По стар календар днес е Бабинден и ден на родилната
помощ. Женски празник, в който празнуват всички майки и бабите-акушерки,
бабували при раждането на нов живот. Традицията повелява днес да се почете
жената, която е прерязала пъпната връв на децата ни, първа ги е поела в ръцете
си или пък първа ги е къпала и повила. Младите майки приготвят почерпка и
измиват ритуално ръцете на бабите, даруват ги с кърпа и ги закичват с китка
здравец. Те пък от своя страна благославят здраве и плодовитост.
Не знаех коя е акушерката, извела ме на бял свят, докато
един ден минавайки покрай болницата с току-що родената ми дъщеря, ме спря жена в
бяла престилка, видимо медицинско лице, нарече ме по име и се представи като
акушерката, която ме е изродила. Направо онемях – никога не я бях виждала до
онзи момент, но явно през всичките изминали години тя е срещала мама и е
следяла един вид моето израстване. Не знам, може да съм била и първото бебе
изплакало в ръцете ѝ, че да ме помни, но аз няма да забравя лицето ѝ, което
грееше с искрена радост от срещата ни. Каза, че дъщеря ми е копие на мен като
бебе. А аз си мислех, че моята „баба“ е баба Шонка, която е идвала да ме къпе в
първите десет дни, след като са ме довели у дома - първа приятелка на моята баба Златка, която я е заместила в това задължение, по единствената причина, че "бебе не се пипа от нечиста към момента жена". Баба Шонка, която е преодолявала студа и дълбокия сняг в зимните вечери, за да ми даде комфорт и
спокоен сън. Баба Шонка, която много обичах и която винаги се радвах не само да
видя, ами и да чуя гласът ѝ. Не знам дали е още жива, не съм я виждала поне от
15 години, но още помня звънкият ѝ глас, странният ѝ говор и ми става едно мило
на душата винаги, щом се сетя за нея. Може би ми е говорила докато е
изпълнявала вечерния ритуал, галела ме е и ме е успокоявала, защото щом мисълта
ми се понесе назад във времето и ме върне към спомените за нея, усещам някакво
спокойствие и топлина. Голяма, здрава жена със силен характер, но с мека душа.
Дъщеря ми има само една „баба“ – мама Ева както я нарича
и до днес, моята майка. Голяма любов ги свързва. А синът ми познава само моите
ръце – той „такава баба“ си няма, ако изключим акушерката в болницата.
Някак естествено с годините съм приела днешната дата за
Бабинден и винаги на този ден правя питка или баница, с която да го почетем.
А днес имам честа и аз да бъда баба. Баба на четири
прекрасни създания, но конкретно бабувах само на едното – Ясен, който дойде на
бял свят в последния ден и час на годината, след дъъълги часове инатене, сякаш
чакаше фойерверките да гръмнат и блеснат в негова чест. J Не
помня толкова подробно ражданията на моите деца, колкото неговото, на което
лично присъствах, напъвах, дишах, треперех от притеснение и накрая едва не
припаднах и аз от изтощение. А чувството да си баба е толкова приятно и
неописуемо, може би като чувството да станеш за първи път майка, но много
по-осъзнато и само мога да пожелая на всяка жена да има щастието да го изпита,
за да разбере.
Днес
черпя по този повод с тутманик – мек и сочен, топъл и уханен, със вкусно
сиренце и хрупкава коричка. J
Продукти
1 кг. брашно
1 с.л. сол
1 кубче прясна мая (42 гр.)
200 мл. топла вода
250 гр. квасена сметана
4 яйца
1 ч.ч. разтопена мас или масло
за плънката
400 гр. сирене Фета
3 яйца
3 с.л. квасена сметана
за намазване
1 яйце + 1 с.л. олио
Приготвяне
Пресейте брашното със солта в дълбока купа.
Разтопете маста (или маслото, ако предпочитате).
Направете кладенче в брашното и добавете в него яйцата и
сметаната. Разбъркайте леко и добавете разтворената във водата мая. Замесете
меко тесто като постепенно добавяте на тънка струя течната мазнина. Оформете го
на гладка топка и го оставете на топло, завито с кърпа, докато удвои обема си.
През това време пригответе плънката - натрошете с вилица
сиренето и го разбъркайте с яйцата и сметаната.
Втасалото тесто разточете на дебела кора (1 пръст) разпределете плънката отгоре и навийте на
руло. После усукайте готовото руло спираловидно и го навийте като охлюв в намаслена
дълбока тава.
Намажете го леко с мазнина, завийте го и го поставете на
топло да бухне.
Загрейте фурната на 200°.
