... нещо вкусно,
нещо сладко, нещо кадифено гладко!
Последните две
седмици са ми много напрегнати, натоварени и изтощителни. Както има една дума
„Да се чудиш на кой камък вода да сипеш!”
Няма да навлизам в подробности и да ви занимавам с моите си проблеми, а
само ще кажа, че накрая не ми се готвеше изобщо. Добре че половинката не беше
през цялото време в къщи, а малкият учеше за изпити, та не усети много
напрежението ми. Но пък се беше сетил за крем Карамел и на два пъти ме подсеща,
че съм обещала да му направя от... един месец. Е, не беше месец, а седмица, но
пак си е закъснение, голямо при това, особено в съзнанието на гладен, млад мъж!
Нали е просто крем, какво като е Карамел – цяла седмица ли трябва за
подготовка?
Е, кандардисах
се накрая и днес, когато вече май не е и очаквал му го сервирах. :-)
Ще напиша тук
рецептата не за друго, а защото е малко по-различна от обичайната. В старият ми тефтер имам записана мамината
рецепта, но винаги когато приготвях крема, променях малко нещата – яйцата
по-точно. По-точно намалявах количеството им, защото винаги са ми идвали в
повече – крема ми миришеше осезаемо на тях, което ми пречеше да се насладя на
иначе, великолепният му вкус. Мама е записала 8 яйца на 1 л. пресно мляко, а аз
го правя винаги с 6. Или 7, ако са по-дребни.
Имах останала бутилка мляко, но младежа го беше преполовил, затова
допълних до литър със сметана. Това е втората разлика от класическата рецепта
за крем Карамел. Има и трета, но тя мисля е незначителна – захарта, която
ползвах е тръстикова, нерафинирана.
А сега и
точните съставки:
6 големи яйца
200 гр. захар
(ползвах тръстикова, нерафинирана)
2 пликчета
ванилова захар
500 мл. пресно
млеко
500 мл. млечна
сметана (30%)
за карамела
150 гр. захар
2 с.л. вода
Приготвяне
Сложете в
тенджерка с дебело дъно млякото и го загрейте леко, до приятно топло (в никакъв
случай да не вдига пара)
Отделно, в
друга голяма купа разбийте яйцата, захарта и ванилията на пухкав крем (до
побеляване на сместа). Продължавайки разбиването добавете на тънка струя
сметаната и бийте докато всичко добие още по-пухкава консистенция. Тогава на
тънка струя и на порции, налейте и топличкото мляко.
Получава се
лека и нежна смес, като за сладолед.
Включете
фурната да се загрява на 160°.
В малка
касеролка сипете захарта и водата за карамела и поставете на котлона. Не
бъркайте! Когато забележите, че захарта се е разтопила, започнете да
разбърквате непрекъснато с дървена лъжица, докато карамела добие красив,
златисто-кафяв цвят.
Веднага го разпределете
в подготвените за целта купички от огнеупорно стъкло, алпака или керамика.
Действайте бързо, докато не се е стегнал и
наливайте внимателно, за да не се спукат паничките от топлината на
карамела. Наклонете ги насам-натам, за да се разпредели карамел и по стените
докъдето е възможно. На формичка от около 200 гр. се пада по около 1 пълна с.л. карамел. Ако остане все пак, го
разпределете по паничките. Подредете ги в дълбока тавичка и налейте в нея
приятно топла водичка, на дълбочина 1 пръст.
Налейте с
черпак пухкавият крем в купичките, след
което сложете тавата във фурната и долейте в нея още топла вода, докато достигне
малко под ръба на купичките.
Печете около
час – час и 15 минутки.
Внимателно
извадете тавата от фурната и паничките от тавата. Оставете ги да се охладят
добре и пренесете в хладилник до пълното им охлаждане.
Преди да
поднесете, освободете леко с лъжичка залепналите ръбчета от стените на
купичките, похлупете с чинийки и обърнете. Едно леко потупване по дъното на
купичките и кремчето леко пада в чинийката.
Поднесете веднага или полейте с нежен
карамелен сос.
За соса:
150 гр. захар
200 мл млечна
сметана
30 гр. масло
В малка
касеролка кипнете сметаната и отведете настрана.
В друга
касеролка сложете захарта и на среден огън я карамелизирайте до кехлибарен
цвят, разбърквайки я от време на време с дървена лъжица. Когато ви хареса
цветът, отведете настрана от огъна и при непрекъснато разбъркване добавете
сметаната на тънка струя.
Върнете на
котлона и бъркайте докато се сгъсти и сместа стане гладка.
Отведете
окончателно и добавете маслото. Хомогенизирайте всичко добре.
Полейте с този
сос крем Карамела, а ако ви остане от него приберете в бурканче и съхранявайте
в хладилник. При изстиване той се сгъстява доста, а когато решите пак да
ползвате, потопете бурканчето в касеролка с вода и сложете на среден огън.
Докато водата заври, соса ще се отпусне.
Да ви е сладко!