По християнска традиция днес жените месят питка, пекат пиле и заедно с бъклица вино ги слагат в торбичка, закичват я със здравец и с нея изпровождат мъжете на лозето да го зарежат. Там с виното се полива мястото на първите три подрязани клона. После празникът продължава с избирането на цар на лозята, закичен с лозова корона, с песни, хора и угощения. Вярва се, че колкото на по-големи залци се начупи питката, толкова по-едро ще е гроздето на есен.
С католическата традиция не съм много запозната, освен с факта, че днес всички влюбени си разменят любовни послания и подаръци, затова празнуваме Трифон Зарезан. Е, не сме подрязвали лозето днес, направихме го няколко дни по-рано, но ми харесва да почета празника именно на днешна дата. Пилето е опечено и изядено, поляхме го прилично с вино, а питката направих с форма на сърце - лека закачка с другия празник. :)
Трифонска питка
Продукти
1 кг. бяло брашно
500 мл. топло пресно мляко
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 кубче (42 гр.) пресна мая
2 яйца
50 мл. зехтин
за намазване
1 яйце + 1 с.л. зехтин
1 с.л. масло
Приготвяне
В голяма купа пресейте брашното със солта и в средата направете кладенче, в което добавете 2 разбити яйца.
В друга купа сгрейте млякото, добавете захарта и натрошената мая, разбъркайте докато се стопи и добавете в кладенчето. Налейте зехтина и омесете меко тесто, което завийте с чиста кърпа и оставете да втаса, докато утрои обема си.
После го прехвърлете на набрашнена повърхност, разделете на 4 части, две от които оформете на фитили, а другите две разточете на тънки правоъгълни кори с дължина колкото тази на фитилите и с ширина 25 см. Сложете всеки фитил в средата на всяка кора.
Нарежете двете страни на корите под лек ъгъл на лентички с ширина 1 см. - наглед заприличва на стоножка :)) Разрезите да достигат почти до фитилите.
Оплетете лентите на плитка над фитилите.
Получават се две красиви плитки, които поставете в тава, застлана с хартия за печене като ги съедините под форма на сърце.
Намажете с разбитото с лъжица зехтин яйце, покрийте и оставете на топло да удвои обема си.
Нарежете двете страни на корите под лек ъгъл на лентички с ширина 1 см. - наглед заприличва на стоножка :)) Разрезите да достигат почти до фитилите.
Оплетете лентите на плитка над фитилите.
Получават се две красиви плитки, които поставете в тава, застлана с хартия за печене като ги съедините под форма на сърце.
Намажете с разбитото с лъжица зехтин яйце, покрийте и оставете на топло да удвои обема си.
През това време загрейте фурната на 220°.
Печете първоначално на тези градуси, докато питката се зачерви, след което намалете фурната до 180° и допечете до готовност.
Печете първоначално на тези градуси, докато питката се зачерви, след което намалете фурната до 180° и допечете до готовност.
Извадете красавицата от фурната, намажете я с маслото и я завийте с дебела кърпа да се задуши и омекне.
След 15-20 минути можете да я начупите и да й се насладите.
Питката е много пухкава и дъхава и предразполага към преяждане :)
На всички пожелавам весела празнична вечер, независимо кой празник ще решите да отбележите! Наздраве и нека любов и берекет да ни спохождат през цялата година, та до година! :)
Наздраве, Ирма! Хубави пожелания, нека се сбъднат! Питката е много красива!
ОтговорИзтриванеХубава празнична вечер!
Благодаря, Ивана! Оказа се, че с килограм брашно е била малка ;)
ИзтриванеПоздрави и слънчев уикенд!
Честити празници, Ирма! Приказно красива е тази питка! Желая ти винаги да си обичана и обичаща, мила! Прекрасна вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, бонбонче! :) Наистина, нека само любов и здраве да има около всички ни!
ИзтриванеПрегръдка и хубав уикенд!
Ирме, желая всичко добро на цялото семейство! Питката определено е чудесна, отчупвам си голямо парченце, за да е с едри сърна гроздето ви. ;)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Дай Боже, Гери! Сърдечно ти благодаря, мила!
ИзтриванеПрекрасен уикенд ти желая! Прегръдка!
Страхотна питка, Ирме! Нека има любов и берекет! Хубав Празник!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавите пожелания, Снежи! Нека се връщат и към тебе, мила!
ИзтриванеПрегръдка и хубав ден!
И аз това ти пожелавам Ирме ... Любов и берекет!
