Хм, май няма рецепта без история при
мен!
Мислех този път да мина набързо и
направо към приготвянето на днешният сладкиш, но си заслужава да отбележа как
се роди идеята за него. А тя е импровизирана от един гаф.
Да, гаф! Всеки има
неуспешни опити в кухнята си, понякога всичко отива в кофата, а понякога се
раждат шедьоври. Е, днешното ми упражнение не е точно с уникален резултат, но
мога да си призная със задоволство, че имаше успешен завършек.
В началото исках да направя един редовен
сладкиш, с шоколад и да го залея с шоколадов ганаш. За малко да се окаже, че
денят ми е бил лош. Не, че не се случи нещо неприятно, но все пак съумях къде с
късмет, къде с находчивост да изляза от затруднението. Докато се печеше
тестото, взе че спря електричеството. А, такааа! Ами сега? Имаше да се пече
поне още 10 минутки и средата му веднага спадна. Докато се завъртях напред-назад
и тока дойде и успях да допека блата, но средата си остана потънала. Оставих го
да се охлажда и умувах какво да го правя. И решението дойде само. Издълбах с
лъжица центъра за да го напълня с крем, а отгоре щях да поръся наронената
средичка. За разкош сложих и шепа запечени лешници и бадеми, а накрая го полях
с течен карамел.
Резултатът – много сочен, приятно
сладък, ароматен и неустоимо вкусен сладкиш! С осезаем вкус на карамел, нежна,
кадифена текстура и хрупкави ядки на места.
Продукти
за блата
1 ч.ч. брашно
½ ч.ч. пудра захар
2 с.л. мед
½ ч.ч. пресно мляко
2 яйца
60 гр. масло
2 с.л. какао
1 бакпулвер
1 ванилова захар
за карамела
80 гр. кристална захар
1 к.ч. глюкоза
80 гр. масло
за крема
1 пликче ванилов крем (ползвах ванилов
пудинг на Йоткер)
600 мл. пресно мляко
1/2 от карамела
1/2 от карамела
отделно
шепа запечени цели бадеми или лешници
(аз сложих и от двата вида ядки)
Приготвяне
на блата
Включете фурната на 180° да се загрява.
Пресейте в голяма купа заедно всички
сухи съставки.
Добавете разтопеното масло, разбитите
яйца и млякото. Размесете добре и прехвърлете тестото в намаслена и набрашнена
тортена форма с диаметър 20 см. Печете на средно ниво за около 25-30 минути.
Извадете и оставете да се охлади за 10
минути, след което освободете от формата и поставете върху телена скара да
изстине напълно.
Междувременно си пригответе крема и
карамелената заливка.
на карамела
В тенджера с дебело дъно, сложете
захарта и глюкозата, разбъркайте с дървена лъжица и след това поставете
тенджерата на среден огън. Гответе като разбърквате от време навреме, докато сместа добие кехлибарен цвят (цветът проверете на бял фон, като вземете една капка карамел и я капнете на бяла чиния). Тогава, настрани от котлона добавете маслото и бъркайте непрекъснато, докато
се стопи и се усвои от карамела. Оставете настрана. Не се притеснявайте – няма
да се втвърди, а само леко ще стегне, но това не е проблем.
на карамеления крем
Сега сварете ваниловия крем по
указаниета на пакетчето, като пропуснете захарта. Ако обичате по-сладки десерти,
то тогава добавете 1 с.л. захар в млякото, но не повече!
Когато кремът се сгъсти го отведете
настрана.
Вземете 1-2 с.л. от него и ги добавете в карамела. За да ви е по-лесно да го разбъркате, сложете го на изключеният котлон, на който до преди малко се е варил ваниловия крем. Бъркайте енергично, с тел за разбиване на яйца.
Вземете 1-2 с.л. от него и ги добавете в карамела. За да ви е по-лесно да го разбъркате, сложете го на изключеният котлон, на който до преди малко се е варил ваниловия крем. Бъркайте енергично, с тел за разбиване на яйца.
От така разреденият карамел, върнете 1/2 част (или малко повече - въпрос е на вкус) във ваниловия крем и внимателно хомогенизирайте. Получава се страхотен карамелен крем – гъст и дъхав,идеален за пълнежи.
Останалият карамел заделете - с него ще залеете сладкиша накрая.
сглобяване на сладкиша
Издълбайте средата на блата, така че по
края да остане борд с дебелина 1 см., както и горе-долу толкова дебело дъно.
