Страници

14 октомври 2013 г.

Морковена супа с ябълки и френска горчица

Студено е и ни се хапва топла супа. В такова време най-ме сгрява една гореща и подлютена шкембе чорба, но в хладилника ми се намираха зеленчуци за оползотворяване, та това определи изборът ми на рецепта. Досега в морковената ми супа се подвизаваха единствено и картофи, та това се явява нещо ново у нас. 




Продукти
/за 6 порции/

7-8 моркова
1 малка тиквичка (или съразмерно с нея парче тиква)
2 малки кисели ябълки
3 картофа
½ глава целина
¼ стрък праз
1 червена чушка
2 скилидки чесън
сол и десетина зърна черен пипер
1 пълна с.л. едрозърнеста дижонска горчица
200 гр. квасена сметана
няколко стръка магданоз
100 гр. сирене

Приготвяне

Почистете зеленчуците. Чушката и праза наситнете, а останалите нарежете на едро.
Налейте в тенджера 3 л. вода и сложете на котлона да заври.
Когато заври водата, сипете 1 с.л. сол и всички зеленчуци, намалете огъня, похлупете леко и варете до пълното им омекване.
Извадете в купа по няколко резена само от картофите и морковите, а останалите пасирайте добре, до гладкост. 
В пасираната супа добавете 1 пълна с.л. масло, квасената сметана и горчицата. Отново пасирайте за няколко секунди, колкото всичко да се смеси добре. Опитайте как е на вкус и ако нещо липсва, добавете. На мен ми бе малко солта, но не смях да посолявам още.
Сервирайте, като във всяка порция добавите по малко от заделените зеленчуци, поръсете с рендосано сирене, малко прясно смлян черен пипер и накълцан магданоз. 
С крутончета или препечен хляб е особено вкусно.

Супата, макар да е от смесени зеленчуци има силен дъх на моркови и масло, сметаната я прави много нежна на вкус, а горчицата придава лека пикантна нотка.

Опитайте!

П.С.
След като днес за пореден път я готвих, реших да си обогатя порцията с малко млени орехи - бяха останали около 1/3 ч.ч. и за да не им търся бурканче реших да си ги сложа в супата. Много сполучливо решение - пасват идеално на останалите вкусове в чинията! Сега си мисля следващият път да ги заменя с белени, тиквени семки :) 


15 коментара:

  1. Ирма, много ароматна и слънчева супа!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна комбинация от пасирани и цели зеленчуци!
    Представям си я хем креместа хем хрупкаща от крутоните и целите зеленчукови парченца :) Сиренцето и предава свеж вид :)
    Абе с една дума ... много вкусна! Май станаха две думичките :)

    ОтговорИзтриване
  3. Превъзходен букет от зеленчуци се е приютил в тази чудна супа,Ирме!А снимката е невероятно красива!Прегръдка и хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
  4. Интересно ми звучи тази супичка, Ирме. Мисля, че е много подходяща за сезона, а съчетанието на продуктите я прави много свежа, ароматна и вкусна. Прекрасна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Ароматна, питателна и вкусна е наистина, но гълта много хляб, вярно препечен, но все пак хляб! :)
    Благодаря момичета!
    Приятна вечер ви желая!

    ОтговорИзтриване
  6. И само с гледане ще се нахраня, толкова добре изглежда, Ирме! А за вкуса нямам съмнения.
    Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Следващата ми есенна супа ще е тази;)Само ще почакам пак да захлади, че сега навън е прекрасна шарена пролет;) Поздрави, Ирма, а като я направя, веднага ще споделя;)

    ОтговорИзтриване
  8. Гери, Марта, да ви е сладко, момичета! Благодаря ви и заповядайте пак! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесна супа!!! Страхотно изглежда и ме кара да си взема лъжица и да се наредя на масата :))). Ирма благодаря за споделената рецепта, записвам си и непременно ще пробвам.
    Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Не само от френската горчица, но тази супа ми изглежда по френски, Ирма - фина, елегантна, колоритна и много ароматна.
    Прекрасен рецепта за вкусен есенен букет,
    поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Диана и Дианка, благодаря ви за вниманието и милите думи, момичета! Ще се радвам да я опитате!
    Поздрави и усмивки за вас също!

    ОтговорИзтриване
  12. Слънчева, колоритна от към вкусове и аромати! Много вкусно звучи! И ние обичаме Към тиквената супа добавка на ябълки или круши. Ще пробвам и точно тази рецепта!
    Поздрави, мила Ирма!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, Бети!
    Нашата най-любима си остава морковената (с малко картоф), но и тази ни дойде един път. :)
    Направи я и се надявам да ти хареса и да повториш!
    Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Много ми харесва мила, да знаеш, че ще я направя на децата :)) Прегръдки!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ани, ще се радвам да останете доволни от резултата! :)
      Виж послеписа, под рецептата - може да ти хареса и тази идея! И ще чакам отзиви :)
      Хубава, макар и дъждовна вечер от мен!

      Изтриване