ОтговорИзтриванеЗакачливата ти трифонска питка е чудесна! Здрави да сте и Наздраве!
Здраве и любов и за вас, Слънчо! Благодаря ти!
ИзтриванеТопла прегръдка от мен!
Прекрасен празник си приготвила на виното и любовта, Ирме ,
ОтговорИзтриванепитата ти е невероятна - чудесна закачка и страхотно изпълнение...
Поздравления, хубав, влюбен и щастлив следпразничен уикенд!
Благодаря ти, Дианка, за комплимента и за идеята за сърцата питка!
ИзтриванеХубав уикенд с много усмивки ти желая! Поздрави!
Mnogo mi haresa pletenicata! Чудесна пита за празника!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Траянка! Всъщност се оказа лесна за изпълнение, а и добре се държа при печенето.
ИзтриванеПоздрави и хубав уикенд ти желая!
Разкошно решение и за двата празника си предложила, Ирма! Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеДа, Еви, и аз останах доволна от резултата. :) Всъщност, идеята е на Дианка от "Опитайте", аз само се възползвах от нея. Беше весело да видя изненадата в очите на близките :)
ИзтриванеПрегръдка и от мен и весел уикенд!
Ирма,чудна торба за зарязване си спретнала, напомня на лозаря, че го чака любимата с обич и магия за плодородие и берекет!
ОтговорИзтриванеНямаше торба, Иглика, всичко си бе на масата и привличаше с аромат. Лозето ни е в двора, не е голямо, но пък традиционния ритуал спазваме ежегодно. :)
ИзтриванеПоздрави и хубава съботна вечер!
Много красива питка, Ирме! Оплетох се в четенето и не съм сигурна, че схванах как се прави, но е много ефектна! :) Поздравления! :)
ОтговорИзтриванеЧестит празник на любовта и виното! Много здрави и влюбени у дома! :)
Прегръдка от мен!
Благодаря ти, Таня, много си мила! <3
ИзтриванеНякоя от нас двете май е прекалила с почерпката, затова ти се е оплело описанието ;) Аз вярно малко късничко я пуснах и бързах, та пооправих сега няколко думички. Дано ти светне вече! ;) Ако имаш въпроси питай - ще се опитам да съм по-подробна.
Прегръдка и уютна вечер!
Невероятно красива питка, Ирма! Майсторски направена, с много любов, личи си!
ОтговорИзтриванеПразникът със сигурност е бил прекрасен!:-)))
Сърдечни поздрави и пожелания за хубава неделя!
Така е, Мони! Весел празник беше. Благодаря ти за комплимента и пожеланията!
ИзтриванеПрекрасна съботна вечер от мен! Поздрави!
Питка не месих, но торта правих , празнувахме у дома друго и зарязахме лозичките;)
ОтговорИзтриванеНадявам се и вашият празник да е бил страхотен, а съшо толкова страхотна нека бъде и следващата ти седмица, Ирма!
Аа, разбрах аз какво празнувахте у вас, Марта - троен празник сте имали, къде по-хубаво от това?! Мога да си представя еуфорията ви и да милея за такава някой ден отново ;))
ИзтриванеНашият мина по-спокойно, по-зряло, макар в късните часове да вдигнахме и ние малко шум на съседите ;) Благодаря ти, мила за пожеланието! Спорна, жизнерадостна и щастлива седмица и за тебе!
Ирме и тук да пиша, но наистина питката е невероятна! Чудесно допълнение към празниците!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Като приготвена за рекордно малко време, мога да си призная, че и аз останах доволна от резултата, Ина! Радвам се че ти харесва питката ми, драго ми е и благодаря за похвалата! :)
ИзтриванеВесела и красива седмица ти желая! Прегръдка!
Питката е много красива и ще се опитам и аз да я докарам поне малко до твоята и да зарадвам родителите си за Тодоровден.Благодаря ти ,Ирме за това предизвикателство!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря ти за оказаното доверие, мила!
ОтговорИзтриванеМного е лесна за приготвяне, Живе и вярвам ще се справиш блестящо, ще се радвам да останете всички доволни! Но до Тодоров ден има още време, така че спокойно можеш и една пробна да изплетеш. ;)
Весел празник ти желая и много любов по между ви! Прегръдка!
Ирме чудесна плетена питка, направена с любов! Пожелавам годината да е плодородна и много обич в семейството!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Бети!
ИзтриванеВесел празник и от мен с пожелание за здраве, любов и благополучие!