През лятото всички сме
през по-голяма част от деня навън и макар дните да са по-дълги, често се случва
да не разполагаме с достатъчно време, за да подготвим обяда или вечерята. За
такива случаи всеки си има решение – отиваме на гости на мама, събираме се с
приятели или се отбиваме в любимият ни ресторант или пицария. Плюс това пазарите
са пълни с пресни, сезонни плодове и зеленчуци и една богата градинска салата
ни е достатъчна, но понякога, особено ако трябва да нахраните гладните мъже в
къщи, ще се наложи да се потрудите малко повече. Е, друго си е да им предложите
една вратна пържола, но ако им поднесете тези картофки, може и да забравят за
нея. Приготвят се има-няма за 20 минути.
И не се учудвайте, ако
тиганчето бързо се опразни и се наложи да ги приготвите отново, защото вкусът
им е невероятен и пристрастяват.
Продукти
/за 2 порции/
10 малки до средни
картофа (ако имате червени още по-добре)
3 с.л. зехтин
60 гр. масло
3-4 скилидки чесън
сол на вкус
черен пипер на вкус
1 зелена люта чушка
1 червена люта чушка
1 с.л. светло синапено
семе
1 к.л. семена от
кориандър
по 1 или 2 яйца на порция
Приготвяне
Почистваме, обелваме и
разполовяваме картофите. Ако ползвате млади, с тънка кора, може и да не ги
белите.
В тиган налейте зехтина,
добавете маслото и сложете на среден огън да се загреят. Когато замирише
приятно добавете картофите и ги изпържете до полуготовност.
През това време си
нарежете чушките и обеленият чесън на тънки кръгчета. Добавете ги при картофите,
след тях семената синап и кориандър, посолете, поръсете с черен пипер и
разбъркайте. Ако кaртофите са поели всичката мазнина, то добавете още малко
масло.
Чукнете по едно или две
яйца на порция (по ваша преценка) и задръжте на огъня докато се стегнат.
Преди сервиране поръсете
със свежа мащерка или риган. Ако пък нямате и магданоз ще стои добре.
Това е! Много лесно,
вкусно и ароматно ястие, гарантиращо ви една идилична вечер с близките ви хора.
Не забравяйте салатата от градински зеленчуци и студената бира! Наздраве!
Ах,разкошни картофки......Не съм подправяла със синап,но ще пробвам задължително!
ОтговорИзтриванеМного благодаря,Ирме за чудното,бързо предложение!:)Прегръдки!
Благодаря, Миленка! :)
ИзтриванеНепременно опитай синап към картофки, но задължително в комбинация с разтопено и препържено масло! И имай предвид, че семенцата пуснати в горещото масло се пукат - направо подскачат като пуканки. Затова е добре или тигана да се покрие с капак за около 30 секунди, когато ще се ползва за подправяне на разни ястия с картофки или както в случая, да се добавят семенцата към картофите накрая и да се задържи всичко само минутка две още на огъня. Сигурна съм, че ще ти допадне вкусът им.
Прегръдки имаш и ти, мила!
Ирма, това е едно от любимите ми ястия. Картофки на тиган и с яйчице, баща ми ги е приготвял, когато бяхме малки. Интересно ще ми е да пробвам твоя вариант с кориандър и синапено семе. Непремено ще се пробва. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеО, и аз съм израснала с подобно - мама често наливаше разбити яйца към готовите, изпържени картофки, а после поръсваше фино с черен пипер. Но само толкова. Това е малко по-пикантно ястие с всички останали добавки, а синапа ги прави някак ... по-екзотични, бих казала. Маслото пък омекотява цялото това изкушение и някак балансира вкусовете. Опитай, Аурелия!
ИзтриванеПрегръдки и за тебе! :)
Влюбих се в картофките ти, Ирме! Така златисти и богато подправени! Само не знам дали синапът ще ми хареса, като се замисля, не знам дали съм опитвала това чудо :D Ама ще пробвам!
ИзтриванеПрегръдки!
Зори, опитай с по-малко количество семенца като за начало. И друго се сещам - провери първо можеш ли да ги консумираш, предвид бременността ти. Някои билки и подправки не са препоръчителни за бременни и кърмачки, а други дори са недопустими. Не знам синапеното семе към кои спада, но знам че загрява (дори се ползва за загряващи компреси) и това ме кара да те предупредя. Иначе картофките така приготвени са точно толкова вкусни, колкото и изглеждат. :))
ИзтриванеБлагодаря ти за милият коментар, Зори!
Прегръдки!
Ирме, снимката отдавна ме привлече в нета!
ОтговорИзтриванеИ аз не съм ползвала синапено семе, както и семе от кориандър, за
което знам, че е с много силен и специфичен вкус:)
Но ще опитам!
