Преди доста
време попаднах на снимка с невероятно изглеждащ десерт от сливи - някакво
рубинено бижу, което така се загнезди в съзнанието ми, че си обещах непременно
да го направя. Обещах си, но и аз не
знам защо толкова дълго отлагах, до преди няколко дни, когато известно
количество сливи, вече доста поузрели, се мъдрееха на масата самотни и никой не
посягаше към тях. Сливите у дома се похапват, когато са една идея пред узряване
– да не са твърде кисели, но не и сладки, да са леко хрупкави. Дожаля ми за
плода и се захванах да ги оползотворя.
Много бяха меки, за сладко в никакъв случай не стигаха, пък и имам в
избата, а и то не върви много у нас... освен в кифлички.
Все пак ги обелих и месото смлях на пюре. Тогава ми светна за оня
сладкиш, с рубинен цвят. Потърсих в архива си с рецепти, но не го намирах
никъде, явно бях пропуснала да го запазя. Напънах се да се сетя къде съм го
виждала, но и там ударих на камък. Хм, и какво сега? Няма да си го направя
ли?... Да бе, почти го бях започнала, няма да се отказвам! Много добре помня
визията му – тъмна основа от плод и ядки, отгоре дебел пласт желирано пюре от
сливи. Ама кое, как и колко нямах си и на идея. Веднага се задейства
експериментаторът в мен и се получи нещо много, много вкусно, дъхаво и красиво
- сърце, поръсено с какао, скрило в сърцевината си туптящата си, рубинена същност.
Пастички с шоколад и желе от сливи
Продукти
/за 8 броя/
за плодовото желе
около 500-600 грама добре узрели сливи
(най-добре сорт Black Diamond )
2 с.л. захар (по желание)
зърната на 5 -6 шушулки кардамон (много
ситно натрошени)
1 пликче желатин или малко повече
(според количеството на плодовото пюре)
за основата
100 гр. черни стафиди (или други сушени
плодове – череша, боровинка, слива)
Ядките на 10 ореха
щ. черен пипер
50 гр. тъмен шоколад (70% какао)
+ малко какао за поръсване
Приготвяне
Почистваме и обелваме сливите.
Премахваме костилките а месото пасираме на пюре. Прехвърляме го в касеролка и
на среден огън довеждаме до завиране. Отвеждаме настрана и подправяме с
кардамона. Заливаме желатина със студена вода (на 500 гр. пюре – 1 пликче желатин)
и след като набъбне, го разтопяваме на водна баня. Изливаме го в поохладеното, но не съвсем, пюре,
разбъркваме добре, за да се хомогенизира и наливаме в предпочитани формички до
2/3 от обема им. Оставяме в хладилника, на студено да се желира.
*Забележка: Преди употреба намазваме формичките
с разтопено масло и вкарваме в хладилника да се стегне Така по-лесно ще се
освободят накрая.
За основата слагаме в блендер сушените
плодове и смиламе на ситно. Добавяме ядките и блиндираме още малко, като внимаваме
да не ги наситним твърде много , нека да се виждат и усещат в общата смес. Подправяме
с щипка черен пипер и заливаме с разтопения шоколад.
Вадим от хладилника формичките с плодовото
желе и с лъжица разпределяме отгоре му от сместа за основата. Заравняваме
повърхността и леко притискаме с гърба на лъжицата, за да се споят двете части.
Връщаме в хладилника за още 1 час.
Преди поднасяне изваждаме от хладилника
за половин час да се отпусне масленият слой, с който намазахме вътрешността на
формичките. После внимателно с нож или малка лъжичка отлепяме околовръст
пастичките от стените на формите.Обръщаме върху десертни чинийки и нежно
поръсваме отгоре им с хубаво, качествено какао.
Поднасяме с топла напитка – чай, кафе,
мляко, капучино, а може и с добро червено вино.
Да ви е сладко!
Зашеметяващ десерт! За мен с чаша кафе моля:) Прегръдка*)
ОтговорИзтриванеНаправо са неустоими, Ирма!
ОтговорИзтриванеИзглеждат невероятно.
Перфектно тупкат тези сърчица, омайни са на вкус със сигурност! Поздрав най-сърдечен!
ОтговорИзтриванеСтрахотен десерт, Ирма!
ОтговорИзтриванеИдвам с кафето :)
Разкош - не мога да устоя на комбинацията от плодове и шоколад. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеИ задължително с добра компания... И се пренасяме в някакъв друг, прекрасен свят (то и нашият си е хубав). Ирме, голяма фантазия, голямо нещо - все така да се вдъхновяваш и да твориш, прекрасен е десертът!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната вечер! :)
Кате,
ОтговорИзтриванеИлианка,
Иглика,
Пепи,
Еви,
Гери,
сърдечно ви благодаря, дами за милите комплименти! Десертчето също се изчерви допълнително от тях ;)
С най-голямо удоволствие бих ви почерпила, стига да сте тук наблизо!
Изпращам ви поздравите си заедно с пожелания за ползотворен петък и изпълнен с много настроение и усмивки уикенд! :)
Ей това е на човек да му иде от вътре!Изглежда точно както го описа преди да започнеш да го правиш. Няма как да не пробвам- това е един от любимите ми плодове за сладкиши. Хубава вечер, Ирма!
ОтговорИзтриванеИрма, съвършен е, изискан и неповторим! Сега вече и аз няма да спра да мисля за него... Изумителен вид, вкус и аромат! Поздрави!
ОтговорИзтриванеНеустоимо изкушение е този сладкиш,Ирма!Поздравления за замисъла и изпълнението.......Чудесен десерт.....бедна се почувствах на суперлативи!
ОтговорИзтриванеМарта, Кате, Миленка, Благодаря ви, момичета! Ще се радвам да го опитате и да дадете отзиви!
ОтговорИзтриванеЖелая ви слънчев петък и забавен уикенд!
Поздрави и прегръдки от мен!
Ах тези сърцати шоколадови пастички :)
ОтговорИзтриванеРазкошни са Ирма !
Няма ги вече, Слънчо, само споменът за тях остана! ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдки и хубава вечер!
Нямам никаква представа за що чак сега попадам на това малко рубинено бижу! Обичам сини сливи, а вида и описанието на това, което си направила ми звучи много примамливо!
ОтговорИзтриванеИ на мен ми се случва да мерна нещо някъде, и после да не мога да го намеря, но най- важното е вдъхновението което получаваш и твоята интерпретация! А ти творец в кухнята!
Благодаря за комплимента, Бети! Трогваш ме много, мила!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!