Страници

29 декември 2018 г.

Бутер торта (милфьой) с червени боровинки и чийз крем



Милфьой (
mille-feuille, което в превод от френски означава „хиляда слоя“
) е известен френски десерт, който се появява в готварските книги в средата на 18-и век. В началото е бил с пълнеж от конфитюр, мармалад, а по-късно с баварски крем. Днес във Франция най-често се приготвя от три платки бутер тесто, слепени с крем патисери, поръсен най-отгоре с пудра захар или гарниран със свежи плодове.
Всяка страна, всеки регион, всеки сладкар си има своя рецепта за милфьой, често именуван с друго име, подчертаващо или разликата от класическият, или носещ името на създателя си. 
Предлагам ви вариант на милфьой, оформен като торта с визия подходяща за всеки празник и всяка трапеза. Рецептата също може да откриете и на страницата на кулинарния блог на Белла -
La vita è bella

Продукти:

1 опаковка от 800 гр. бутер тесто
Bella

6 с.л. кристална захар
300 гр. конфитюр от червени боровинки
500 гр. млечна сметана за разбиване (минимум 30 % масленост)
250 гр. Маскарпоне
8 с.л. пудра захар
1 с.л. внилов екстракт (или 2 пликчета ванилена захар)

още 2-3 с.л. пудра захар за поръсване





Приготвяне:

Включваме фурната да се загрява на 200
°.
От вече размразеното тесто изрязваме 3 кръга с диаметър 22-23 см.
Поставяме два от кръговете в застлана с хартия за печене тавичка, намазваме ги с четка съвсем леко и нежно с малко вода и отгоре им поръсваме по 2 с.л. кристална захар.







Печем ги за около 10 минути без вентилатор или до красив, златист загар. След изваждане ги поставяме на телена скара да се охладят.
Третият кръг, след като сме поставили върху хартията в тавата, нарязваме радиално на 12 триъгълника. Намазваме ги леко с вода, поръсваме ги с кристална захар, както направихме преди това с целите кръгове, изпичаме ги до златисто и ги преместваме заедно с хартията върху телена скара да се охладят.



За да направим крема, наливаме сметаната в дълбока купа, добавяме при нея 6 с.л. пудра захар плюс ванилията и разбиваме с миксер до стегнат крем.
В друга купа разбиваме маскарпонето с останалите 2 с.л. пудра захар, след което на порции добавяме при него пухкавия сметанов крем и внимателно хомогенизираме сместа.
Върху тортен поднос поставяме един от целите кръгове, намазваме го с половината конфитюр от червени боровинки и с помощта на пош шприцоваме отгоре половината крем.
Поставяме втория кръг намазваме с останалия конфитюр и шприцоваме в красиви форми останалата половина от крема.

Най-отгоре подреждаме изпечените триъгълници и поръсваме с пудра или канелена захар.














Охлаждаме за кратко в хладилник и сервираме.
Тортата е много лека, свежа и с балансирана сладост.
Най-добре е да се сервира до два-три часа след приготвянето.




4 коментара:

  1. Прекрасен е, Ирме!
    Ще трябва да заменя сладкото :)
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Този конфитюр ми е изключително любим - 70% плод и малко захар, с много едри, диви, норвежки боровинки е, но свърши и за жалост не го намирам вече. Това ми бе последното бурканче, пазех го за коледен сладкиш. Но пък тортичката ще се получи отлично и с друг плод, така че смело можеш да ползваш такъв, който ви е любим на вас.
      Весели, щастливи и много вкусни празници ти пожелавам! 🎄 🎁 🎂

      Изтриване
  2. Страхотна идея, Ирме! По празниците човек няма много време за сложни и засукани десерти, а все пак на всеки му се иска да поднесе нещо вкусно и ефектно. Весело посрещане на Новата година!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, мила, времето в последния ден от годината най-бързо лети, а точно в този ден искаме най-много неща да свършим. Плюс това приготовленията в дома по посрещането на новата година са пословични, поне за нас, българите.
      Весела и бляскава новогодишна нощ ти желая и голям късмет в баницата! ;)
      Прегръдки!

      Изтриване