Морска прегръдка!
Благодаря, Дани! И двата вида семена са много добри подправки за различни ястия. Но пък е и вярно, че всеки си има вкус, така че ако те гъделичка любопитството, опитай първо с няколко зрънца. На мен лично много ми допада синапа на картофи (особено на варени), а кориандъра съм ползвала по-пестеливо, но не мога да отрека, че придава хубав вкус на ястията, в които съм го влагала.
ИзтриванеОт мен много усмивки за теб и морето, Дани! :)
Много апетитни са станали! Непременно ще ги пробваме!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, за доверието, Траянка! Ще чакам да споделиш.
ИзтриванеПоздрави и много усмивки!
За първи път ще ползвам картофки с яйца. Аз приготвям фритата с яйца и сварени картофи, но е различно. Определено ще пробвам рецептата. У дома картофита се мнооооого на почит:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за доверието, Краси! Надявам се да останеш доволна! :)
ИзтриванеПоздрави и хубаво лято!
Ирме, за такива картофки веднага бих заменила вратната пържола. :) Чудесно звучат и изглеждат, хайде да ви е наздраве!
ОтговорИзтриванеУютна вечер!
Благодаря, Гери! :)
ИзтриванеПържолката няма да изпуснем, но си струва да я сменим понякога и с нещо леко и също толкова вкусно, нали? ;) А на тебе да ти е сладко, мила!
Хубава да е вечерта и за тебе! Прегръдка!
Ирме, картофките изглеждат много апетитни!А и снимките ти са чудесни! Приятен ден!!!
ОтговорИзтриванеМного си мила, Бени, благодаря ти!
ИзтриванеПоздрави и усмивки!
СТрахотно,ароматно,лесно,лятно и безкрайно вкусно е съдържанието в тиганчето,скъпа!Чудесно предложение!Прегръдка и хубав ден!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и от мен, Роси! Благодаря! :)
ИзтриванеГотина идейка, идеална и за приготвяне и за хапване. Чудесийка е това тиганче, Ирма! Поздрави!
ОтговорИзтриванеИрме, тази рецепта звучи наистина пристрастяващо- толкова аромати, цветове и вкусове!
ОтговорИзтриванеХубави летни дни ти желая и много усмивки!
Ох, колко вкусно изглеждааат.... Плъзни тиганчето насам:)
ОтговорИзтриванеХич на държа на вратлетата на прасетата през лятото. Ето това обаче, може да ме изкуши. Прекрасни картофки, Ирма!
ОтговорИзтриванеМного колоритно, апетитно и уханно ястие, Ирма,
ОтговорИзтриванеразкошна комбинация от вкусове и аромати -
Благодаря за чудесната идея, поздрави и хубаво лято!
Откривам тези картофки сега, върнала се от почивка, но и ти май зачезна, Ирме!
ОтговорИзтриванеЧакам да се върнеш и хващам автобуса - да ми ги приготвиш, става ли?
Благодаря ви, момичета! :)
ОтговорИзтриванеКартофките наистина са превъзходни приготвен така. Опитайте!
Весе, предвид жегата която ни мори, не се вясвам в кухнята за повече от половин час. Най-много час, но в такъв случай после целият свят ми е крив. :)))) Обещавам после да съм по-редовна тук. А ти, предполагам си навестила любимият Китен. Познах, нали? :)
Поздрави и прегръдки за всички ви!
Бързо, лесно, вкусно - това е моята комбинация. Вече обичам тези картофки ;)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и усмихнат ден!
Не се и съмнявам, Дианка - тези картофки са наистина много вкусни. :)
ИзтриванеБлагодаря ти! Поздрави и най-добри пожелания и от мен!
В момента ги приготвям и се облизвам край тигана Ирме :) и биричката е вече в хладилника :)
ОтговорИзтриванеПоздрав с прегръдка!
Хе-хе! Да ти е сладко, Слънчо! Наздраве! :)
ОтговорИзтриванеП.С. Любопитно ми е как намираш синапеното семе като съставка тук, та ще се радвам после да споделиш!
Гушкам те и аз!
Аааа ... никакъв проблем душице :) То и чубрица тук не се продава ... ама такива нещица съм си донесла от Родината:) А и като ми привърши нещо пак ми пращат. Та ... и синап си имам :)
ОтговорИзтриванеДа, мента има, но джоджен не, а и чубрицата си е баш наша подправка. И аз, Дани редовно пращам именно тези двете на дъщеря ми. За синапа питах, как го намираш в картофките? - т.е. добре ли стои като подправка към тях според вашия вкус, защото за мен беше нещо ново, на което приучих домашните. На останалите се вижда странна тази комбинация. :)
Изтриване