Страници

6 юли 2014 г.

Бутер спирали с праскови и кафе


Бутер тестото е много почитано у дома – независимо дали ще е в сладък или солен вариант,  не пропускаме поне веднъж месечно да се наградим с някое хрупкаво залче.  Дали ще са кроасани – класически или не, дали ще е галет,  тарталети, малки хапки, мини пайчета, банички или просто бързи пурички, няма значение. Важен е резултатът, а той винаги е положителен. 
Днес бързам да ви предложа една вкусна идея - тези малки, дъхави и страшно вкусни охлювчета с плънка от нежни прасковени лунички и нещо ново (поне за нас) – кафе. Сладостта им е балансирана – тази на плодовете, леко подсилена с кафява захар Мусковадо.  Можете да си представите вече какво страхотно усещане ще доставите на сетивата си, ако последвате примера ми и бързичко се захванете да си ги приготвите. :)

Продукти
/за около12 бройки/

250-300 гр. свежо бутер тесто (моето в случая е от Лидл)
1 с.л. меко масло
1/3 ч.ч. фино смлени орехови ядки
2 с.л. кафява захар Мусковадо
1 с.л. мляно кафе (не Нес)
1 с.л. маково семе
1 голяма праскова

допълнително
1 жълтък за намазване
малко кристална захар за поръсване

Приготвяне

Включете фурната да се загрява на 220°
Смелете орехите на ситно. Нарежете измитата и подсушена праскова на много тънки лунички.
Разстелете тестото (или го разточете на правоъгълник), намажете го добре навсякъде с маслото, поръсете отгоре ядките, кафето, кафявата захар и маковото семе. Подредете по цялата му повърхност една до друга прасковените лунички (не ги застъпвайте) като оставите около 5-6 см. свободна ивица на отсрещната, тясна страна.  Навийте сравнително стегнато руло, без да прекалявате като внимавате да не го смачкате, след което го завийте в стреч фолио и го приберете за около половин час в хладилника на студено (или във фризера за по-кратко), за да се стегне добре.
Извадете го, развийте го и го нарежете на шайби с дебелина 1,5 см. Подредете ги върху застлана с хартия за печене тава и ги намажете с разбития жълтък. Отгоре им поръсете малко кристална захар и печете до красив златист загар.
Може да ги поднесете леко охладени или напълно изстинали. Ние определено не ги чакаме много, много и след половин час нямаше останала нито една.  Затова пък два дни по ред си хапвахме от тях. :)


Направите ли ги, да ви е сладко! 


24 коментара:

  1. Ирме, чудесни са! Особено за почитателите на кафе. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да! И за сънливци също ;)
      Благодаря, Гери! Хубав неделен следобед от мен!

      Изтриване
  2. Чудесни са, Ирме!
    И аз харесвам свежото тесто на Лидл!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, че са хубави! Синът ми ще бъде във възторг. Благодаря Ирме, непременно ще ги направя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да задоволят вкусът му, Йоли! Ще се радвам да ви харесат!
      Прегръдки от мен и много усмивки!

      Изтриване
  4. Много сладки сладки:)))))))!Прекрасни и вярвам топящи в устата,Ирме са тези твои бутерки!И ние(особено аз:)) обичаме бутер тестото..,хем бързо се работи с него,хем няма провали,всичко е вкусно........
    Прегръдки::)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленка!
      Поздрави и усмивки за теб!

      Изтриване
  5. И аз често правя бутерспиралки - било сладки, било солени. Харесва ми идеята ти за прасковени.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прасковите бяха под ръка, а ни се хапваше нещо набързо приготвено и леко сладичко, Весе. Разбира се, могат да се направят и с друг плод, според личното предпочитание. Всичко е въпрос на вкус, но определено кафето се върза чудесно тук. :)
      Поздрави и усмивки от мен!

      Изтриване
  6. Наистина с бутер тестото могат да се направят много вкусни неща. Чудесно предложение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ина! :)
      Красиво лято ти желая, мила!

      Изтриване
  7. Ирма, страхотни са и спиралите, снимките, мила! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ги одобряваш, Еви! Благодаря ти!
      Хубава вечер, мила!

      Изтриване
  8. Красота! И спиралите и снимките и публикацията! Много, много ми хареса всичко! Прегръдки мила, Ирма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Бонбон! :) Топла прегръдка имаш и ти!

      Изтриване
  9. А кафето се поръсва отгоре с ядките, кафявата захар и маковото семе ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, точно така - намазваме кората с масло, ръсим с кафе, ядки, маково семе и кафява захар. Пропуснала съм да отбележа в бързината. Благодаря, Анонимен за вниманието! :) Сега ще го добавя в описанието.
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Ами това не е просто глезене, това си е награда;) Ще ми се да правех и аз така, но децата не харесват бутер тесто, а за лични нужди рядко се мотая в кухнята. Но тези са така очарователни, че ще се помотая с кеф, за личен кеф;) Прегръдка, Ирма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То ако не са децата и половинките, не знам коя жена за лични нужди ще се заседява в кухнята, Марта :) Освен, ако кулинарията не ѝ е влязла тотално под кожата. Виж, една малка доза ще ти свърши работа, пък кой знае, може да се прилъжат гъбките или приятелка да ти дойде на гости ;))
      Ще се радвам да ти се усладят, мила! Да ти е сладко!
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  11. Страхотни,ароматни и идеално оформени спирали,Ирме,много ми харесват,особено щом имат праскови и орехи!Много свежи снимки!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, благодаря ти, Роси! :)
      И да, с прасковите са точно като за теб! Ако си наблизо свиркай, ще направя нови, и кокос ще им сложа и ще те поканя да ги ометем заедно. :)))
      Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
  12. Изглеждат неустоимо!!! Още тази вечер ще бъдат приготвени :), толкова ми харесаха. Благодаря за чудесната идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието, Дианка! Да ти е сладко! Ще споделиш после резултата, нали? :)

      Изтриване