Добре
че са измислени климатиците, че поне в къщи да ни е добре. А едно време с
вентилаторите нищо си не беше. Е, доволни бяхме, подухваха, даваха ни малко
въздух, но как само бръмчаха... И всеки гледаше само за него да е „вятърът”. Аз
поне така исках. Помня като момиче, зимата гушех кюнците, лятото се навирах във
вентилатора :) „Жена! Какво да я
правиш?!”, както би казал един мой роднина. Сега съм доволна – топло ми е колкото и когато
поискам, хладно ми е дори и да е 40° на сянка. Искам 25° и хоп, вече е
толкова. Да живее научния прогрес! :)
Добре ни е, да – седим си на хлад с дружка на сладка раздумка, слушаме отпускаща музика, отпиваме с наслада свежа, разхлаждаща напитка и плануваме лятото... И двете сме на едно мнение – МОРЕ! Да заровим стъпала в горещия пясък, да се слеем със водата, да отпуснем сетивата на някой тих плаж, похапвайки вкусни плодове.
Но морето е още далече, очакващо,
релаксиращо, слънчево-солено, с мирис на смокини, с прохладни вечери и светулки
в косите, весели приятелски компании, коктейли...
Хубаво е поне, че температурите у нас не
оказват влияние на кулинарните ни желания. Обикновено, в горещите дни всеки
гледа да си хапне нещо лекичко, разхлаждащо и ободряващо. И сладичко ако
може! Веднага бихте казали „Сладолед!”,
нали?
Е да, ама ние не! След като омотахме 2 кила сладолед почти наведнъж, сега го не щем и на снимка. Нека малко починем, че да не ни омръзне съвсем :) Ободряваме се и се подслаждаме с малки кексчета, мъфини както ги наричат напоследък.
Е да, ама ние не! След като омотахме 2 кила сладолед почти наведнъж, сега го не щем и на снимка. Нека малко починем, че да не ни омръзне съвсем :) Ободряваме се и се подслаждаме с малки кексчета, мъфини както ги наричат напоследък.
И макар да е сезона на ягодите,
черешите, кайсиите, а вече и дините, нашите са с банан и кокос. Как ви се
струва комбинацията? На нас много ни допада, още повече обогатена с ароматна,
кафява захар. Екзотично! Реших да са
по-здравословни и вместо фино бяло брашно ги забърках с пълнозърнесто. Добавих и малко овесени ядки. Получиха се много пухкави, дъхави и приятно сладки
малки
Пълнозърнести бананови кексчета с кокос и крема сирене
Продукти
/за 20 бр. с Ø 4
см./
300 гр. пълнозърнесто пшенично брашно
¾ ч.ч. фини овесени ядки
½ ч.ч. кокосови стърготини
100 гр. пудра захар
3 равни с.л. кафява захар (тъмна)
1 бакпулвер
2 ванилии
3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
2 намачкани, добре узряли банана
60 гр. меко масло
Приготвяне
Първо, в подходяща по големина купа,
събираме всички сухи съставки, разбъркваме ги и ги заделяме настрана.
В друга, по-голяма купа, разбиваме
маслото с ванилията на пухкав крем, добавяме едно по едно яйцата, а след тях
киселото мляко и намачканите банани. Разбиваме добре сместа с миксер,
намаляваме оборотите му на минимум и на порции, добавяме по малко от сухата
смес. Следим да се получи средно гъсто тесто за кейк. Може да ни остане малко
от брашнената смес, а може и да не достигне в зависимост от големината на
яйцата и бананите.
Опитайте тестото на вкус и ако ви се
стори малко захарта добавете още.
Поставете книжни капсули в мъфинени
форми и насипете тестото до 2/3 от обема им. Ако нямате капсули, то намаслете
формите и ги напудрете с малко брашно, за да се застраховате от залепване.
Печете в предварително загрята до 200°
фурна за около 15-20 минутки. Проверявайте ги все пак – трябва да са покафенели
приятно, да са се стегнали, но да са и еластични при лек натиск.
Извадете да се охладят напълно върху
телена скара.
И за да не изглеждат толкова голи и
безлични, ги наметнах с копринено нежно кремче от крема сирене. Отгоре поръсих
леко с кафява захар.
Кремчето направих от:
150 гр. меко масло
150 гр. пудра захар
200 гр. крема сирене
1 ванилия
малко кафява захар за поръсване
Първо разбих с миксера мекото масло с
пудрата захар и ванилията до пухкав крем, след което добавих намачканото крема
сирене и продължих с миксера на ниска скорост. Полученият крем шприцовах върху
охладените мъфини с помощта на пош. После ги вкарах за 15 минутки в
хладилника, колкото да стегне крема и са готови за сервиране!
Малко ми куца декорацията на
чашката, че не се сетих да подсуша кафявата захар, но друг път ще се сетя
навреме :)
- Ликьорът е домашно произведен “Batida de Coco” – подобен на Пина Колада, но с по-мек, млечен
вкус, по-нискоалкохолен и доста добре ароматизиран с кокосово мляко. Успешно
се комбинира с плодови сокове за направата на коктейли. А и идеално се
върза с банановия вкус на мъфините. Кремчето със сирене пък точно
балансира сладостта.
Това
е!
Лятото
е, настроението е подобаващо, и ако ние не сме на тропиците, то те са на масата
ни.
(снимката е от нета)
Хубави, летни дни с тропическо настроение ви пожелавам!
И ако ви е допаднала рецептата, ще се
радвам да пробвате и споделите!
Много ми допада рецептата,Ирма!Нищо че е лято,нещо печено с банан мога да хапвам целогодишно,аромата е жесток!Пък при теб и с кокос-повече от блажено,че и с това кремче,че и питие,ехеееееее....Супер!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ирма, страхотна рецепта :) С удоволствие бих хапнала няколко кексчета :)
ОтговорИзтриванеИ аз чакам моренце... измъкнахме се за 4 дни преди седмица, но искам още :)
Поздрави и прекрасни летни дни ти пожелавам!
Роси, Зори, благодаря ви! Много вкусни бяха кексчетата :) А морето толкова го искам, че го сънувам вече, ама само живот и здраве да е!
ОтговорИзтриванеХубав ден от мен!
И на мен ми харесаха тези кексчета-особена с кремчето отгоре.
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Благодаря ти Зои! Кремчето е така да се каже "универсално" - можеш да покриваш с него всякакви сладкиши, както и да го разнообразяваш с различни аромати. Опитай! :)
ОтговорИзтриванеЦелувки!