Страници

9 октомври 2013 г.

Банани в раирани пижами


- Мислиш ли каквото и аз си мисля? (тук се появява една голяма, хитра и самодоволна усмивка, топяща всякакви ледове)
- Да, точно това си мислих! – отговорих на синът ми, който се опитваше едновременно да ме помоли да му угодя подобаващо и в същият момент ме умилостивяваше, повтаряйки заучените фрази от прословутите анимационни герои. „Банани в пижами” беше емблематично за онова време филмче, с което децата заспиваха вечер и почти всички знаеха този диалог наизуст.
А понеже връзката майка-дете е невероятно силна и необяснима, мама винаги си мисли същото!  :-)  На шега или не, но истината е, че имам силна връзка с децата и половинката си – винаги мога да ги провокирам да ми се обадят примерно, или обратното – те мен..
И днес, само като ми показа малкия бананите, усмихна се чаровно и вече знаех какво иска – бутер банани, които много ни харесват и поради особеното оформление ги нарекохме 


Банани с раирани пижами


Големи хора сме, да, но се шегуваме у дома все още по този начин, все още пазим онова детското в нас и за радост то все още успява да си пробие път през сериозността на делника. Но да ви напиша и рецептата:

Продукти
/ за 6 броя /

1 пакет бутер тесто – 400 гр.
1 яйце
3 банана
2 пликчета ванилова захар
½ ч.ч. захар

Приготвяне

Включете фурната да се загрява на 220°
Размразеното тесто (може да го размразите от предния ден в хладилника) разточете на кора с дебелина 2-3 мм. и размери според големината на бананите.


Захарта смесете с ванилията и поръсете обилно кората, като заделите известно количество (горе-долу половината), с което да поръсите бананите и повърхността им когато ги завиете.
Всеки банан разполовете на две по дължина, а тестото нарежете на 6 правоъгълника. 


На всеки правоъгълник направете вертикални нарези в отсрещния край, а в този от към вас разположете бананите. Поръсете и тях с малко захар (вариант е течен шоколад или крем от масло с мед), а краищата на квадратите намажете с разбито яйце. 


Завийте всеки банан и леко огънете, за да се отворят процепите.


Подредете ги в тавичка застлана с хартия за печене, на прилично разстояние едно от друго, намажете отгоре с разбито яйце и поръсете обилно със заделената захар.
Печете до красива, златна коричка.

Поднесете леко охладени и да ви е сладко! 





14 коментара:

  1. Ей, сладкодумнице, пак красота, вкус и новаторство при теб!
    Много идейно и ароматно!
    Пожелавам ти една чудесна вечер*)

    ОтговорИзтриване
  2. Колко обичах това анимационно филмче, беше едно от малкото, които гледах с интерес. И определено ще зарадвам някога любимия с тези вкусни банани, Ирме, благодаря! :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Ефектно, красиво и вкусно -
    чудесно предложение, Ирма,
    /както и предходното изкушение със сини сливи/.
    Благодаря за споделените идеи,
    сърдечни поздрави, слънчеви и усмихнати есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Много апетитни и изкушаващи!

    ОтговорИзтриване
  5. Изключително вкусни са, а с добавката на шоколад - стават истинска бомба. Прегръдки, Ирма! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Първо заглавието ме усмихна, след това снимките - наистина са с раирани пижами :) Много готина публикация, Ирме! Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  7. А, искам и аз при вас, много е весело! Взимам си пижамката и пристигам:) Страхотни са, Ирме, а настроението е на макс! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  8. Катеринка,
    Гери,
    Динака,
    Траянка,
    Еви,
    Снежи,
    Кате
    ,
    много ви благодаря, момичета, усмихвате ме всеки път! Много се радвам, че ви допада идеята за бутер бананите и вярвам, че на опиталите ги ще донесат много усмивки и наслада!
    Кате, точно по пижама да ги хапваш е най-вкусно, тръгвай! ;)
    Прегръдки за вас и спорен петък!

    ОтговорИзтриване
  9. Ирме... подхвърли един през монитора :)
    Как ти дойде на ума? ще ги пробвам тези банани в раирани пижами! Много весело ще ни е с тях:)
    Усмихната ечер! Прегръщам те !

    ОтговорИзтриване
  10. На драго сърце, Слънчо! Ще го хванеш, нали? ;)
    Хайде, запрятай ръкавите и за има няма 40 минутки са готови за хапване. И да докладваш после резултата! :)))
    Прегръщам те, мила и ти желая усмивки и прекрасно настроение!

    ОтговорИзтриване
  11. Ах, Ирма, колко добре се почувствах тук! Уютно и хубаво ми стана от целия ти разказ! И аз така се разбирам с децата си, с половин приказка, а понякога даже и с поглед.... А този десерт е чуден, наистина е невероятен - толкова семпъл и толкова апетитен! Пълнила съм бутер тесто със сотирани ябълки с масло и канела, но за бананчета не съм се сещала. А моите деца много ги обичаха печени, като бяха бебета.
    Благодаря, че сподели тази рецепта!
    Прегръдка мила Ирма!

    ОтговорИзтриване
  12. Със сотирани ябълки е друга приказка, Бети, и ние харесваме онзи вариант. За бананите се сетих след като веднъж бях купила едно значително количество, което рискувах да похабя, поне част от него, защото едно че са питателни и засищат, едно че ни бяха вече омръзнали всякакви торти, мусове, шейкове... Тогава ми светна да ги напъхам в бутер тесто и от тогава ни станаха любими.
    Драго ми е, че се чувстваш добре в моето местенце, Бети и ще се радвам отново на вниманието ти!
    Сърдечни поздрави и вдъхновяващи октомврийски дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  13. Супер пижами си им облякла,Ирма!
    Дъщеря ми отдавна ме врънка за тези раирани пижамести банани и сега като гледам твоите така напудрени чак ми се прииска да ги захващам и направя.
    Превъзходна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  14. Направи ги, Роси, угоди на момичето, пък да видиш как и ти ще си хапнеш сладко, сладко! :))
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване