След наситено шоколадовата торта пак десерт, но този път нещо леко и
плодово.
Днешният сладкиш, много любим у дома, приготвих с актуални плодове, съчетани с характерния мек и кадифен вкус на канела и
джинджифил. Едно есенно вълшебство от топли цветове, дълбоки аромати, фин крем
и хрупкащи бисквити.
Може да го направите в индивидуални формички
или в по-голям съд с диаметър 18-20 см. С плодовете също може да се импровизира (круши, дюли,
нектарини... според сезона)
Продукти:
за 4-5 порции
100 гр джинджифилово-канелени бисквити
ако не намерите или не ви се приготвят домашни бисквити, ползвайте:
канелени с добавка на 1 к.л. джинджифил на прах или
ореховки + 1 ч.л. какао и също толкова джинджифил на прах
ако не намерите или не ви се приготвят домашни бисквити, ползвайте:
канелени с добавка на 1 к.л. джинджифил на прах или
ореховки + 1 ч.л. какао и също толкова джинджифил на прах
50 гр. млени орехи (или други ядки по ваш вкус)
2 средно големи ябълки (около 300 гр)
4-5 с.л. течен карамел (може и топинг „Карамел”)
400 мл. пресно мляко
50 гр. пудра захар
60 гр. брашно
1 ванилова захар или ампула ванилова есенция
2 яйца
30 мл. (2 с.л.) ром или друг алкохол, според ползваните плодове
1 малака бучица масло (колкото орехче)
Приготвяне:
Смелете бисквитите на ситно (като галета) и смесете с
млените ядки. Отделете 2 пълни с.л. настрана за
украсата.
Покрийте дъната на чаени чаши или такива за крем карамел с
прозрачното фолио (стреч-фолио), за да се улесни след това отделянето. Налейте по една кафена лъжичка от поохладеният карамел.
В тенджерка смесете брашното, захарта и ванилията. Налейте пресното
мляко,
хомогенизирайте сместа и я оставете да заври, като непрекъснато бъркате
с телта. Нека ври около минута, след което свалете тенджерката от
огъня. Добавете едно по едно целите яйца
и рома и добре разбийте, за да се усвоят напълно яйцата. Накрая идва ред на
маслото, което ще се стопи и обогати вкуса на крема.
Обелете ябълките и ги почистете от
семето. Без да ги разполовявате, нарежете на много тънки и фини шайби.
Във всяка чаша, върху карамела, подредете застъпени по пет
парченца ябълка. Останалите крайчета или недобре изрязани кръгчета наситнете и добавете към крема и разбъркайте.
Разпределете една трета от крема върху ябълките, покрийте с
половината от смлените бисквити, заравнете слоя и сипете втората
част от крема, след тях втората половина от смлените бисквити. Завършвате с
третата част от крема.
Чашите се поставят за 30 мин., в съд за варене на пара след което
се оставят да изстинат на стайна температура и накрая се слагат на хладно за няколко часа.
Ако нямате такъв съд може да
ползвате по-широка тенджера с похлупено в нея сито (или някаква скара на крачета). Наливате вода, но така че като
поставите чашките върху ситото да не се опират дъната им във врящата вода.
Похлупвате с капак и варите на слаб до среден огън.
Добре охладеният десерт преди сервиране обърнете върху
чинийка и гарнирайте с оставените настрана стрити бисквити.
Навън е топла есен и макар вечерите да са хладни, можете да се настаните в двора, да наблюдавате в захлас сенките на вечерното слънце и да похапвате блажено уханния десерт. Ако имате за компания и чаша добро, плодово вино идилията ще е перфектна :)
Ирма, чудесно предложение, с дъх на джинджифил!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубав вторник!
Джинджифила се оказа много подходящ тук - придава друга свежест и екзотика в сладкиша, Дани! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и за теб!
Çok güzel görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.
ОтговорИзтриванеSaygılar..
http://ihvangencal.blogspot.com/
Çok teşekkürler!
ОтговорИзтриванеМного интересен десерт представяш,Ирма,а и с толкова много крем няма начин да не ми хареса,прекрасен е!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Толкова топли есенни снимки! Много вкусен сладкиш, Ирма, толкова ароматен и с много крем! Прекрасен!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви допада момичета! Но ако го направите, вие ще ми се радвате ;) Може да импровизирате и с ароматите, и с плодовете - резултатът все ще е добър.
ОтговорИзтриванеЗабелязвам, че повечето хора обичат най-вече сладкиши с много, ама наистина много крем. Първоначално ми беше странно, но вече свикнах :)
Прегръдки от мен!
Ирма!
ОтговорИзтриванеАма колко е сочен този френски десерт, а?
Май не трябваше да наглеждам блоговете преди лягане :)
Много кремчест, много апетитен и съблазнителен е! Благодаря, че сподели с нас рецептата. От мен се иска само да го направя, нали :))
:) Наистина е сочен и го препоръчвам горещо, Пепи! В "Гответе..." го пусках отдавна, но явно не си го видяла или не ти е било до сладко ;) Ще се радвам да ти се услади!
ОтговорИзтриванеМноооого съблазнителен!!! Страхотни снимки, мисля че и аромата на десерта мога да усетя от тях ;)
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Значи, Дианка, остава да си го приготвиш и на живо да тестваш сензорите си ;) Вярвам няма да са те подлъгали! :) Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!