/ Caramel Walnut Cake/
Докато още не е станало догодина бързам да запиша тук и
тази тортичка. Беше един експеримент и предизвикателство, осъществени с
наличните на село продукти, в неделен ден, когато там работи само един магазин
и то с беден за сладкарски нужди асортимент. Но пък се получи, което много ме
успокои – гостите имаха страхотен десерт накрая и празничната вечеря достоен
завършек. Да сме живи и здрави само, следващият път повече!
Продукти
/за форма с диаметър 22 см./
за блатовете
10 яйца
щ. сол
200 гр. пудра захар
2 пликчета ванилена захар
кората на ½ лимон
150 гр. млени орехови ядки
150 гр. млени лешници
½ ч.ч. брашно (60 гр.)
за сиропа
½ ч.ч. кристална захар
¼ ч.ч. вода
50 мл. тъмен ром
за крема
500 гр. меко масло
160-200 гр. пудра захар (със 160 гр. вкусът на крема е
по-лек)
кората на ½ лимон
1 пликче ванилена захар
1 пликче желатин
250 гр. квасена сметана
за карамеления сос
1 ч.ч. кристална захар
1 с.л. вода
1 с.л. масло
200 мл. млечна сметана (минимум 30% масленост)
Приготвяне
на блатовете
Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
Разбиваме белтъците със солта на твърд сняг.
Жълтъците бием отделно със захарта и ванилията до пухкав крем. Ароматизираме допълнително с лимоновата кора, добавяме двата вида млени ядки, разбъркваме добре и събираме с белтъците, които добавяме на няколко порции като смесваме внимателно с кръгообразни движения отдолу нагоре. Накрая поръсваме с пресятото брашно и хомогенизираме тестото.
Разделяме на две части и насипваме на два пъти в намаслена и напудрена с брашно тортена форма с падащ борд и диаметър 22 см.
Разбиваме белтъците със солта на твърд сняг.
Жълтъците бием отделно със захарта и ванилията до пухкав крем. Ароматизираме допълнително с лимоновата кора, добавяме двата вида млени ядки, разбъркваме добре и събираме с белтъците, които добавяме на няколко порции като смесваме внимателно с кръгообразни движения отдолу нагоре. Накрая поръсваме с пресятото брашно и хомогенизираме тестото.
Разделяме на две части и насипваме на два пъти в намаслена и напудрена с брашно тортена форма с падащ борд и диаметър 22 см.
Печем в предварително нагрята до 180° фурна за около 15-20 минути.
Изпечените блатове поставяме върху телена скара, докато напълно се охладят.
на крема
Поставяме в купа всички продукти за крема, без квасената
сметана. Разбиваме с миксер продължително, до пухкав крем и докато не остане и
една песъчинка от захарта.
Отделяме настрана половината от крема, който ще ползваме за измазване на тортата, а в останалия добавяме квасената сметана. Размесваме и желираме с 1 пликче желатин, накиснат в 4 с.л. студена вода и след това разтопен на водна баня.
Отделяме настрана половината от крема, който ще ползваме за измазване на тортата, а в останалия добавяме квасената сметана. Размесваме и желираме с 1 пликче желатин, накиснат в 4 с.л. студена вода и след това разтопен на водна баня.
Докато крема още не е стегнал, пристъпваме към сглобяване на тортата като поставяме единия блат върху
подноса, стягаме го с тортен пръстен и сиропираме с половината сироп. Отгоре
насипваме крема и похлупваме с другия блат. Отново сиропираме и вкарваме в
хладилник за час или във фризер за 15-20 минути. След това освобождаваме
тортата от пръстена и измазваме с предварително заделеният маслен крем. Отново
връщаме в хладилника.
Отстрани облепих със запечени на сух тиган трохи от блата, който се наложи малко
да подравня.
на карамеления сос
В тиган с двойно дъно сипваме всичката захар наведнъж. В
центъра ѝ наливаме лъжица вода и поставяме на тих огън да се разтопи. Не
бъркаме!
Когато се разтопи и започне леко да бълбука разбъркваме
внимателно с дървена лъжица. Отвеждаме настрана като не чакаме много да
потъмнее – цветът ѝ трябва да е златисто кафяв. Добавяме маслото, наливаме
внимателно сметаната, разбъркваме и връщаме за кратко отново на огъня като
постоянно бъркаме. Първоначално карамелът ще се пресече, но скоро ще се изглади
и уплътни. Веднага отвеждаме настрана и оставяме да се поохлади. Когато това
стане, поливаме тортата отгоре с него или просто я напръскваме небрежно. Някоя
орехова или лешникова ядка отгоре допълват идеално цялото това съвършенство.
Вкусът е богат, плътен и определено запомнящ се. Рехавите
блатове с ядков дъх идеално контрастират на деликатния, маслен крем и накрая - копринено нежният карамел. Както се казва - експлозия от вкусове и аромати!
Опитайте я!