Днешното ми предложение е както за диетуващи, така и за тези, които обичат да си угаждат. Салатката, която ви представям е много вкусна, ароматна и свежа!
Зеленчуците са само идея – такива, каквито обичаме, каквито имаме в наличност. Ако решите да я изпробвате, може да я обогатите и превърнете в истинско гурме преживяване с добавка на ядливи цветя, семена и ядки. По-важен е сосът – екзотичен, лек и
кремообразен, придаващ ѝ сочност, аромат и повече вкус. И един съвет –
направете си двойна доза от него, защото е толкова вкусен и пристрастяващ, че
има голяма вероятност да го добавяте на каквото се сетите. У нас е предпочитан
за потапяне на тънко нарязани свежи
зеленчуци, в салати, в тортили, за пържени картофки, както и за панирани рибни
и пилешки късове.
И рецептата:
Продукти
за Манго сос
1 добре узряло манго
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. натурално нишесте
½ малка глава лук
3-4 с.л. вода
1 с.л. къри
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин
1 ч.л. оцет Балсамико (тъмен)
Карамел (светъл, приготвен
от 1 с.л. захар и 1 к.ч. сметана)
за салатата
/за 3 порции/
4-5 чери доматчета
1 малка краставица
1 малка чушка (зелена или червена)
1 морковче
3-4 сварени яйца
1 топка Моцарела (125 гр.)
1 ч.л. семена (любими или смес от тях)
1 с.л. едрозърнеста дижонска горчица
няколко листа зелена салата (айсберг, копф, маруля,
спанак или рукола)
букетче от няколко клончета свежи подправки (риган, копър,
кориандър, босилек)
Приготвяне
на соса
Почистете и наситнете максимално лука. В малка касерола
налейте зехтина, добавете лука и загрейте на среден огън. Когато започне да се
запържва, добавете водата, похлупете, намалете огъня и задушете до пълното му
омекване. После отведете и оставете да се охлади малко.
Карамелизирайте захарта на тих огън до светъл, златист
цвят и разредете със сметаната като бъркате непрекъснато. Ако се наложи,
долейте още малко.Охладете.
Почистете мангото и извадете месестата му част. Сложете я
в каничката на блендера, заедно с подправките, лимоновия сок, оцета,
задушения лук, карамела. Разбийте до хомогенна смес. Сега е момента да
добавите нишестето като се съобразите с това, колко е рядка сместа - преценете какво да е количеството, имайки предвид, че това, което
съм дала е приблизително. Разбийте отново всичко и прехвърлете в подходящ
стъклен съд с плътно затваряща се капачка. Съхранявайте в хладилник до
седмица.
За салатата, сварете и обелете яйцата.
Измийте старателно всички зеленчуци, подсушете ги и ги
надробете. Салатните листа само накъсайте на удобни за консумация парченца и
наредете на дъното на салатиера, отгоре подредете яйцата, накъсаната моцарела и
зеленчуците. Поръсете със семената, капнете тук-там по малко от горчицата и
нахвърляйте листенца от зелените подправки. Полейте със сос Манго и поднесете.
Може да сервирате от соса и отделно, за да си допълвате
по желание.
Да ви е сладко!
Чудесна салта, Ирме!
ОтговорИзтриванеСосът е впечатляващ и много апетитен!
Прегръдки!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеРадвам се, че ти харесва!
Поздрави на теб и морето! :)
Ирма, толкова вкусно и ароматно! Чудесно, много празнично и красиво!
ОтговорИзтриванеЕ, чак празнична не е салатката, Бети, но гарантирам за вкусът ѝ. ;)
ИзтриванеБлагодаря ти, мила!
Поздрави и хубава, майска вечер!
Много класа в приготовлението и в сервирането...............
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Лелеее, Миленка, каква висока оценка за една салатка! Благодаря! Много е вкусна, мила, но каква класа тук видя?! :)))
ИзтриванеВиж, сосчето е много приятно и ти го препоръчвам горещо. :).
Целувки!
Мм, звучи обещаващо. А дали мога да си го затворя и ползвам дълго този сос, демек стерилизирам?
ОтговорИзтриванеПоздрави ,Ирма.
Не виждам защо да не може, Марте. Едно 5 минутно варене, за капачка дето се вика, няма да промени вкуса, но не знам как ще подейства на цвета. Досега само малки дози съм правила (веднъж само тройна) и все в хладилника съхранявам. Опитай и кажи после! :)
ИзтриванеКолоритно и свежо, апетитно и елегантно предложение, Ирма,
ОтговорИзтриванемного ми допада, а сосът - звучи страхотно.
Благодаря, поздрави за теб и хубави майски празници!