Още съм на вълна хляб и с риск да ви омръзна, ви предлагам
още едно вкусно хлебче. Обикновено внимавам да не предлагам последователно
еднотипни рецепти, но вкусът на този хляб особено изпъква и впечатлява, ако е
сервиран на открито. И докато не е минала есента, докато слънцето приятно гали
и приканва да излезем навън, па макар и наметнати с топъл шал, ви предлагам да
си устроите един цветен и ароматен пикник с лека, проста и здрава храна, чийто
основен домакин да е този разкошен хляб.
Продукти
300 гр. ръжено брашно
300 гр. царевично брашно
200 гр. бяло пшеничено брашно
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 кубче прясна мая (42 гр.)
1 яйце
5-6 с.л. зехтин
500 мл. топло пресно мляко
допълнително
100 гр. сирене Чедар
1 с.л. наситнен пресен див лук (по желание)
Приготвяне
В купа събираме и разбъркваме трите вида брашно със
солта.
В средата му правим кладенче, в което слагаме захарта и
натрошената мая. Доливаме половината топло мляко и разбъркваме като събираме
малко от брашното, докато се получи рядка каша. Покриваме купата и оставяме за
около 15-20 минути да се развият дрождите на маята.
След това замесваме меко тесто като добавяме яйцето и
наливаме зехтина и останалото топло мляко.
Напудряме с брашно леко плота и дооформяме тестото до
гладка топка. Връщаме го обратно в купата, поръсваме нежно с брашно, покриваме
и оставяме на топло, докато си удвои обема.
Втасалото тесто разстиламе върху набрашнен плот с ръце
(не разточваме) на дебела кора, върху която рендосваме Чедара. По желание
добавяме и дивия лук и навиваме на стегнато руло, което намасляваме отгоре
със зехтин. Застиламе тавата с хартия за печене, поръсваме леко с брашно и поставяме хляба. Покриваме го отново с кърпата и оставяме да бухне.
През това време загряваме фурната на 200°.
През това време загряваме фурната на 200°.
Печем около 40 минути на средна скара, като заедно с хляба слагаме във фурната (на дъното ѝ) купичка с топла вода да се изпарява, за да ни е мека коричката.
Топлия хляб изваждаме върху скара, покриваме с кърпа и
оставяме да се охлади.
В никакъв случай не режете топъл хляб, особено ако е приготвен от ръжено брашно или го има в състава си! Ръженото брашно, независимо дали е в комбинация с друго, прави хляба плътен и леко влажен, което е предпоставка да развали вкусът му, ако не е оставен да изстине напълно.
Присъствието на царевично брашно в този хляб му дава една
пухкавост, каквато няма начин да добие без него. Чедърът пък вкарва приятна
пикантност, която идеално си хармонира с едно дълбоко, червено вино.
Наздраве от мен!
Ирме, отново чудна рецепта, придружена с невероятни снимки!
ОтговорИзтриванеВъзхищавам ти се и те прегръщам! :)
Симпатиите и възхитата ни е взаимна, Хриси!
ИзтриванеБлагодаря ти и силно те прегръщам!
Така да ме привличат царевичните хлебчета.......,а този е направо неустоим,Ирма!
ОтговорИзтриванеМай чака да го приготвиш, Миленка. ;))
ИзтриванеЦаревичните хлебчета са едни от най-любимите и на мен.
Поздрави!
Ох, огладнях :)
ОтговорИзтриванеИрме, фантастичен хляб си направила, думи не намирам!
ОтговорИзтриванеНевероятен хляб!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, момичета! Драго ми е, че ви допада хлебчето ми! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Прекрасна рецепта, но все ми се струва, че аз тук оставих коментар или така съм се захласнала по снимките ти, че съм пропуснала:))). Прегръдки, изкусителке!
ОтговорИзтриванеПропуснала и захласнала се била. Ей, Бонбон! :*
ИзтриванеПрегръдки и от мен!