Днешната публикация е специална. Специална и за мен, и за една
невероятна жена, която провокира искрени приятелски чувства у всеки, докоснал
се по един или друг начин до нея самата, уменията и талантите й и най-вече, до
душата й. Една слънчева и лъчезарна жена, заразяваща с усмивка и настроение.
Един талантлив музикант и майстор кулинар, естет и творец на красота и наслада.
И ако след толкова подсказки още не сте се досетили за кого
говоря, няма да крия и ще ви призная, че това е нашето Йоли, „вкусното Йоли“. Вярвам
всеки който е опитал поне една от нейните рецепти е останал предоволен и аз не
правя изключение – всяка една, която съм изпробвала е била посрещната с овации.
Затова, а и защото тя го заслужава, се включвам с най-голямо удоволствие в инициативата на кулинарните блогъри, реални и виртуални нейни приятели, които решихме да направим деня и празникът й една идея по-красив.
С малко закъснение, но с най-искрени чувства ти казвам:
Честит рожден ден, мила Йоли!
Прегръщам те и искам да ти пожелая на първо място да си много здрава и обичана!
Бъди все така усмихната и лъчезарна, успяваща и талантлива, изпълнена
с вяра, надежди и стремежи, вдъхновена и вдъхновяваща и не на последно място, много щастлива! Нека само хубави неща съпътстват живота ти и те правят по-доволна и по-устремена!
Наздраве за тебе, мила!
снимката е от нета
Моят виртуален подарък за теб е импровизацията ми на твоите мини тортички .
Комплименти и благодарности за рецептата и идеята за бърз десерт!
Мини тортички по Йоли
Рулото е по рецепта на Йоли, а крема и оформлението са
импровизация по вкус на любимите ми хора.
Продукти
за пандишпановото руло
3 яйца
75 г захар
40 г брашно
30 г натурално
пшеничено нишесте
ванилия
ванилия
200 г конфитюр по
избор (при мен от портокал)
отделно: ½ ч.ч. прясно мляко
за крема
400 гр. млечна сметана
(30 %)
2 пликчета сметана FIX
4 с.л. пудра захар
кората на ½ портокал
2 с.л. тъмен ром
½ ч.ч. млени ядки (в
случая орехи)
50 гр. настърган
млечен шоколад
за глазурата
150 гр. тъмен шоколад
(70 % какао)
2 с.л. олио
Приготвяне
За рулото разбийте добре жълтъците на пяна с 1/3 от захарта.
Отделно разбийте белтъците на сняг като постепенно сипвате останалата захар на
струйка. Добавете ванилията. Смесете внимателно белтъците с жълтъците като
ръсите по малко от пресетите брашно и нишесте, като предварително сте ги
смесили. Сипете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене (при мен 20x30 см.). Печете
до порозовяване в предварително загрята на 170° фурна. След като изпечете блата
го навийте на руло заедно с хартията и го оставете да изстине. След това
отстранете хартията, намажете с конфитюра и завийте на стегнато руло. Оставете
рулото за половин час в хладилника за да се стегне, а след това го нарежете на четен
брой тънки шайби.
За крема разбийте сметаната на пухкав крем като продължавайки
биенето добавите пликчетата с фиксатора. Подсладете с пудрата захар, ароматизирайте с рома и портокаловата кора и разбъркайте
докато крема се стегне, за да може да се шприцова. Отделете 1 ч.ч. от него за
декорация, а към останалото количество добавете млените ядки и рендосаният
шоколад. Разбъркайте, за да се хомогенизира сместа.
Сглобете тортичките като леко полеете с по лъжичка прясно
мляко половината шайби от рулото. Отгоре намажете с крем и похлупете с останалите
шайби. Полейте и тях с по лъжичка мляко и замажете отгоре и отстрани така
оформените пастички на тъничко с крем (трябва да ви е останало малко). Сложете ги да стегнат в хладилника, а през това време си разтопете шоколада в
микровълновата или на водна баня.
Когато се разтопи му добавете олиото и добре разбийте – от мазнината глазурата ще
заблести.
Извадете пастичките от хладилника, поставете ги на телена
скара и ги полейте с топлата глазура. Не се старайте много – нека потече
свободно навсякъде. След като малко се отцедят от капещия шоколад ги
приберете в хладилника да се стегнат отново.
Накрая остава да ги декорирате със заделената разбита сметана.
По желание може да гарнирате с някаква ядка, бонбон или малък плод.
Ами това е! Въпреки дългото описание, изпълнението е бързо и
лесно, особено ако имате навито руло от предния ден или ако ползвате готово от магазина. :)
Опитайте и да ви е сладко!