Предлагам ви една много богата на
вкусове и аромати торта, плод на заспалото ми въображение и желанието ми да
оползотворя няколкото останали смокини. :)
У дома съм нарочена за разсипник на
продукти – все купувам количества, които трудно могат да се изконсумират
своевременно и винаги остава нещо забравено, което поради пресищането ни с него
си седи, седи и накрая ако не го спася, както в случая, заминава в кофата. И
преди пак да съм отнесла поредният упрек по повода, се мобилизирах и макар
изобщо да нямах идея какво да правя, измайсторих тази тортичка.
Споделих с дружките от групата на
„готвещите” дилемата си, от тях получих няколко идеи и накрая пристъпих към
действие. Исках поне блата да е шоколадов, че да има мир в къщи ;) После ми
светна идея за целувките, а останалото натъкмих в процеса на работа. Предлагам
ви рецептата и ви уверявам, че който обича шоколад, целувки и смокини, ще
остане доволен ако се реши да я изпробва.
Продукти
/за форма с ø 24 см./
за блата
4 яйца
5 пълни с.л. пудра захар
100 гр. меко масло
200 гр. квасена сметана
1 ванилова захар
150 гр. разтопен шоколад (75%)
2 с.л. какао
80 гр. брашно
1 к.ч. тъмен ром за сиропиране на блата
за крема
250 гр. крема сирене
100 гр. меко масло
½ ч.ч. течна, подсладена сметана
2 пълни с.л. пудра захар (или на вкус)
за целувките
5 белтъка
1 ч.ч. кристална захар
1 с.л. ябълков оцет
2 с.л. брашно
1 с.л. нес кафе
½ ч.ч. млени орехи
за декорация
7-8 смокини
1 к.ч. натрошен шам фъстък
няколко листенца мента
Приготвяне
Включваме фурната да се загрява на 200°
Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.
Белтъците разбиваме на твърд сняг с щипка сол.
Жълтъците със захарта, маслото и
ванилията бием до получаването на пухкав крем, в който добавяме квасената
сметана и разтопеният на водна баня шоколад. Хомогенизираме сместа и на порции прибавяме
белтъчният сняг, като внимателно разбъркваме двете смеси. Накрая по малко, по
малко добавяме и брашното.
Печем блата наведнъж, в намаслена и
напудрена с брашно тортена форма с падащи стени, за около 30 минути. Няма
смисъл да пробваме с клечка, защото от шоколада блата ще е влажен във
вътрешността си, макар да е изпечен идеално. Затова се ориентираме от
повърхността му – леко натискане и ако поддава много, значи още не е готов. Готовият,
добре изпечен блат е със стегната повърхност, леко пружинираща при натиск и с
добре изпечени страни.
Изваждаме
го и го оставяме леко да се охлади във формата, след което сваляме ринга
и оставяме да изстине напълно върху основата на формата.
През това време се заемаме със
целувките.
Фурната трябва леко да се е охладила, но
ако не е, отваряме вратата й и когато усетим, че температурата вътре е доста
спаднала, я затваряме и включваме на 130°
Докато постигне градусите, разбиваме
белтъците до бяла пяна, добавяме оцета и продължаваме разбиването до получаването
на хубав сняг. Едва на този етап започваме да добавяме захарта лъжица по
лъжица. Когато се поеме всичката ще видим, че сме получили лъскава, бяла, твърда и креместа маса, която образува „конци”. Сега добавяме брашното, кафето и
накрая ядките. Хомогенизираме добре сместа.
Прехвърляме я в пош с къдрав накрайник
(аз ползвам една стара метална фуния от машинка за месо) и върху застлана с
хартия за печене тава шприцоваме целувки в желана форма. Печем ги за около
час и половина, без да отваряме фурната. Когато времето изтече, изключваме
фурната, леко открехваме вратичката й, пъхаме в процепа една дървена лъжица и
я оставяме така, докато изстине. Едва тогава изваждаме целувките.
За да направим крема разбиваме в купа
крем сиренето, маслото и захарта до гладък крем и постепенно, по малко добавяме
течната сметана, за да го разредим до степен, позволяваща лесното му и гладко
мазане.
Сглобяваме тортата като поставяме блата
в подноса, сиропираме го с рома и отгоре непретенциозно намазваме всичкия крем. Подреждаме целувките отгоре – аз заформих венец от тях, а няколкото
останали натроших и посипах в средата. Отгоре нареждаме разполовените смокини,
посипваме с натрошеният шам фъстък и нахвърляме няколко листенца мента.
Време е да си отрежем по едно разкошно
парче и да се насладим максимално на момента!
Това е! Добър апетит!
За да не се губи време с целувките, тях може да направите от предната
вечер по бързата процедура като загреете фурната на 180°. Когато сте готови със
шприцованите в тавата целувки, изключете фурната, пъхнете тавата вътре и ги
оставете там цяла нощ. На сутринта целувките ви ще са готови. Внимавайте само
някой да не отвори вратата на фурната до сутринта! :)
Бързам да съм първа, че да мога да опитам от този разкош! Ирмеее, прекрасна е тортичката ти, все така да ти "заспива' въображението. :)
ОтговорИзтриванеДа ви е много сладка, хубав ден от мен! :)
Благодаря ти, Гери! :)
ОтговорИзтриванеЧувствай се специално почерпена, мила!
Хубав и усмихнат ден и от мен!
Прегръдки!
