Пословично и оптимистично, нали? Но вярно! ;-)
Лимонада?
Да, но само това ли? Лимонада пием почти всеки ден - ягодова, акациева, бъзова, сега черешова - все с лимони. Даже се намира още една кана в хладилника. Много вкусна, но трябва и нещо друго да има с нея, нещо по-така, нали?
Лимони имах много и умувайки в какво да ги вложа, за да не идат зиян, в което съм често обвинявана (понякога съм невинна ;-) ), се сетих, че не сме хапвали отдавна крем. А лимонов крем обичаме. Плодовете са достатъчно за две дози, от които ще остане и за сладкиш.
Лимонов крем ... ама какъв?
Никога не съм правила "лимонова извара", известна с чуждоезичното име Лемон кърд (Lemon curd). Имам прибрани две рецепти и много снимки, които да ми гъделичкат въображението и апетита, но учудващо и за самата мен, все още се помотавах с приготвянето им. Освен с лимони, този крем се прави и с други плодове - предимно цитрусови, но наскоро Дани ми сподели, че е правила и с дюла, а аз си мисля скоро да опитам и с малини. :-) Варира и начинът на приготвяне - някъде се ползват цели яйца, другаде само жълтъци, в някои рецепти се добавят яйцата накрая, а в други - маслото. Гледайки снимките обаче, за мен резултатът е един и същ.
Е, забърках аз прословутият крем и мога да уверя всички, които като мен още не са го опитвали, че има за какво да съжаляват - много нежен, ароматен и неустоимо вкусен десерт! С текстура на фин мус и цвят на златно слънце!
Lemon curd
Продукти
/за 2 бурканчета по 300 мл./
4 лимона
1 ч.ч. захар (ако не обичате по-киселко, добавете още малко захар)
5 жълтъка
1/2 ч.ч. меко масло
Приготвяне
Измийте и подсушете лимоните. Настъргайте кората им на фино ренде (само повърхностният слой), след което ги изстискайте, а сока прецедете.
Сложете на котлона тенджера с вода да заври, а в нея по-малка (да не се допира до водата!), в която смесете лимоновият сок и кора, захарта и жълтъците. Намалете огъня, за да къкри водата само, и бъркайте сместа с дървена лъжица непрекъснато, докато стане на пухкав крем (отнема около 15 минутки).
Отведете настрана и прецедете, за да отстраните лимоновата кора, а и сместа така става идеално гладка. Докато я прецедите, тя ще се поохлади и тогава, добавете мекото масло. Разбъркайте да го поеме.
Сега насипете в чисти и сухи бурканчета, върху които поставете по парче целофан (или стреч фолио) и затворете плътно с капачки.
Така може да съхранявате крема до една седмица в хладилника.
Студен, кремът е гъст като квасена сметана, а оставен за час извън хладилника, леко омеква и даже бавно потича.
Можете да го ползвате за основа на други (предимно сметанови кремчета), за намазване на кроасани, на тортени блатове (под пълнежите), за заливка на торти и тарти, за пълнене на еклери, също и като сос за поливане на сладолед и плодови салати, а и за каквото още се сетите.
Приятният му киселичък вкус ще ви освежи в горещото лято, а за още по-голяма наслада поднесете замразен :-) Мисля, че ще се получи невероятен сладолед от равни количества Lemon curd и Маскарпоне, защото опитах тази комбинация и мога смело да кажа, че е СУПЕР! Ако не внимавах, щеше да замине ей така, за пет минутки, а я бях забъркала за сладкиш, който ще ви покажа в следващата публикация.
Ако решите да опитате, може да замените лимоновият сок с друг цитрусов или да смесите няколко. Аз приготвих крема, който виждате само с лимони, но освен кората им, добавих смес от изсушена и стрита на прах такава от портокал и мандарина. Вкусът е божествен!
И не мога да спра да му се радвам на жълтото! Бурканчето с остатъка стои на челна позиция в хладилника и почти на всяко отваряне си гребвам по малко, та май скоро ще има ново упражнение за затвърждаване на умението! :-)
Преглъщам.....и даже усещам лимонената приятна киселина в устата си......Чудесно предложение,Ирма!Аххх как обичам лимони...............
ОтговорИзтриванеГребвай си и да ти е сладко, Ирма! Много вкусно изглежда кремчето ти, а снимките са с много настроение.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат ден ти желая!
Слънчеви, прекрасни снимки! Все му се заканвам, да видим кога ще го спретна и аз...
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Фантастичен е,Ирма!
ОтговорИзтриванеСядам с голямата лъжица :)
Прегръдка, мила и хубаво настроение!
Видях днес снимките ти на това лимонено кремче във ФБ и така ме развеселиха. Много хубав жълт цвят ти се е получил, Ирме, явно яйцата са били от онези много жълтите :) Обичам я тази свежест :) Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеМилена,
ОтговорИзтриванеГери,
Ивче,
Дани,
Снежи,
благодаря ви, момичета, за вниманието! С удоволствие бих ви почерпила!
Настанявайте се удобно, взимайте лъжичките и започвайте! Ако ли пък още не сте го опитвали и вече сте се зарибили, не отлагайте, кремчето си струва времето в кухнята! :)
Прегръдки от мен и пожелания за свежи, слънчеви дни, макар и малко мокри!
Много го обичам, а снимките ти са много топли и свежи! Прегръдки! ;)
ОтговорИзтриванеТолкова слънце си събрала в снимките,Ирма,и лимонова свежест!Прекрасно поднесено и несъмнено вкусно,а с етикета вече казах,че ме довърши,много старателно си подходила към цялата подготовка,комплименти!Хубав ден,мила!
ОтговорИзтриванеЕви, благодаря!
ОтговорИзтриванеСпорен и усмихнат ден ти желая!
Етикета ли Роси? - ами човек без работа и това прави ;) В интерес на истината повечето ми зимнина е етикетирана, че ми омръзна от грешки - понякога така си прилича съдържанието в бурканчетата, че етикета е крайно наложителен. Ама да видиш на ореховия ликьор какъв съм избарала... :)))
Прегръдки и хубав да е и твоят ден, Роси!
Ирма!!! Откога се изкушавам с този крем! Толкова слънчево и свежо е при теб, представянето, снимките, аромата... страхотна си! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеКате, реши се и не се изкушавай повече, мила! Бързо и лесно се приготвя и най-важното - много е вкусен и е чудесна основа за много десерти! :)
ОтговорИзтриванеИмаш топла прегръдка и от мен!
Ирма, почти усещам вкуса на тази цитрусова прелест по небцето, страхотни снимки! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иглика!
ОтговорИзтриванеАко си навита на бартер, заменям бурканче за кайсиев тарт :)))
Усмивки и целувки от мен!
Ха, защо не? Иде уикенд, колко му е? Луд умора няма, не ми е нужно много време за размисъл...
ОтговорИзтриванеДали? Изобщо не те съкам, ама ... :)))
ОтговорИзтриванеМного свежо, слънчево, лимонено- жълто и вкусно!
ОтговорИзтриванеИрме, невероятно красиво си поднесла това лимонено изкушение!
Прегръдки!
Благодаря за комплимента, Ина! Вярно кремчето се получи с хубав, наситено жълт цвят, което ме блазни постоянно и мен, но за цялостната картинка е виновна единствено и само природата, аз само я показвам и ви подстрекавам ;)))
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат петък ти желая, мила! Целувки!