Внимавайте да не го пробиете някъде!
Отделете вътрешността, а получената
паничка поставете на подходяща чиния за сервиране и сиропирайте леко с някакъв
сироп – например ½ ч.ч. захар + ½ ч.ч. вода. Може и да пуснете няколко
портокалови корички в него да поврат, за аромат. Аз имах готов портокалов сироп
и ползвах него.
Сега сипете 1/3 от крема вътре и го разнесете равномерно в цялата кухина. Отгоре начупете на средни
парченца 2/3 от издълбаната вътрешност и посипете ядките. (тях самите ги
намокрих леко с вода и ги запекох в микровълновата фурна, на максимална
мощност, за 4-5 минути, като от време на време я спирах, за да ги разбърквам)
След ядките напълнете кухината с
останалият крем и заравнете повърхността.
Отгоре наронете на ситно другата 1/3 част от издълбаната вътрешност и леко притиснете с ръка, за да се захване добре навсякъде за крема.
Сложете в хладилника за около 1 час.
Отгоре наронете на ситно другата 1/3 част от издълбаната вътрешност и леко притиснете с ръка, за да се захване добре навсякъде за крема.
Сложете в хладилника за около 1 час.
Извадете сладкиша и го полейте с
останалата 1/3 част от карамела и отново сложете в хладилника, но вече за 5-6 часа или за 1 нощ.
Това е!
Така сладко описа всичко, че не е необходимо да пробвам! :) Усетих вкуса само от сладкодумието ти!
ОтговорИзтриванеИрме, разкошен сладкиш! Влюбих се в него щом го видях!
Прегръдки и си взимам малко!
Ирма, много красива торта! Майстор си, след като така добре оправяш гафове. Това е по-трудно и изисква повече въображение понякога!
ОтговорИзтриванеИрма, чудесна идея!
ОтговорИзтриванеКарамеленият крем много ми хареса :)
Понякога след гаф стават чудесни неща!
Прегръдка, мила и хубаво настроение!
Ето какъв е бил и твоят гаф, за който спомена при Вили. Направо ви завиждам за гафовете...
ОтговорИзтриванеИзглежда просто прекрасно. Поздрави, Ирма!
Ирма ,чудесен сладкиш!
ОтговорИзтриванеМного ми хареса особено карамеленото кремче!Поздрави и хубава неделя!
Ирме,прекрасен сладкиш...Обичам я тази работа с пълненето:))Чуден е и толкова карамелен........!
ОтговорИзтриванеИрма, чудесен сладкиш! Имам обаче питане, че нещо не схванах. Губи ми се къде се слага 1/3 от крема и 2/3 от карамела. Или след всеки слой крем се слага карамел, ама пак ще ми остане 1/3 и от двете. Абе омотах се нацяло. Ако може да ми кажеш къде остават тези части. Определено много ми допадна сладкиша и ще го спретна когата имам повечко време. Благодаря ти мила за чудесните рецепти с които ни радваш! Хубав ден миличка!
ОтговорИзтриванеИна, почерпи се и с повечко, мила! А като ти се услади ще го направиш, няма как! ;)
ОтговорИзтриванеМише, понякога е много важно въображението да не е в отпуск, но за жалост се случва! Този път явно съм била по-спокойна, та се получи сполучлив опит:)
Дани, така е! А с добавянето на карамел в крема, той се сгъстява повече и повече, и в един момент може и да се декорира добре с него и повърхността на торта. Сполучлив се оказа, наистина.
Гергана, бладаря ти, мила! С годините се учим да замазваме всякакви гафове, стига само да са толкова сладки! ;)
Мира, кремчето е наистина много вкусно, но може още да се помисли за подобряването и олекотяването му - например вместо с пудинг на прах, да се сглоби с крем Англез. Или за да е още по-фин - с Филаделфия, или Маскарпоне... :))
Милена, забелязала съм, че повечето хора обичат по-кремести торти/сладкиши и няма нищо лошо в това - такива десерти са най-неустоимите!
Пепи, допълних някои неща в рецептата за повече яснота. Но не е нищо сложно:
Идеята е да имаш карамел, с който да залееш сладкиша - това е половината или 1/3 от целият карамел, защото останалият отива в крема. Количеството на заделеният карамел (за заливката) зависи от това колко сладък ще искаш да ти е крема.