Ирма, тортата е просто прелестна!А аз съм изключително доволна от тази публикация, щото само си изплакнах окото и душата, но няма да се накапя - не ям нито смокини, нито целувки.....
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
Лошото е, че и аз като знам, че има целувки във фурната ще им посегна :))
ОтговорИзтриванеПрелестна е тази торта, Ирма!
Много красива и страхотно съчетание на смокини, крема сирене и шоколад!
Поздрави и хубава есенна вечер на теб!
Истински разкош си сътворила, Ирма! И като вкусова комбинация, и като аромати... Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеУау,страхотна торта, Ирме! Фантазия е това!
ОтговорИзтриванеИрма, това е истински разкош!!! Добре, че си купила продукти в излишък, за да се мобилизираш около това съвършенство! С удоволствие бих го опитала - все любими неща си вложила и казвам едно хлъц :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, мила и приятна вечер!
Мария,
ОтговорИзтриванеПепи,
Еви,
Йоли,
Снежи,
сърдечни благодарности за топлите и ласкави думи, момичета! Трогвате ме и ме карате да се червя, но ми е драго, че ви допада тортичката! Много беше вкусна и за нула време отлетя :)))
Хубава вечер ви желая с много усмивки и прекрасно настроение!
Прегръдки!
Уау ... прелестна е Ирма! И все с любими продукти :)
ОтговорИзтриванеДо каквото се докоснеш и то грейва!
Благодаря ти, Слънчо!
ИзтриванеПрегръдки!
Разкошна е, Ирма !Истинска фантазия! Всичките продукти са ми любими, а вида направо ме кара да преглъщам! Поздрави, изкусителке!
ОтговорИзтриванеЗначи трябва да я направиш, Кате! ;) Благодаря ти!
ИзтриванеПоздрави и усмивки!
Определено си успяла да оползотвориш всички продукти,които ти се намираха,Ирма,в тази прелестна торта!Много красиво си я декорирала и представила!
ОтговорИзтриванеХубава сряда ти пожелавам,мила!
Ами, поиграх си малко, Роси. Имах настроение, което е много важно и резултатът е налице. :)
ИзтриванеВедър и спорен ден от мен, мила!
Невероятна е, Ирма, толкова красива с тези пресни, сочни смокини отгоре! Обожавам я без дори да съм я опитала, обожавам смокини, много ме впечатли, да знаеш!
ОтговорИзтриванеАми, трябва тогава да я опиташ, Мария! Запрятай ръкави и бързо я приготви, обещавам да останеш доволна от вкуса й! :)
ИзтриванеБлагодаря ти за комплимента, мила!
Хубава, топла и уютна вечер ти желая! Поздрави!
Ирме, страхотно вкусна торта си направила! Любими смокини в шоколадова компания и хрупкави целувки! Чудесна идея! Много ми допада и как си я украсила-леко небрежно, рустикално и с изобилие, подхождащо на есента!
ОтговорИзтриванеАх, Бети, сякаш си била в съзнанието ми, докато я мислих и сглобявах! Много точно си описала настроението ми в онзи момент :)
ИзтриванеБлагодаря ти, мила! Прегръдки и хубаво утре!
Ирма, още от Фейса ме накара да замечтая за този вкус, а визията е прелестна, поздравления! Поне това бижу говори, че си добре и в прекрасна кондиция! Имам много за разказване от пътя, но ще видим кога и как! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеНакрая на силите си бях, Иглика, когато я направих, но слава Богу се съвземам бързо, а и шоколада помага :) Ако омета още два големи, ще зачервя и бузите :)))
ИзтриванеБлагодаря ти! Чакам с нетърпение да споделиш преживявания и емоции!
Прегръдки и от мен с пожелание за хубаво време и лек път!
Речено-сторено...Попита за идеи и измастори тази красива вкусотия.Никога не съм се съмнявала в способностите ти,Ирме-страхотна кулинарка си!
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен!
Да, Живе, имах нужда от нещо сладко, шокладово, но нищо не ми идваше на ум, а приятелите са за това - да помагат в спешни случаи, особено като този! :))))
ИзтриванеБлагодаря ти за сладкия комплимент, трогваш ме много!
Усмихнато утре от мен!
Не само на вкусове ами и на цветове е богата тази невероятна тортичка :)
ОтговорИзтриванеОблизвам се среднощно ;)
Благодаря, Насе! Да ти е сладко! ;) Ама не се облизвай само, направи я!
ИзтриванеХубав и слънчев петък! Поздрави!
Ирме, тази тортичка е страхотна - есенен разкош!
ОтговорИзтриванеМного вкус, цвят и аромати, с прекрасна визия и чудесни снимки.
Моите поздравления и за днешния 23.10.ден, и както пишеш -
"...През есента са събрани и повечето тържества в нашето семейство,
като започнем с рожденият ден на половинката, следван от моят,
от неговият имен ден и после на младежа..."
Сърдечна прегръдка, с пожелания за здраве, успехи и сбъднати мечти,
радост и благополучие в дома и семейството ти,
творческо вдъхновение и много щастие , Диана
Благодаря, Дианка! Като винаги си много мила и внимателна! :)
ИзтриванеТрогваш ме с този прекрасен поздрав и пожелания!
Прегръщам те и ти благодаря още веднъж!
От мен пожелания за ведри дни, изпълнени с оптимизъм и много усмивки!
Разкошна торта Ирма !
ОтговорИзтриванеКомплименти от мен :)
Благодаря ти, Вики!
Изтриване