/White Rustic Baguette/
Вярвам,
сме на едно мнение, че няма по-вкусен от домашно изпеченият хляб, независимо от
рецептата. Съобразен с вкуса на любимите хора, с повода или настроението ни, резултатът
винаги е отличен, щом сме вложили сърцето и цялата си любов. А уханието, което
се носи от фурната... божествено!
Казвала съм вече, че да меся хляб е голямо удоволствие за мен, носещо ми
неописуемо удовлетворение. Най-често действам по основната рецепта (брашно,
сол, вода и мая), но понякога, според моментните ми идеи, желание и наличности, променям крайния
продукт. Понякога обогатявам тестото с мляко, сметана, масло, яйце, глезим се и с вложени в него пълнежи от месо или зеленчуци, маслинки, ядки или семена. Понякога, когато
бързам, го форсирам, но най-обичам предвидливо да оставя тестото да зрее бавно, за поне
денонощие, да развие в себе си онези ухания и вкусове, които му придават онези
неоспоримо отлични качества, които всеки цени -
тънка, златиста и хрупкава коричка, мека и шуплеста средичка, дъх на
блажено детство и доволно засищане, дори с една филия. Е, една никога не стига,
но това е оправдано. J
Едни
от най-харесваните хлебчета у нас са багетите – къси или дълги, тънки или
по-дебелички, но винаги златисти, хрупкави и меки, напудрени нежно с брашно и в
повечето случаи разчупени почти веднага, щом поемат малко въздух след излизане
от фурната. Да потопиш къшей от тях в ароматен, чеснов зехтин или да добавиш
бучица масло, топящо се на мига, да гарнираш с резен сушен домат или просто да
поръсиш с домашна шарена сол – няма такова блаженство! За пълно разглезване пък
предлагам и домашна Нутела.
Рецептата и как ги правя аз:
Продукти
/за 3
багети/
500 гр. брашно (тип 480-500), с висок процент протеин
(12% и повече)
300 гр. хладка вода
5 гр. суха мая
1 ч.л. захар
10 гр. сол
3 с.л. зехтин Екстра Върджин
Приготвяне
Разтвaряме маята и захарта в хладката
вода и я добавяме в купата с пресятото, заедно със солта, брашно. Поливаме със
зехтина и омесваме гладко тесто.
Покриваме го с чиста кърпа и оставяме да почива 20 минути, след което го
преомесваме като загъваме навътре с три-четири движения.
Отново го оставяме за 20 минути, после пак загъваме. Повтаряме стъпките за
почивка и сгъване още веднъж.
Следва да оставим тестото в хладилника за най-малко 24 часа, покрито със стреч
фолио.
Ако нямаме време и искаме да ускорим
ферментацията, за да печем в деня на омесване на тестото, то тогава увеличаваме
количеството на сухата мая до цяло пликче (7-8 гр.), а времето за втасване на
студено, в хладилника, можем да намалим до 6-8 часа.
Оформяне и печене:
Загряваме фурната до 250°.
Ако имаме каменна плоча за печене на хляб, поставяме и нея във фурната (на
средно ниво, върху телената скара) да се напече.
Посипваме с брашно плота и внимателно
обръщаме бухналото тесто върху него.
Разплескваме го внимателно във форма на квадрат с приблизителни размери 25x20
см. Разделяме го по дължина на три ленти с ширина 6-7 см.
Всяка една багетка внимателно разтягаме по дължина и едновременно с това усукваме с 3-4 движения. Поставяме я върху кърпа, предварително
нагъната на дипли (улеи), които сме напудрили с брашно.
Почиват пак около 10 минутки и печем върху нагрятата във фурната каменна плоча
като с помощта на кърпата претълкулваме багетките върху нея.
Тук внимаваме да не се изгорим на горещата плоча!
Ако нямаме плоча, печем върху тава,
застлана предварително с хартия за печене, която, подобно на кърпата, сме
нагънали и оформили на улеи, напудрили сме ги леко с брашно и в тях сме
поместили оформените багети (преди последната почивка от 10 минути). Още
по-добре е да ползваме специалните, къдрави форми за багети – вече се намират
свободно в някои магазини.
Печем за около 25-30 минути като на два-три пъти напарваме фурната с вода (с
шише с пулверизатор), но не директно върху багетите, а във пространството над
тях.
