Домашна шарена сол – елемтарно, Уотсън!
Наистина,
полезна и вкусна е солта, не можем без нея, набавяме си полезни минерали с
употребата й, но и много си вредим, прекалявайки с количествата. Замислям се,
смятам и пресмятам, но пак не мога да преценя дали у дома има завишена
консумация на сол. Но, на домашна шарена сол съм сигурна, че да. Вчера правих
именно такава. И пак се сетих, както
всяка година по това време, за онази
приказка на Братя Грим, за най-скъпото нещо – солта. Помните я, нали? Домакинството
ни към днешна дата е само от трима души, и на всеки от нас се падна по буркан (
720 мл.) ароматна, пиперлива и много вкусна подправка. Миналата година бурканите
бяха само два и сега, едва дочакахме чубрицата да цъфне, за да смелем за новата
партида.
Тази шарена сол
е специалитет на дядо. Като дете прекарвах доста време около него и баба. Баба беше страхотен градинар – всичко каквото
насееше се хващаше и даваше много и едри плодове. А цветната й градина беше
истински рай. Имаше толкова цветя, красиви, ароматни, разноцветни. Берях букети
и пълнех де каквото намерех - след вазите,
пълнех 3-литровите буркани от избата. Всяко подходящо място в къщата,
всеки ъгъл украсявах с букет, малък или голям, с рози, астри, лилиуми,
гладиоли, далии, невен, парички, слънчогледи....а градината пак си оставаше
отрупана с тях.
На двора имаше
страхотна асма с бяло, кехлибарено грозде. Лятото, дядо сядаше под нея и забъркваше в едно
дървено коритце шарена сол, да има за цяла година. Питах го: „ Дядо, това корито,
за сол ли е? – Не, това е на прасето паницата.” - така ме занасяше той,
сериозен до последно. А коритото се оказа, че са на баба нощтвите, които тя бе
зарязала и заменила с модерни купи. Хубава
сол правеше дядо. Много беше люта, но пак я обичах много. Най-вече на циганска
баница, с пресен и сладък домат от градината и задължително сиренце. Оттам явно
е голямата ми страст за сирене и домати.
Дядо го няма
вече да ми подава наготово сол, а аз от години се опитвам да постигна оня вкус
и все не успявам. Сякаш тайната е в това, че смилаше лютите чушки, тиквените
семки (заедно с люспите) и печената
царевица с ярмомелката :-)
Лютеше въздухът чак на двора. Но после, добавеше ли чубрицата, вече
замирисваше на най-вкусното. Как не запомних от кое по колко слагаше!
Всеки път променям количествата на това
или онова с малко, колкото да доближа оригинала и все ми липсва нещо, макар и
наглед да е същата, но... не са я правили неговите ръце. Е, получава се, става.
Пак ми мирише на детството, на село и на дядо и веднага поръсвам филия,
захапвам вкусен градински домат и хубаво, домашно козе сиренце. Ммм, блаженство!
От малките,
прости неща по-хубаво няма – елементарно, Уотсън!
Домашната шарена сол на
дядо
ПРОДУКТИ
10 големи корена
(не тези в земята) изсушена на сянка чубрица (наронена или леко смляна)
5 шепи печена, суха царевица (смляна на ситно)
2 пликчета млян
черен пипер ( по 20 гр.)
2 пликчета ( по
10 гр. ) ситно смлян кимион
5-6 шепички
семена от копър ( смлени, но не на прах)
1 връзка (
около 30-40 на брой) люти чушлета, едро смлени/счукани
100 гр. сладък
червен пипер
200 гр. тиквени
семки (ситно смлени) – ако са ситни и млади, може и с люспите
сол на вкус
Това е всичко
необходимо. Мелете на едрина според собственият ви вкус, смесвате старателно и Voila!
Спомням си, че
дядо слагаше понякога орехови ядки вместо тиквени семки, натрошени на ситно. Аз
обаче предпочитам с тиквени. И по- ми допада да е смляна на едро, но в къщи
единият господин иска да може да се ръси със солница. Аз пък си щипвам с
пръсти. После си ги облизвм сладко, сладко – никой не ме вижда :-)
никой не вижда, ама вече ще знаем :)
ОтговорИзтриванеВземам си от твоята шарена сол и ще поръся филия утре :)) на закуска. Че моите чавета ядат много и само изчистени -+ едното само самардала, другото мерудията на баба си - т.е. само сминдух с царевица и нищо друго.
Ама каква апетитна филия с масълцето!
Зповядай, Пепи! Да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеФилийката не е с масло ;), със зехтин е. А за сминдуха у нас водим война. Забранила съм да ми го вкарват в къщи, че припадам от миризмата му (асоциира ми лош спомен), а и колко е трайна само... Лошото при мен е, че от него се слабее, а аз не мога да се възползвам :(
А на баба и дядо всичко е по-хубаво! Знаят децата.
Ирма,страшна си,как сладкодумно разказваш,чак се пренесох в детството ти мислено!
ОтговорИзтриванеБраво за шарената сол,много е богата!
Поздрави и хубава вечер!
Е, Роси мило ми е много за детството и с годините, чувството все по-осезаемо става! Няма ги най-милите ми хора и явно, съзнанието ми неконтролируемо ги търси по един или друг начин. Много силна връзка имахме.
ОтговорИзтриванеА шарената сол на дядо си заслужава, ако не за друго, то поне знаем какво сме сложили в нея. И... гони вируси! ;-)
Хубава да е твоята вечер, Роси!
Шарената сол и при нас е на почит.Не слагам царевица и семки,защото в детските ми години не съм хапвал по този начин.Иначе и децата ми много я обичат.Другоа си е да поръсиш филия с нея....
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Да, Живка, най-хубавите неща са ни спомен от детството! Може да е хляб и шарена сол, но понякога ни е по-вкусно и от шоколад :)
ОтговорИзтриванеВкусна и шарена откъм емоции седмица ти желая!
Интересно е къде съм бляла, че не съм видяла това уникално вкусно и просто нещо, което така обичам. Фен съм на циганската баница! Благодаря за споделеното, Ирма!
ОтговорИзтриванеУдоволствието е мое, Нели! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка за теб!