гладко пюре, което заедно с Маскарпонето разбийте в обща купа, след което
към тях налейте постепенно и при постоянно бъркане яйчния крем. Добавете и
останалата бита сметана, а накрая и отделените кубченца праскова.
По-нататък процедурата е същата,
както за другия сладолед – в машинка или във фризер.
Малко преди да сглобите тортата извадете
сладоледите от фризера за да се отпуснат леко.Трябва да могат да се разстилат
на пластове без затруднение, но в никакъв случай да не са втечнени!
Подгответе си и малинките:
Сложете ги в дълбока купа, посипете
ги със желиращата захар и ги сложете на умерен огън. Когато захарта се стопи,
разбъркайте и след няколко минутки (2-3) отведете настрана да се поохлядят.
Изпеченият блат срежете хоризонтално
на две части. Едната поставете в тортената чиния и стегнете с тортен пръстен,
който сте опаковали от вътрешната страна с фолио или хартия за печене – това ще
помогне накрая за по-лесното отделяне на тортата от стените на пръстена. Внимавайте
да не счупите платката, защото тестото е ронливо!
Другата част претрийте на ситни
трохи. По желание може да ги разстелете на хартия за печене и да ги подсушите
малко във фурната или в микровълнова, след което отново претрийте леко. С тях
ще панираме стените на готовата тортичка.
Върху основата на тортата разстелете
тънък слой от авокадовия сладолед, охладете във фризера, колкото да се стегне и
върху него разпределете половината от желираните малинки. Покрийте с останалия сладолед от авокадо и пак замразете. Следва слой от другата половина малиниво
желе и прасковения сладолед. Върнете тортата
отново на студено да се стегне.
Когато е готова се заемете да разтопите
белия шоколад, с който ще залеете повърхността ѝ. Натрошете го на малки
парченца, полейте с 2-3 с.л. олио и на водна баня го разтопете. Може и в
микровълнова фурна на максимална мощност, като на всеки 30 секунди го вадете, за
да разбърквате.
Налейте шоколада върху тортата и с
бързи, въртеливи движения го разнесете по цялата повърхност. Тортата е студена
и шоколада ще стегне максимално бързо.
Преди поднасяне освободете от
пръстена, развийте фолиото и оставете на стайна температура за известно време да
се поотпусне малко. Щом видите, че сладоледа по стените леко омеква веднага
панирайте тортичката околовръст с
приготвените трохи.
При поднасяне полейте с малинов
сос
За него сложете в малка касеролка
сока от малини и загрейте на среден огън. Отведете и добавете разтопения с 1
ч.л. желатин, разбъркайте и оставете на хладно за 15-на минутки, докато се
постегне. Не го чакайте много, защото ви трябва полутечен.
Няколко съвета и идеи:
- Ако нямате белени бадеми, то тогава много лесно ще ги
обелите като ги бланширате в кипяща вода за около минутка-две, след което ги
отведете настрана и ги оставете похлупени за още 5 минутки. После с помощта на
домакинска хартия леко ги разтъркайте между пръстите си и ципата сама ще падне.
Готовите, обелени бадеми е добре да позасъхнат поне за 12 часа, преди да ги
смелите.
- Ако плодовете авокадо са узрели добре, месото им е меко и
мазно и няма да имате затруднение с пасирането, но ако сте купили по-зелени, то
трябва да ги оставите за няколко дни да доузреят, за да омекнат.
- Ако полеете тортата с по-топъл малинов сос, той ще се
разлее и няма да образува красиви линии, каквито ще направите, ако сте го
изчакали да се охлади.
- Ако тортата не се е отпуснала преди да я панирате, това
няма да ви се удаде. Нужно е леко да омекне околовръст, за да могат трохите да
се полепят по стените.
- Ако остане торта след нарязването ѝ, т.е. ако сте по-малко
хора отколкото порциите, то тогава побързайте да приберете останалото
количество обратно във фризера, за да не се втечни – все пак това е сладолед.
- Ако искате да избегнете такава вероятност и все пак да
имате сладоледена торта, то може смесите за сладолед да желирате с нужното
количество желатин, а после пак да замразите готовото творение.
- Ако нямате кокосово мляко, спокойно може да го заместите
с обикновено мляко и малко кокосови стърготини, с кондензирано (неподсладено) мляко
или с друго някакво (соево, бадемово, орехово)
- За веганите има вариант да пропуснат яйчния крем в
сладоледа с праскови и да го направят по метода на авокадовия. Могат да ползват
растително мляко и сметана и да пропуснат Маскарпонето, а яйцата в основата да
заместят с пасиран банан.
- Захарта пък може да замените с мед или кленов сироп, но
имайте предвид, че цветът на сладоледа с авокадо няма да е същия.
- Опитвайте смесите как са на вкус и ако мислите, че не ви
е достатъчно сладко коригирайте количествата на захар. За мен и синът ми
посочените количества в рецептата са идеални, но за половинката се оказаха
недостатъчни.
Ако обичате сладолед, ако си падате по плодовите му варианти ви уверявам, че си заслужава да опитате тази тортичка. Или поне сладоледите, от които е съставена. Всяка хапка от нея носи живителна свежест и наслада.
Да ви е сладко... и прохладно! :)