Често се случва, седнали на разговор
жени да скачат от тема в тема, и неминуемо минавайки през мода, мъже,
семейство, деца, работа, фитнес, диети се стига и до по-забавните мероприятия
като екскурзии, ваканции и гурме кухня.
Вчера, говорейки си с моя позната
засегнахме темата и не знам как се стигна до Япония (може би от нашето кисело
мляко). Оказа се, че тя е любителка на суши баровете и не пропуска да опита
някой нов за нея специалитет. Опита се да ме убеди колко са вкусни „рулцата със
сурова риба”, но се оказа трудна за нея задача, защото Ирма сурова риба не яде,
с малки изключения - предимно опити за ядене на маринована скумрия.
Дори тогава, махам старателно всичко и си лапвам само късче филенце. Ами не
мога да ям сурово, каквото и да било месо. И не ми допада, и ме е страх,
колкото и да ме убеждават, че било с доказан произход и много вкусно.
- И ще пропуснеш да опиташ суши? - попита ме
дружката.
- Да, ако е със сурова риба!
Тя се разсмя и ме светна, че имало разни
видове, според съставките и начина на приготвяне и не е задължително да ходя в
суши бар, ами да си приготвя у дома както ми харесва. Е, не съм чак толкова
заспала, че да не знам за съществуването на разновидностите на сушито, и че в
зависимост от това, носят и различни имена, но нещо все ме спира да им посегна.
Прибрах се в къщи и потърсих в нета
подробно инфо за това японско чудо, да не се окажа невежа :-) И открих, че японците имали десертно суши.
Без риба, без месо. Сладко! Охоо, и как
само изглежда... Поглеждам рецептата, а то какво се оказва – нищо и никаква
работа, бързо и много лесно за приготвяне, без никакви специални и
трудно откриваеми продукти.
Няколко палачинки, сладък, сварен ориз и
плодове на вкус. Може да го поднесете с някакъв сос или да го панирате в ядки,
кокос или шоколад. Идеите са много, реализацията е пълна импровизация.
Моят вариант за това сладко изкушение е
с шоколадови палачинки и ванилов сос.
Сладко суши
Продукти
за палачинките
1 ч.ч. бяло брашно
2 с.л. пълнозърнесто (при мен Спелта)
60 гр. царевично нишесте
50 гр. какао
1 ванилова захар
1 щ. сол
½ бакпулвер
70 мл. меден сироп (1 пълна с.л. мед +
вода)
80 гр. разтопено масло
300 гр. пресно мляко
150 гр. вода
за сладкия ориз
½ ч.ч. ориз
1 ч.ч. вода
1 с.л. захар
100 мл. прясно мляко
1 ванилия
1 ч.л. масло
Отделно: пресни плодове по избор
за гарниране
2 с.л. течен мед
2 с.л. млени орехи
1 портокал
1 лиметче
за ваниловия сос
1 ч.ч. прясно мляко
1-2 с.л. захар
1 ванилова захар
1 с.л. царевично нишесте/ ванилов пудинг на прах
1 малка бучка масло
Приготвяне
Първо си приготвяме палачинките.
Смесваме всички сухи съставки и ги
разбъркваме добре, след което им добавяме течните. Размесваме добре на гладко
тесто и пържим на среден огън, в загрят тиган с тефлоново покритие. Пържат се без мазнина,
защото маслото в тестото не дава възможност да се залепят.
При изваждането им намазваме всяка една с масло, само от горната страна.
Междувременно може да си сложим ориза на среден огън, да
се свари във водата. Когато я поеме всичката, добавяме млякото, захарта и
ванилията. Намаляваме котлона до слаб и оставяме да къкри докато излезе
всичката влага. Опитваме дали се е сварил и ако не е, добавяме още малко мляко.
Когато е готов, отвеждаме настрана, добавяме му малко масло, разбъркваме и
похлупваме.
Когато оризът се охлади, пълним
палачинките.
За целта, постиламе бамбукова подложка
със стреч фолио и поставяме палачинка. Отгоре й застиламе с ориз, на пласт с
дебелина около 5 мм. Около 1 пръст от отсрещният край оставяме непокрит, като го
намазваме с малко течен мед, за да се залепи рулото, когато го навием. В
средата, върху ориза редим плодовете, нарязани на ленти или по-малки късчета. Аз
ползвах праскова, червена слива, малинка и зелено грозде. Малинките сложих
цели, а гроздените зърна само разполових. Навиваме палачинката на стегнато
рулце с помощта на бамбуковата подложка и затягаме с фолиото, като бонбон.
Прибираме в хладилника до момента на поднасянето.
Соса приготвяме както се приготвя крем
пудинг.
Слагаме млякото със захарта и ванилията
да кипне. Нишестето разбиваме с малко вода на кашичка и на тънка струя, при
постоянно бъркане с телта го добавяме към млякото. Бъркаме докато се посгъсти.
Получава се като рядък крем. Ако се посгъсти повече му добавете още малко
мляко. Отведете, добавете маслото, разбъркайте и оставете да се охлади.
За да сервирате, извадете палачинковите
рула от хладилника и с мокър нож ги нарежете внимателно на равни парчета.
Подредете ги в чиния, намажете ги леко с
течен мед и поръсете с млените орехи. Наоколо им насипете малко от ваниловия
сос.
Гарнирайте с резенчета портокал и лимет.
Много добре се съчетава вкуса на
цитрусите с ваниловия сос, и шоколадовата палачинка.
Моят съвет е да опитвате ориза и
ваниловия сос на захар, защото на мен ми дойде малко сладко, въпреки че за
останалите беше идеално.