Гулашът или „огънят на Хортобадьи“, както е известен по цял свят
е ястие от унгарската традиционна кухня, характеризиращо се със своя богат вкус
и пикантност. Пикантност постигната по не един начин, с не един продукт, но
като най-характеризиращият я е
унгарският пипер (не пиперката, а сушеният и после смлян пипер) – най-червеният
и най-лютият, истинска унгарска гордост и неин символ. Е, не е единствен символ
на унгарското - всеизвестни са вината на Токай, красотите на езерото Балатон, пъстрата
бродерия на унгарската носия, музиката на Барток, меките и провлачени мелодии
от унгарската пуста с нейните стада говеда и пастири - онези смели, загорели от
слънцето чевръсти мъже, които с еднаква лекота яздят дни наред, въртят
майсторски бича и танцуват с лека стъпка под лудите ритми на унгарския чардаш.
Но стане ли дума за гастрономия, за унгарска кулинария всеки се сеща първосигнално
за гулаш. Това е ястието на пустата, на пастирите, които след изтощителното
целодневно яздене и мръзнене в студените зимни, мъгливи дни, са събирали сили
именно с горещия, огнен гулаш. Все някое животно ще е пострадало и ще трябва да
се „спаси“ в подготвения за целта бограч (характерно котле, което се ползва за
готвене на огън). Откъде идва името на ястието ли? Ами точно от думата пастир,
т.е. буквално преведено „gulyás“ на
български е говедар и думата идва от говеда, стадо говеда – „gulya“. Затова по оригинална унгарска рецепта се готви с говеждо,
телешко, и по-точно с джолан. Много съседни на Унгария страни претендират за първоизточници на ястието и притежание на най-автентична рецепта за него. Такива претенции биха били оправдани с факта, че бивша
Австро-Унгария е заемала доста големи територии, в които съвсем естествено са
се предавали и смесвали както традиции, така и кулинарни умения. И както всеки
е добавял по нещо на свой вкус, така и са се родили най-различни варианти на
гулаша – само с говеждо, само със свинско (поради явна липса на говеждото), дори
и с агнешко; с домати или без домати; по- на гъсто като яхния или рядко като
супа; с картофи или без. Може да срещнете какво ли не под името гулаш. Освен
това съществува и боб-гулаш, който е също много вкусен и за който ще ви говоря
в следващата публикация.
Днес ще ви покажа рецептата за традиционният унгарски гулаш,
такава каквато е записана в моята кулинарна енциклопедия, книгата която ми
остана като скъп спомен от баба и която пазя като очите си.
Мисля, че можем да се доверим на авторите, записали я в
далечната 1864 година. Книгата е преиздавана само още два пъти, през 1932г. и
после през 1978г. Интересното тук е, че
месото което се посочва в рецептата е телешко и свинско. Така готвеше гулаша и
баба, а кимионът, който е характерен за това ястие, тук е заместен от ким. И
така:
Гулаш
Продукти
/за 8 порции/
1кг. телешко месо (по възможност джолан)
½ кг. свинско месо (от плешка)
2 кг. картофи
(на дребно)
1 кг. кромид
лук (на ситно)
2 зелени чушки
(наситнени)
3-4 зрели
домата (надробени на кубчета)
200 мл. олио
100 мл. вино
(бяло, червено или 20мл. коняк)
2 скилидки
чесън
2 ч.л. сол
2 ч.л. сладък
червен пипер
2 ч.л. лют
червен пипер
1 ч.л. ким
(или ½ ч.л. кимион)
1 ч.л. вегета
(в оригиналната рецепта не присъства и не е задължителна)
1 ч.л.
майорана
½ ч.л. черен
пипер
70 гр.
доматено пюре
Приготвяне
Започнете като
налеете олиото в голямо гърне (гювеч), прибавите кубчетата лук и поръсите със
сол. Добавете надробените на тънко чушки и доматите на кубчета. Нека да покъкрят 5-10 минути.
Когато лукът омекне, добавете надробеното на средни хапки телешко. Оставете го
да си ври на слаб огън около половин до един час, като периодично разбърквате и добавяте по малко вино(коняк) и топла вода, за да не загори. Може да ви отнеме и повечко време в
зависимост от това какво месо ползвате – младо или не толкова, крехко или от
джолан. Когато месото се поотпусне поръсете с кима (кимиона).
След това добавете и свинското, надробено на същите по големина парчета и чесъна. Поръсете с двата вида червен пипер, черния пипер, вегетата (по желание) и доматеното пюре. Полейте с гореща вода, малко, колкото да се покрие месото и оставете да къкри бавно на слаб огън.