При пълненето на сладкиша първо слагам най отдолу 1/3 от цялото количество крем, след него надробените късове блат + ядките и заливам с останалият крем. Понеже залците дават по-голям обем, ще ни е нужно и по-голямо количество крем за да залее всичко. Затова отдолу е 1/3, а отгоре 2/3 крем. Карамел има само в състава на крема и отгоре на готовия сладкиш.
Не забравяй да разредиш първоначално целият карамел с 2 с.л. готов пудинг - това ще държи заделеното количество за заливката, в идеална консистенция!
Благодаря на всички ви за милите думи, момичета! Сладкиша си струва определено да се опита!
Хубава неделя ви желая и успешна нова седмица!
Миличка, сега вече разбрах :)Ще се отчета скоро с готов сладкиш :*
ОтговорИзтриванеНадявам се и да ти се услади, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Чудесен е!
ОтговорИзтриванеНикога не бих и помислила, че това съвършенство е гаф :) прекрасен сладкиш!
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен, Ирма и хубава нова седмица!
О, благодаря за оценката, Зори! Как само мило ме изчетка! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка имаш и от мен, мила! И много усмивки!
Траянче, благодаря ти, мила! С радост бих те почерпила!
Поздрави сърдечни! Хубава вечер ти желая!
Ирма, като видях, че предлагаш сладкиш не издържах и надникнах. А не трябваше. Прекрасен и много изкушаващ! Обичам такива гафове и както се казва в такива случаи "всяко зло за добро"! Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеЗащо, Снежи? Да не би и ти да си на режим? ;) Аз пък се радвам, че си наминала! Благодаря ти за комплимента! И пак заповядай! :)
ОтговорИзтриванеСпорна седмица и усмихнато утро ти желая!
За пореден път се убеждавам, че най-великите рецепти са се родили от гафове! Ирма, удивлявам се на умението ти да излезеш от подобна ситуация, аз не знам дали бих реагирала така, може би всичко би отишло в ... Поздравявам те, наистина се е получил невероятен сладкиш, добре, че тока е спрял! С пожелания за прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеОще във фейсбук си го харесах, сега и тук да кажа, страхотен е сладкишът, с този крем...!Поздрави!
ОтговорИзтриванеИстински разкош си сътворила, Ирма! Класическата комбинация от шоколад и карамел би съблазнила всеки. Поздравления за находчивостта и постигнатия резултат! Спорна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеО, за първи път да има защо да е спрял токът! Как да му се ядосаш, нали? :)
ОтговорИзтриванеСърдечни благодарности на всички ви, момичета! Трогвате ме!
Прегръдки и усмихната нова седмица!
Много креативно, ефектно, а видно и вкусно решение, Ирма!
ОтговорИзтриванеКомплименти -
чудесно изглежда и въобще не бих помислила за ситуация на "гаф".
Сърдечни поздрави, хубави и усмихнати зимни дни, Диана
Много си мила, Дианка! Благодаря!
ОтговорИзтриванеГаф щеше да се случи, за малко само, но концентрацията и спокойствието ми в онзи момент са били решаващи! Хареса ни на всички!
Усмихнати да са и твоите дни, Дианка! И допълвам: успешни и ползотворни!
Това е перфектният гаф;)
ОтговорИзтриванеТака се раждат добрите идеи. Много вкусно звучи, Ирма!
Освен,че си действала супер находчиво според обстоятелствата,си сътворила сладкиш,далеч по-прекрасен от планирания,Ирма!Така напълнен с крем и трохичките аплодирам на мига,страхотен е,кремст,сочен....абе точно по мой вкус!
ОтговорИзтриванеС пожелание за слънчев и ползотворен ден! :)
Марта, Роси, благодаря ви!
ОтговорИзтриванеПрегръдки за вас и пожелания за прекрасен ден!
Никога не съм правила дълбана торта.Но няма да чакам да спре тока, а ще използвам твоята идея.
ОтговорИзтриванеИрма, как да каже човек , че не е съблазнен, като гледката е зашеметяваща.Ще се лее карамел!!!
Хубав ден със слънце и усмивки!
Никога не бих се сетила, че това вълшебство е гаф:)
ОтговорИзтриванеКарамел и шоколад….чудеса стават с тези продукти само!
Слънчев поздрав Ирма!
Е тоя гаф много ми хареса :))). По вкусен не може и да бъде :)). Поздравления, тортата изглежда перфектно.
ОтговорИзтриване