Преди седмица, за късна закуска, пък и
за следобедна занимавка поднесох едни малки, пухкави бомбички със зелени
маслинки и малко синьо сирене. Докато се печеха на вратата се звънна и като отворих – съседката,
с малката си внучка.
„Ние идем да видим какво печеш пак, та
толкова хубаво мирише чак у нас.” Почерпих ги, и за в къщи им сложих :)
Хапнахме ги с кисело мляко, разбито без разреждане. И вчера прибирайки се от
път, ме посрещат с молба за рецептата. Малката толкова ги харесала, че всеки
ден проверявала кога ще се приберем, за да кажа на бабчето „как стават”.
А те стават много бързо. Ароматни са и
имат още един плюс – мога да ги сервирам не само за закуска, ами и като
компания на хубаво вино. Бяло или червено, според случая.
Продукти
100 гр. синьо сирене (не слагайте
повече!)
100 гр. меко масло
3 яйца
1 ч.ч. брашно (+/-)
1 бакпулвер
50-60 гр. смлени зелени маслинки
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне
Обелете кората на сиренето и го оставете
заедно с маслото на стайна температура за около час, да омекнат.
Загрейте фурната на 200°
Намачкайте сиренето и маслото с вилица
или разбийте с миксер, докато се превърнат в гладка маса (като гъста сметана)
Добавете едно по едно яйцата и след като
се усвоят добре от сместа, сипете и брашното пресято с бакпулвера, солта и
черният пипер. Разбъркайте всичко много добре и посипете блиндираните маслинки.
Ако ви е приятно да ги усещате в устата си, не ги мелете много на ситно. Аз ги
наситних доста и после съжалих.
Намаслете формички за мини пикантини
(мини саварини) – не знам точно как се наричат, но са колкото за един шоколадов
бонбон. Има ги във форма с 24 дупки. Не е нужно да ползвате хартиени капсулки.
Напълнете формичките с тесто до върха и загладете отгоре с намаслен нож. Ако не ги напълните догоре, няма да им се
образуват калпачетата.
Печете ги за около 15 минутки, до
златист загар.
После извадете със завъртане (много
лесно излизат) и поставете на решетка да се охладят за малко. Не ги чакайте
много, а им се насладете докато са топлички.
Това не значи, че студени не стават за
ядене, напротив – пак са вкусни, но тогава повече си подхождат с чаша вино.
Аз съм почти трезвеник и като фен на
кравичките, познайте какво предпочетох :) Оо, май си
казах по-горе! Мляко, мляко и пак мляко. Обожавам го, наистина! :)
P.S.
Не завишавайте дозата на синьото сирене,
защото има способността да вгорчава някои изделия, когато е в повече от препоръчаното
количество в рецептата!
Опитайте ги и няма да съжалите!
Ммм... вкусно :)
ОтговорИзтриванеИрма, ако не си получила съобщението ми в "Гответе с мен" /нещо си оплесках регистрацията там/ пиши ми на мейла, за да ти изпратя координатите на дървените къщички :)
Хубав край на седмицата от мен!
Ирма,много пухкави хапчици и симпатични,и вкусни!Синьото и аз бих заменила с някакво друго.Благодаря за идеята,ще опитам скоро!
ОтговорИзтриванеПриятен петък!
Страхотни бомбички :) С удоволствие ще опитам рецептата и то с топено сирене, защото с другото сме малко на вие :) Поздрави!
ОтговорИзтриване