/Stuffed chicken breast in Pretzel-crust /
Без предисловия пристъпвам веднага към рецептата, но само
да спомена, че са много, много вкусни, със страхотна хрупкава коричка и
разрежеш ли ги, плънката потича и те провокира да им се нахвърлиш като звяр,
забравил принципите на културното хранене. Да удържиш инстинктите си в този случай е геройство. J
Продукти
/за 4 порции/
2 големи пилешки филета пеперуда
8 тънки филийки кашкавал от краве мляко
4 тънки филийки оранжево сирене Чедар
сол и черен пипер на вкус
за панировката
брашно за овалване на месото
2 разбити яйца + ½ к.л. куркума
200 гр. мини бретцели (солети)
2 пълни с.л. кокосови стърготини
½ к.л. лют червен пипер (по желание)
олио за пържене
Приготвяне
Разделяме филетата на половина, за да получим 4 бройки.
Ако има някъде по тях мазнинки, жилки и неравности ги
отстраняваме.
Внимателно правим на всяко парче разрез (джобче), който
да е достатъчно дълбок, широк и здрав – стараем се да няма друг пробив, освен
отвора, който нека не е много широк, за да не потича плънката (аз предпочитам
отвора да е в горната, широка част на филето).
Посоляваме ги и ги поръсваме с черен пипер отвътре и
отвън.
Ако филийките кашкавал и сирене Чедар са по-широки от
джобчетата на филетата, ги подрязваме до нужните размери. В джобчето редим по
две филийки кашкавал и една Чедар, между тях.
За панировката смиламе бретцелите в блендер като не
прекаляваме – нека има и дребни парченца от тях. Сипваме ги в дълбока купа и
добавяме при тях кокоса и лютия пипер. В други два съда сипваме
брашното и разбитите яйца с куркумата.
В дълбок тиган наливаме олио – точно количество няма, но
нека е поне 1 пръст дълбочина, за да може месото да се изпържи добре във
вътрешността си. Пържим на среден до слаб огън, в добре нагрятата мазнина до красива,
златна коричка. Изваждаме да се отцедят върху кухненска хартия и поднасяме
топли.
За гарнитура ползвах картофено пюре с наситнен пресен
шнитлаух (див лук, сибирски лук) в него и поръсено със синапено семе.
Синапеното семе понякога запържвам за няколко секунди в горещо масло.
Една кисела краставичка
и малко едрозърнеста дижонска горчица пасват идеално на вкуса.
Наздраве и да ви е сладко!
Божествени са, Ирме!
ОтговорИзтриванеИ как да им устоиш?
Прегръдки!
Не може, Дани. :) Оставяме се напълно на изкушението.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдки и поздрави сърдечни!
Много апетитно изглеждат.А може ли да се изпекат във фурната?
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Хриси (предполагам това е името Ви)!
ИзтриванеРазбира се, че могат да бъдат и печени на фурна. Няма причини да не може. Върху застлана с хартия за печене тава, напръскани леко с малко мазнина (олио или зехтин) и на 200° за около 30-40 минутки.
Извинете, че късно отговарям, надявам се да не е късно!
Поздрави и да Ви е сладко!
.
Много благодаря.Непременно ще ги направя.Поздрави.
ИзтриванеОООоооо мило, приятелче това си го записвам веднага. Интересна панировка. Много ли е силен аромата на кокоса?...
ОтговорИзтриванеО, не е натрапчив аромата на кокос, Аля, леко се долавя, колкото да придаде по-интересен и екзотичен вкус на коричката. Но, ако се опасяваш, че няма да се приеме, можеш спокойно да го пропуснеш. Да ви е сладко, мила!
ИзтриванеПрегръщам те!
Нели, мога само да кажа: разкошна вкусотия!
ОтговорИзтриванеПоздравления и за красивите снимки! :)
Много съжалявам, Ирме, за объркването на имената. И пред твоите и на Нели рецепти и снимки се прекланям. Като съм се зачела в рецептата и прехласнала по снимките и направих грешка. Извинявам се много и съжалявам! Хубава вечер, мила! Вярвам, че ще ми приемеш извиненията!
ОтговорИзтриванеСлучва се, Хриси, не се извинявай и притеснявай! :)
ИзтриванеРадвам се, че ти харесват филенцата и благодаря за комплиментите! Много си мила!
Прегръщам те!
Хайде сега, културно хранене... Казва се табиетлийско хранене тук, прекрасно е, Ирме! Направо им се нахвърлям и аз. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
А, има табиети, които са по-близо до пещерните, Гери. :))) Но в този случай и такива бих оправдала. :)
ИзтриванеЗаписано! Не можеш да устоиш на подобно изкушение :) панировката е интересна и кокосови стърготини ще сложа :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ирме! Поздрави мила!
Да ви е сладко, Дани! :)
ИзтриванеПрегръдки далечни от мен!
Това задължително се записва в графата направи при първа възможност! Разкошни са! Само ме притеснява кокосът, но по-нагоре в коментарите си споменала, че може и без него, затова мисля, че ще го пропусна.
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Светле, ако си/сте от малкото хора, които не понасят кокос, можеш спокойно да го пропуснеш, но ако само се опасяваш, че ще доминира във вкуса, мога да те уверя, че едва се долавя и е много приятно допълнение. Ти решаваш, аз ще е радвам да останеш доволна от резултата. Благодаря ти за доверието, мила!
ИзтриванеПоздрави!
Ирма, невероятно изкушение предлагаш, а и сервирането е предизвикващо сетивата! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЕе, не е нещо невероятно, Игличе, само е много вкусно. :) Благодаря ти и се радвам, че ти допада, мила!
ИзтриванеПоздрави и красиви почивни дни от мен!
Ирме, и аз като пещерен човек бих се нахвърлила...Много апетитни.
ОтговорИзтриванеСамо че по един лигавник ще ни е нужен, Весе, че сериозно ще се окапем. ;) Ох, обичам ги горещи.:))
ИзтриванеМного празнично...
ОтговорИзтриванеколоритно, ефектно и красиво предложение, Ирме!
Благодаря, поздрави за теб и хубава нова седмица!
Благодаря ти, Дианка!
ИзтриванеХубава и ползотворна седмица и от мен!
Преди да споделя възхищение от рецептата искам да аплодирам снимките ти,Ирма!Носят такова чисто усещане....!Поздравления за творческия ти усет,а филенцата са просто божествени на вид,а не се съмнявам и на вкус!Задължително ще се възползвам и от идеята за хрян в пюрето:),аз слагам горчица и съм сигурна,че ще ни хареса!Прегръдки:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за милите думи, Миленка! Драго ми е, че и на теб е харесала рецептата.
ОтговорИзтриванеСинапът в чист вид много подхожда на картофени пюрета и гарнитури (особено варени). Опитай, мила, и да ти е сладко!
Прегръдки и весели празници!