Изпечените багетки завиваме за десетина минути с чиста кърпа, за да им омекне
коричката и ако не можем да чакаме да се охладят напълно, нападаме смело! J
Вярвам, сме на едно мнение, че няма по-вкусен от домашно изпеченият хляб, независимо от рецептата. Съобразен с вкуса на любимите хора, с повода или настроението ни, резултатът винаги е отличен, щом сме вложили сърцето и цялата си любов. А уханието, което се носи от фурната... божествено!
Едни от най-харесваните хлебчета у нас са багетите – къси или дълги, тънки или по-дебелички, но винаги златисти, хрупкави и меки, напудрени нежно с брашно и в повечето случаи разчупени почти веднага, щом поемат малко въздух след излизане от фурната. Да потопиш къшей от тях в ароматен, чеснов зехтин или да добавиш бучица масло, топящо се на мига, да гарнираш с резен сушен домат или просто да поръсиш с домашна шарена сол – няма такова блаженство! За пълно разглезване пък предлагам и домашна Нутела.
Рецептата и как ги правя аз:
Продукти
500 гр. брашно (тип 480-500), с висок процент протеин
(12% и повече)
Приготвяне
Разтвaряме маята и захарта в хладката вода и я добавяме в купата с пресятото, заедно със солта, брашно. Поливаме със зехтина и омесваме гладко тесто.
Отново го оставяме за 20 минути, после пак загъваме. Повтаряме стъпките за почивка и сгъване още веднъж.
Следва да оставим тестото в хладилника за най-малко 24 часа, покрито със стреч фолио.
Ако нямаме време и искаме да ускорим ферментацията, за да печем в деня на омесване на тестото, то тогава увеличаваме количеството на сухата мая до цяло пликче (7-8 гр.), а времето за втасване на студено, в хладилника, можем да намалим до 6-8 часа.
Оформяне и печене:
Загряваме фурната до 250°.
Разплескваме го внимателно във форма на квадрат с приблизителни размери 25x20 см. Разделяме го по дължина на три ленти с ширина 6-7 см.
Всяка една багетка внимателно разтягаме по дължина и едновременно с това усукваме с 3-4 движения. Поставяме я върху кърпа, предварително нагъната на дипли (улеи), които сме напудрили с брашно.
Почиват пак около 10 минутки и печем върху нагрятата във фурната каменна плоча като с помощта на кърпата претълкулваме багетките върху нея.
Тук внимаваме да не се изгорим на горещата плоча!
Ако нямаме плоча, печем върху тава, застлана предварително с хартия за печене, която, подобно на кърпата, сме нагънали и оформили на улеи, напудрили сме ги леко с брашно и в тях сме поместили оформените багети (преди последната почивка от 10 минути). Още по-добре е да ползваме специалните, къдрави форми за багети – вече се намират свободно в някои магазини.
Печем за около 25-30 минути като на два-три пъти напарваме фурната с вода (с шише с пулверизатор), но не директно върху багетите, а във пространството над тях.
Изпечените багетки завиваме за десетина минути с чиста кърпа, за да им омекне коричката и ако не можем да чакаме да се охладят напълно, нападаме смело! J
Приказка!
ОтговорИзтриванеАз уж ги оформям специално, но твоите са станали чудесни и без тази заигравка!
Ще се правят, Ирме :)
Благодаря, Дани! :)
ИзтриванеИ твоите са много примамливи! Така усукани придобиват по-небрежен вид, но не пречи на качеството им. А и внасят едно сладко чувство на уют и безвремие. Не съм правила опънати от много време май...
Ще ти харесат. Ако си търпелива и ги оставиш за 24 часа, знаеш и дупките ще са им големи. ;) Моите, двамцата, не искат много дупки, за да не им капе през тях, че все мажат отгоре нещо.
Прекрасни са,Ирме!
ОтговорИзтриванеИдвам с маслото.
Идвай, идвай! Пресен хляб правя почти всеки ден и масло хубаво имам. Вземи със себе си само голямата си усмивка! <3
ИзтриванеАз съм голямата усмивка:) Ще взема да те изненадам някой ден, все е вкусно при теб!
ИзтриванеОбожавам тестенооооооо!
Добре си ми дошла, Весе! Ще ми е драго да те почерпя ;)))
ИзтриванеМоже ли да се ограничаваш занапред с по една снимка и ако може в някакъв мини формат:))), не се издържа пред такава гледка, Ирме! Снимките са неустоими, но това което показваш на тях е истинско великолепие. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕх, благодаря ти, Бонбон! Имах време да щракна повече от една снимка, щото и багетите бяха повече и гладните задоволени, та ме оставиха на мира този път. :)) Следващият, когато пусна само една, да не кажеш, че искаш повече? ;)
ИзтриванеПрегръдка от мен!