Страници

20 юни 2012 г.

Ароматен хляб с Ементал и пресни, зелени подправки

"Flavourful bread with Emmental Cheese and fresh herbs"

Този хляб се приготвя много бързо. Не се меси и няма мая, така че не се изчаква никакво втасване. Готов е за около 40-45 минути. Съдържа пресни, зелени треви и зеленчуци, както и сирене Чедър, което пък го прави много подходящ за закуска. Може да се поднесе към супа.  В летните горещи дни,  с прясно сирене и домати е чудесна, лека и засищаща храна. Може да импровизирате със съставките според вашия вкус. Аз лично го правя вече за трети или четвърти път, като почти винаги внасям нещо ново в рецептата. Този път заместих сиренето Чедър с Ементал. Резултатът е по-сладникав вкус -  едва, едва доловим, но синът ми попита все пак „Има ли захар вътре?”  :)



Ако ви допада идеята, горещо препоръчвам да ползвате сирене Фета, защото като се замисля, с него най-ни хареса.

В основата си рецептата е това:

Продукти

2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ч.л. сол
1 пълна с.л.прясно накълцана мащерка (розмарин, мента)
1 стрък зелен лук (цял, наситнен)
1 пълна с.л. червена капия (на кубченца)
1 ½  ч.ч. настъргано сирене Чедър/ Ементал /Фета
1 к.ч. обезкостени и разполовени зелени маслинки (около 20 бр.)

отделно:
3 яйца
½ ч.ч. топло прясно мляко
2 с.л. масло

Приготвяне

Включете фурната на 180° да се загрее.
В голяма купа съберете всички сухи съставки, след което добавете настърганото сирене, маслинките  и разбъркайте.

Отделно разбийте яйцата. Разтопете маслото, загрейте леко млякото и ги добавете към разбитите яйца. Разбъркайте сместа и я добавете в купата с брашното и сиренето. С лъжица разбъркайте добре, за да се смесят всички продукти. Получава се лепкаво тесто, което разстелете в подмазана с масло форма за хляб/ кейк и заравнете повърхността.

Печете на средна скара за около 30 минути. Проверете с клечица и ако излиза суха, значи хлябът е готов.
Извадете и оставете във формата за 5-10 минути







... след което извадете и сложете да се охлади напълно върху телена скара.
Нярежете и поднесете.





Това е - много бързо, лесно и вкусно!
Опитайте и да ви е сладко! :)



14 коментара:

  1. Изглежда много апетитно :)
    Ще го опитам на всяка цена!
    Прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Ирма, чудно хлебче! И много ми допада идеята за Фета. Или най-много Чедър.
    Като се замисля, че още не съм забъркала соленките... направо ме е срам. Но още две седмици ще ми е понатоварено и се надявам да се взема в ръце.
    Лека нощ и хубаво утре :)

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда фантастично! Аз определено си записвам рецептата, у дома ще се хареса :). Благодаря Ирма!
    Хубав и спорен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Ммммммм,чак тук му усещам аромата,Ирма!Великолепен и много пръхкав ми се струва!Скоро и аз правих нещо подобно,но с мая.Непременно ще опитам и твоя вариант,благодаря!

    ОтговорИзтриване
  5. И аз долавям приятния аромат на това блажено хлебче...
    Приятен ден,Ирма!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, благодаря! Ще се радвам да споделиш резултата :)
    Хубав ден на теб!

    Спокойно, Пепи! Ти винаги си в кулинарен маратон, така че сега или след време все ще ги опиташ :) В отпуск ли излизаш тогава?
    Здраве, сили и настроение за ваканция ти пожелавам в такъв случай! :)

    Благодаря, Диана! Дано ви се услади колкото на нас! ;)
    Поздрави и усмивки!

    Роси, ароматен е наистина. С толкоз тревички е направо вълшебен! Няма да съжалиш, уверявам те! :))
    Усмихнат ден от мен! :)

    Ами хайде, Зои, запрятай и ти ръкави! Не оставай само с аромата! :)
    Слънчеви усмивки!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно е хлебчето! Като гледам колко аромати има в него съм сигурна, че е много вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Дааа, услади ни се много! С мащерка и Фета най-ни хареса.
    Поздрави и на тебе, Габи! И хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасно хлебче с божествени аромати!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, gogolina! :)
      Повторихме го, но този път с по чаша студено вино и добра компания ;)
      Поздрави далечни!

      Изтриване
  10. Много слънце има в твоите гозби, Ирма!

    ОтговорИзтриване
  11. Ами, влюбени сме един в друг с него ;))) Май това е причината.

    ОтговорИзтриване