Темата днес е посветена отново на десерта и е в отговор
на въпроса, който напоследък вълнува читателите ми, а именно каква е рецептата
за сладкиша от снимката на заглавието на блога.
Някои я знаят, виждали са я, защото съм я публикувала
преди няколко години във форума на „Гответе с мен“, но тук не я бях споделяла.
И за да е по-лесно, да не давам на всеки по отделно линк към нея, при поредното
приготвяне на това страхотно изкушение, което пък определено си струва
вниманието, направих няколко нови снимки и ето, вече намери място и тук.
А сладкишът си има своята история. История, която отново
е следствие от съвсем обичайните за моята кухня ситуации – захващам се да
приготвя нещо, но както винаги продуктите са ми в повече (защото не умея да си
наложа умереност при пазаруване и винаги се запасявам сякаш предстои банкет) и
се налага да оползотворя остатъка в нещо ново, различно. Така и в този случай –
правих щрудели с домашни кори за баница, бях се развихрила в кухнята, напудрила
с брашно колкото мога „по-малко“ и накрая, корите ми се оказаха много.
Обикновено бих направила нещо соленко с тях, но не помня защо в онзи момент съм
останала на вълна сладко. Може би съм имала и други неща за спешно оползотворяване.
Та, както и да е, роди се един прекрасен десерт, с богат аромат и вкус, който
веднага влезе в графа любими. С хрупкава обвивка и мека, сочна вътрешност, нещо
като щрудел, но не точно.
Ябълкова фантазия със стафиди и лешници
Продукти
(за два броя във форма за кекс/хляб с размери 24x12 см.)
за корите
350-400
гр. брашно (тип 350)
3
с.л. олио
около
180 мл. вода (хладка)
1
ч.л. сол
за
пълнежа
3
яйца
120
гр. пудра захар
2
ванилии
60
гр. брашно
1
шепа тъмни стафиди
1
шепа едро нарязани лешници
2
леко кисели ябълки
лимонов
сок
100
гр. разтопено масло
за
сиропа
200
мл. вода
2-3
с.л. захар
ром
отделно: пудра
захар за поръсване
Приготвяне
на
пълнежа
Разделяме
яйцата на жълтъци и белтъци. Разбиваме жълтъците с пудрата захар и ванилията на
пухкав крем, и добавяме разбитите на твърд сняг белтъци. Внимателно
хомогенизираме и добавяме пресятото брашно. Размесваме.
Отделно,
почистваме и обелваме ябълките, и ги нарязваме на кубчета или тънки филийки. Напръскваме ги с
лимонов сок.
на
корите
От
продуктите месим банично тесто.
В голяма купа пресяваме брашното със солта. Правим кладенче,
в което изсипваме олиото и доливайки по малко вода, замесваме средно меко и
еластично тесто. Разделяме го на 2-3 питки, доомесваме ги и ги оставяме да
отпочинат за около 10-15 минути, поръсени леко с брашно и завити с кърпа. След
това, върху набрашнена повърхност разточваме всяка една питка и я разтегляме,
докато стане максимално тънка (да се чете вестник през нея). Внимаваме да не се
скъса. Поръсваме я с разтопено масло и я нагъваме на няколко пласта, така че да
се получи правоъгълник, с размери приблизително колкото на готовите кори за
баница (може да ползваме и тях) и пак ръсим с мазнина.
Оформените
правоъгълници редим по 3, един в/у друг, като по между им пак ръсим с разтопено
масло.
С тях
застиламе намаслена правоъгълна форма за кекс/хляб като задигаме нагоре краищата им така, че да достигат до повърхността
ѝ.
Отгоре
изсипваме ½ от тестото и поръсваме със половината стафиди, ядки и парченца
ябълки.
Следващите
2 кори, след като ги разточим, небрежно нагъваме (намачкваме) и разпределяме отгоре.
Ръсим
с масло и печем в предварително загрята на 180° фурна за около 30-40 минути.
Повтаряме
същото с останалите кори, тесто и плънка.
След
като изстине, сладкишът внимателно се напръсква със сироп, така че да не стане мокър, а само леко влажен
(колкото да му омекнат горните, къдрави кори)
Накрая
се ръси обилно с пудра захар.
Ако са ви много два сладкиша, просто разделете
количеството на продуктите на две.
Може също да ползвате готови кори за баница.
Може също да ползвате готови кори за баница.
Понякога го оформям в малки, индивидуални форми и така
избягвам роненето на корите при разрязване на сладкиша - всяка бройка има
идеална външност, а и е по-красиво при поднасяне.
Но който и начин да ползвам, това че го има на масата е достатъчна гаранция за прекарани вкусни моменти с близки или приятели.
Накрая с
малко стеснение мога да се похваля (колкото и да е необичайно за мен), че тази
рецепта спечели преди време първенството в конкурс, организиран от списание
Кулинарен журнал и „Гответе с мен“ и понеже се намирах в тежък за мен период, това признание ми достави както приятна изненада, така и радост.
Непременно
го опитайте! Вярвам, че ще ви се услади!
Чудесен сладкиш, Ирма!
ОтговорИзтриванеИ прекрасни снимки!
Прегръдки, мила!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеПрегръдки имаш и ти! :)
О, това със сигурност ще е много вкусно, Ирме! Ще изпробвам рецептата задължително при първа възможност. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието, Еви! Да ви е сладко!
ИзтриванеУспешен и усмихнат ден от мен!
страхотен! Целувки от мен!
ОтговорИзтриванеЦелувки и усмивки за теб, Зори! :)
ИзтриванеЗнам, че ти си фантазия! Ей това знам само!
ОтговорИзтриванеОпитвам се, Йоли, какво друго аз да кажа :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Само любими продукти Ирме :) как да не го направи човек?
ОтговорИзтриванеРазкошен сладкиш!
Прегръдка и от мен :)*
Радвам се, че го одобряваш, Слънчо и ако го опиташ, никак няма да сбъркаш, вярвай ми! :)
ИзтриванеПрегръдка гореща!
"Тогава" не го направих, но сега вече съвсем ме подтикна, Ирме!
ОтговорИзтриванеИ да не забравиш днес да почерпиш, а?
Дали? :) Хайде да те видим! :))))
ИзтриванеБлагодаря ти за всичко, Весе! Ти си истински приятел! И почерпка ще има, може с малко закъснение да дойде, но ще има!
Прегръщам те, мила! :)
Ама вярно е, аз също съм се чудила много пъти какъв точно е този изкушаващ десерт от снимката горе... Ето какъв е, загадката е разкрита! Сега още повече ми се хапва от него. :)
ОтговорИзтриванеЧудесен е, Ирме, грее, грее като слънце!
А на теб пожелавам усмихнат, макар и дъждовен, ден! :)
Най-накрая се смили над нас!:) Голямооо изкушение е това, Ирме! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеСладкишът има своя история, има впечатляващ вид, предполагам неустоим вкус и аромат...
ОтговорИзтриванеПрекрасен начин да отбележиш и своя празник /ако не бъркам/ -
на-сърдечни поздрави, здраве, още кулинарно вдъхновение и много щастие!
Страхотно е Ирма..Някак си есенно..страхотни снимки...обожавам твоите снимки..Не мога да се нагледам..
ОтговорИзтриванеИрме,плени ме и ме остави без думи и без дъха!Невероятен десерти си приготвила,скъпа,страхотен,ароматен,плодов....вълшебен!
ОтговорИзтриване