Студено е и ни
се хапва топла супа. В такова време най-ме сгрява една гореща и подлютена
шкембе чорба, но в хладилника ми се намираха зеленчуци за оползотворяване, та
това определи изборът ми на рецепта. Досега в морковената ми супа се
подвизаваха единствено и картофи, та това се явява нещо ново у нас.
Продукти
/за 6 порции/
7-8 моркова
1 малка
тиквичка (или съразмерно с нея парче тиква)
2 малки кисели
ябълки
3 картофа
½ глава целина
¼ стрък праз
1 червена чушка
2 скилидки
чесън
сол и десетина
зърна черен пипер
1 пълна с.л.
едрозърнеста дижонска горчица
200 гр. квасена
сметана
няколко стръка
магданоз
100 гр. сирене
Приготвяне
Почистете
зеленчуците. Чушката и праза наситнете, а останалите нарежете на едро.
Налейте в
тенджера 3 л. вода и сложете на котлона да заври.
Когато заври водата, сипете 1 с.л.
сол и всички зеленчуци, намалете огъня, похлупете леко и варете до пълното им омекване.
Извадете в купа
по няколко резена само от картофите и морковите, а останалите пасирайте добре,
до гладкост.
В пасираната супа добавете 1 пълна с.л. масло, квасената сметана и
горчицата. Отново пасирайте за няколко секунди, колкото всичко да се смеси
добре. Опитайте как е на вкус и ако нещо липсва, добавете. На мен ми бе малко
солта, но не смях да посолявам още.
Сервирайте,
като във всяка порция добавите по малко от заделените зеленчуци, поръсете с
рендосано сирене, малко прясно смлян черен пипер и накълцан магданоз.
С крутончета или препечен хляб е особено вкусно.
Супата, макар да е от смесени зеленчуци има силен дъх на моркови и масло, сметаната я прави много нежна на вкус, а горчицата придава лека пикантна нотка.
Супата, макар да е от смесени зеленчуци има силен дъх на моркови и масло, сметаната я прави много нежна на вкус, а горчицата придава лека пикантна нотка.
Опитайте!
П.С.
След като днес за пореден път я готвих, реших да си обогатя порцията с малко млени орехи - бяха останали около 1/3 ч.ч. и за да не им търся бурканче реших да си ги сложа в супата. Много сполучливо решение - пасват идеално на останалите вкусове в чинията! Сега си мисля следващият път да ги заменя с белени, тиквени семки :)
П.С.
След като днес за пореден път я готвих, реших да си обогатя порцията с малко млени орехи - бяха останали около 1/3 ч.ч. и за да не им търся бурканче реших да си ги сложа в супата. Много сполучливо решение - пасват идеално на останалите вкусове в чинията! Сега си мисля следващият път да ги заменя с белени, тиквени семки :)
Ирма, много ароматна и слънчева супа!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Чудесна комбинация от пасирани и цели зеленчуци!
ОтговорИзтриванеПредставям си я хем креместа хем хрупкаща от крутоните и целите зеленчукови парченца :) Сиренцето и предава свеж вид :)
Абе с една дума ... много вкусна! Май станаха две думичките :)
Превъзходен букет от зеленчуци се е приютил в тази чудна супа,Ирме!А снимката е невероятно красива!Прегръдка и хубав понеделник!
ОтговорИзтриванеИнтересно ми звучи тази супичка, Ирме. Мисля, че е много подходяща за сезона, а съчетанието на продуктите я прави много свежа, ароматна и вкусна. Прекрасна нова седмица, мила!
ОтговорИзтриванеАроматна, питателна и вкусна е наистина, но гълта много хляб, вярно препечен, но все пак хляб! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря момичета!
Приятна вечер ви желая!
И само с гледане ще се нахраня, толкова добре изглежда, Ирме! А за вкуса нямам съмнения.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер! :)
Следващата ми есенна супа ще е тази;)Само ще почакам пак да захлади, че сега навън е прекрасна шарена пролет;) Поздрави, Ирма, а като я направя, веднага ще споделя;)
ОтговорИзтриванеГери, Марта, да ви е сладко, момичета! Благодаря ви и заповядайте пак! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Чудесна супа!!! Страхотно изглежда и ме кара да си взема лъжица и да се наредя на масата :))). Ирма благодаря за споделената рецепта, записвам си и непременно ще пробвам.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и усмихнат ден!
Не само от френската горчица, но тази супа ми изглежда по френски, Ирма - фина, елегантна, колоритна и много ароматна.
ОтговорИзтриванеПрекрасен рецепта за вкусен есенен букет,
поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана
Диана и Дианка, благодаря ви за вниманието и милите думи, момичета! Ще се радвам да я опитате!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки за вас също!
Слънчева, колоритна от към вкусове и аромати! Много вкусно звучи! И ние обичаме Към тиквената супа добавка на ябълки или круши. Ще пробвам и точно тази рецепта!
ОтговорИзтриванеПоздрави, мила Ирма!
Благодаря, Бети!
ОтговорИзтриванеНашата най-любима си остава морковената (с малко картоф), но и тази ни дойде един път. :)
Направи я и се надявам да ти хареса и да повториш!
Поздрави и от мен!
Много ми харесва мила, да знаеш, че ще я направя на децата :)) Прегръдки!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ани, ще се радвам да останете доволни от резултата! :)
ИзтриванеВиж послеписа, под рецептата - може да ти хареса и тази идея! И ще чакам отзиви :)
Хубава, макар и дъждовна вечер от мен!