Когато месото е почти готово, добавете картофите, нарязани на кубчета, майораната и два настъргани на ситно картофа, които ще спомогнат да се уплътни соса – в унгарската кухня за яхнии и гулаши не се ползва брашно за сгъстяване. Долейте още малко вода, засилете леко огъня и варете докато и картофите се сварят като разбърквате периодично. По възможност и по желание накрая поръсете с едно-две клончета наситнена, свежа майорана.
Поднасяме гулаша с
прясно изпечен хляб.
Понякога, особено когато
се предлага гулаш без картофи, само с лук, тогава се поднася с тъй наречените
шипетки или галушки (домашни макаронени изделия от тесто, приготвено с много
яйца) или с полента (в северна Италия и Хърватска). Среща се и сервиран с кнедли
(в Чехия и Германия), както и полят с лъжица сметана (в Австрия).
Нормалното е месните
късчета и картофите да са надробени на по-ситно от тези, които виждате на моята
снимка, почти като за супа, но това не променя вкуса. Аз харесвам да уедря
малко парченцата, както и да сгъстя повечко ястието. Или просто така съм
навикнала да консумирам гулаша. :)
Вчера бе рожденият ден
на баба и спомените за нея, както и хладното време ме провокираха да сготвя
един вкусен и сгряващ кръвта гулаш, а днес на вас оставям рецептата и
пожеланието да опитате от този тъй наречен „огън на Хортобадьи“. Определено си
струва! :)
Фантастично ястие, Ирма!
ОтговорИзтриванеАроматно и люто, за да ти сгрее кръвта :)
И аз не обичам да сгъстявам сос с брашно!
С удоволствие ще си сготвя по твоята богата рецепта!
Прегръдки и хубава вечер!
Благодаря за похвалните думи, Дани! Гулашът е от тези ястия, които задължително трябва да лютят, да се надяваме, че ще го одобриш и след дегустацията! :)
ИзтриванеПрегръдка и хубава събота!
Ирма, наистина си струва! Вкусът е невероятен! Майка ми често го готвеше, ние го позабравихме! И при нас картофите бяха на по-едро.
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Ето, значи е време да си го припомните, Ина. :) Ще ми е интересно да разбера каква е рецептата на твоята майка - предполагам е гарнирала със сметана, по австрийски тертип.
ИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Страхотен е гулашът ти, Ирма! Много е вкусен, сигурна съм. Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Еви!
ИзтриванеПоздрави и разпускащи почивни дни!
Изключително приятно информативно четиво Ирма! Не знаех подробности за произхода на това ястие.
ОтговорИзтриванеСготвила си чудно вкусна маджичка в памет на баба си ... нека почива в мир милата!
А книжката оставена ти в наследство е много ценен дар от нея!
Обезателно ще си я направя по твоите указания, толкова апетитно ми изглежда :)
Поздрави и хубава вечер мила!
Много ти благодаря за комплиментите, симпатията и съчувствието, Дани!
ИзтриванеНадявам се да се оправдаят очакванията ти и да ти допадне моя гулаш! Ще се радвам да споделиш!
Прегръдка и от мен! И прекрасен уикенд!
Ирма, научих неизвестни за мен неща за гулаша, за което ти благодаря, а чорбицата изглежда вкусна, засищаща и сгряваща! Хубав четвъртък!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че съм била полезна, Иглика! И ми е драго! :)
ИзтриванеПрегръдки и много усмивки!
Обичам гулашчета:). А този тук е великолепно приготвен! Страхотна си, Ирма!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ИзтриванеПрегръдка от мен!
представям си го топъл-топъл, с голям краищник хляб :)
ОтговорИзтриванеНареждам се, Ирма, много апетитна зимна манджа е!
Поздрави и хубав ден на теб :)
... и да си го топиш в чинийката, нали Пепи? ;) Веднага ти сервирам, мила! У нас често се готви, това е една от любимите ни гозби за лъжица.
ИзтриванеХубави почивни дни и на тебе, Пепи!
Страхотна идея и прекрасна публикация, Ирме -
ОтговорИзтриванеобичам рецепти с история, обичам стари кулинарни книги и бабини спомени - също.
Благодаря, много ми допадна представянето и снимките са изкушаващо апетитни...
Сърдечни поздрави и хубави празнични мартенски дни.
Ех, тези истории, толкова са много, че понякога дори май прекалявам с тях, но с риск да досадя ги записвам - кой знае, някой ден децата и внуците може да четат и да им бъде интересно. А подобни семейни (за нас) рецепти задължително имат история, любопитна или забавна, но определено е по-вкусно с нея. :)
ИзтриванеБлагодаря ти за милият коментар, Дианка! И на мене ми е особено приятно да те чета!
Весели, слънчеви и успешни мартенски дни и от мен! Поздрави!