Together forever and never to part
Together forever we two
And don't you know
I would move Heaven and earth
To be together forever with you…
В края на октомври както винаги в дома ни има двоен
празник – аз помъдрявам с още едно зрънце, а само два дни след това почитаме
името на Свети Димитър. По семейна традиция съчетаваме двата повода за
празнуване. И макар тези дни именникът да е далеч от дома, празник имаше - в
съвсем тесен кръг, но мил и задушевен. И благодарение на научния прогрес и
великите технологии успяхме да го включим в тържеството, макар и виртуално. И торта
имаше. За къде без торта?! Приготвих моята най-любима, по стара, семейна
рецепта, която много се харесва от цялата ни фамилия и всеки опитал я. Това е и първата торта,
която направих като момиче. Дълги години я приготвяше само баба и когато искаше
да ни зарадва, ни изненадваше именно с нея. Не можехме да ѝ се наситим, бе
неустоимо вкусна, ароматна... И в един момент, в който се почувствах достатъчно
смела да се справя и сама с нея, изненадата бе за баба.
Та, днес ви предлагам да я опитате и да се насладите
заедно с нас на това върховно, орехово изкушение.
Орехова торта Мами
Продукти
/за форма с диаметър 26 см./
за блата
8 яйца
щ. сол
200 гр. пудра захар
200 гр. фино смлени орехи
6 с.л. пресято брашно
кората на ½ лимон
за сиропиране на
блатовете
300 мл. пресно мляко
2 с.л. кристална захар
5 с.л. тъмен ром
за крем-пълнежа
300 гр. фино смлени орехи
300 м. горещо пресно мляко
300 гр. меко масло
260 гр. пудра захар
4 ванилии
кората на 1 лимон
50 мл. тъмен ром
200 гр. фин кайсиев мармалад
крем за декорация
500 гр. Маскарпоне
100 мл. млечна сметана (30%)
200 гр. бял шоколад
допълнително:
малко карамелов сос и няколко карамелизирани
орехови ядки
Приготвяне
на блата
Разделете яйцата на жълтъци и белтъци.
Белтъците разбийте на твърд сняг с щипка
сол.
Отделно разбийте жълтъците с пудрата захар
на пухкав крем (докато сместа побелее и удвои обема си), след което добавете
внимателно, на порции белтъците и хомогенизирайте.
Добавете орехите, а след тях лъжица по
лъжица и пресятото брашно.
Включете фурната да се загрее на 180°.
Намаслете тортена форма с масло и я
напудрете с брашно. Прехвърлете тестото в нея и печете блата за около 30-35
минути. Проверете готовността му с дървена клечица.
Извадете го от фурната и го оставете да се
охлади малко във формата, след което го освободете от нея и поставете на скара
да изстине съвсем.
на крем-пълнежа
Сипете млените ядки в дълбока купа и ги
попарете с горещото мляко. Покрийте с капак и оставете така, докато поемат
течността и напълно изстинат. Това ще отнеме около час, а орехите ще набъбнат.
В друга, голяма купа сложете мекото масло,
пудрата захар и разбийте с миксер до пухкав, бял крем. Към него добавете
набъбналите орехи, ванилията, лимоновата кора и рома и отново разбъркайте за кратко, докато
всичко се смеси добре.
Поставете крема за около 15-20 минути в
хладилника, за да се стегне малко.
Сглобяване на
тортата
Загрейте млякото до кипене, подсладете го
със захарта и ароматизирайте с рома.
Разрежете хоризонтално блата на три равни
части и поставете една от тях на дъното на тортената форма. Полейте я с няколко
лъжици от ароматното мляко, намажете тънко с мармалад и разстелете 1/3 част от
крем пълнежа.
Продължете нататък да редите тортата като
поставите другия блат, сиропирайте го, намажете с мармалад, намажете с другата
1/3 крем и похлупете с третия блат.
Навлажнете леко и него с мляко, без да го
глазирате с мармалад. Покрийте го с останалия крем като отделите настрана
няколко лъжици от него, за да намажете страните на тортата, когато я извадите
от формата.
Приберете тортата в хладилника за няколко часа
да стегне добре, след което я освободете внимателно от формата,
намажете стените ѝ със заделения крем и загладете цялата ѝ повърхност.
Приберете я отново във хладилника и се
заемете с направата на крема за декорацията
За целта разбийте Маскарпонето със
сметаната на гладък крем.
Разтопете шоколада на водна баня или в
микровълнова (за около минутка на максимална мощност) и го добавете при
постоянно разбъркване към крема.
Прехвърлете го в пош с избран от вас
накрайник, приберете за около час в хладилника, да се стегне, след което
декорирайте с него тортата.
Няколко потопени в горещ карамел орехови
ядки са диамантите в короната на тортата. J
В оригиналната рецепта на баба, декорацията
бе само от няколко розички от маслено тесто и сурова орехова ядка върху всяка.
Но и с двата крема се получава страхотна торта.
Всички мои торти може да видите тук
Пожелавам си да сме здрави, да се обичаме все така и
занапред, да сме заедно още дълго на земята, за да се радваме на любовта си, на
децата и на всички предстоящи успехи – техни и наши. Нека Бог е с нас и ни
закриля, а ние обещаваме да сме щастливи!