Преди да го поставите в нея да се пече го намажете с
разбито с 1 с.л. олио яйце.
От това количество тесто заделих 1/3, тъй като тавичката
ми, макар да е дълбока няма възможност да го поеме наведнъж. Оформих го в друга
форма, малко по-завъртяна и придаваща на готовата, малка питка една идея повече
хрупкавост.
Печете първоначално на 200°, докато получи лек
загар, след което намалете градусите на 180° печете до готовност. Времето за изпичане
зависи от големината на тутманика, но можем да кажем, че са му необходими около
40-50 минути. Все пак го наблюдавайте!
Да ни е
сладко и да са ни живи и здрави децата и внуците, да растат доволни и щастливи,
а ние дано имаме честта и на правнуци да се радваме след време!
Да си жива и здрава, Ирме и да дочакаш правнуци!
ОтговорИзтриванеТутманикът ти е чудесен!
Дай Боже, Дани! Много ти благодаря! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Прекрасен повод за почерпка и както се казва:"Да даде Господ всекиму!"
ОтговорИзтриванеЖива и здрава и ти Ирма!Тутманикът ти е прелест!
Благодаря, благодаря, Миленка! :)
ИзтриванеПрегръщам те! Хубава вечер!
Прекрасни моменти, няма нищо случайно в този живот! Прекрасен празник да ти е честит!
ОтговорИзтриванеЗа тутманика какво да ти кажа, вълшебство! Прегръдка!
Така е, Павлинка, за всяко нещо си има обяснение, макар не винаги да го знаем.
ИзтриванеБлагодаря ти за комплимента! :)
Прегръдка и за теб, мила!
Да са ти живи и здрави внуците, Ирме!
ОтговорИзтриванеИ ти, и всички в къщи, да им се радвате!
Невероятен ти е тутманика, поздравления!
Благодаря за всичко, Пепи!
ИзтриванеЖелая ти скоро и ти да се присъединиш към нас, щастливите баби! ;)
Прегръщам те!
Честит празник, Ирме! Да са ни живи и здрави внуците, да сме живи и здрави и ние, и дано да дочакаме правнуци! :)
ОтговорИзтриванеТутманикът ти е чуден!
Прегръдка!
Дано, Ина! Нека сме здрави и щастливи всички заедно!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Ама как е напълнил тавата само ... разкошен!
ОтговорИзтриванеИрме, толкова мили спомени, картинката оживя пред очите ми!
И аз придружавах една наша приятелка в родилното и държах ръката и докато се роди детенцето и. Таткото беше много далече а бебока бързаше да се появи на бял свят :) Помолиха ме и аз се съгласих ... ама това съвсем не беше като ти самата да родиш.
Първо забравяш къде си, а после когато детенцето изплака се събуждаш сякаш от сън и едва тогава осъзнаваш къде си била и какво се е случило :) Сега си го имам като мое внуче! Много си го обичкам!
Дай Боже всяка жена да изпита майчиното чувство, и бабиното че и прабабино!
Жива и здрава да си!
Дани, напълно си права, мила - усещането е несравнимо с друго! Това са едни от най-прекрасните мигове в живота на всяка жена, които си струват мъките и усилията и които осмислят живота ни. Вълшебни моменти бих казала, които изпълват въздуха само с любов и човешка топлина. Да, както си казала: Дай Боже на всяка жена да изпита това чудо!
ИзтриванеБлагодаря ти за милите думи, Слънчо!
Прегръщам те!
Ах, Ирма, толкова е пухкав. Направо на човек да му се прииска да си дръпне парченце. От заквасената сметана тестото винаги става много нежно и пухкаво.
ОтговорИзтриванеЖива и здрава миличка!
Какво по-хубаво има от това, една жена да се радва на децата, внуците и дай боже, на правнуците си!
Прегръщам те, миличка!
Благодаря ти, Аля! :)
ИзтриванеПожелавам ти от все сърце да те сполети същото това щастие, мила! Знам, че се е запътило към теб и всеки един отминал ден, те приближава все повече към него!
Прегръдка голяма ти пращам!
Страхотни печива,Ирме,пухкави и златисти!
ОтговорИзтриванеДа ви са вкусни и сладки и честит Бабинден с пожелание за здраве и щастливи моменти с любимите ти деца и внуци!
Благодаря ти, Роси!
ИзтриванеМного здраве, щастие и детски смях и във вашия дом, мила!
Прегръдки!
Честит празник, скъпа! Живи и здрави да сте и ти и дечицата, все такива прекрасни моменти и емоции да споделяте! Тутманика е фантазия! Прегръдки!
ОтговорИзтриване