Продукти
6-8 палачинки,
приготвени от:
½ ч.ч. брашно
½ ч.л. сол
½ ч.л. захар
2 яйца
2-3
с.л. масло, разтопено
⅔ -1
ч.ч. пълномаслено пресно мляко
за клафути
5 яйца
180 гр. кристална
захар
2 пликчета ванилова захар
6 с.л. брашно
200 гр. квасена
сметана
600 мл. пълномаслено пресно мляко
рендосана кора от ½
лимон
2 с.л. лимонов сок
200 гр. малини
Приготвяне
на палачинките
Пресейте брашното,
солта и захарта.
Разбийте яйцето, добавете
маслото и на порции млякото и брашното като ги редувате.
Изпържете палачинките в
не залепващ тиган на среден огън и ги оставете настрана да се охладят напълно.
След това с ножче
(много удобно е с ролера за пица) нарежете всяка палачинка на лента с ширина
около 3-3,5 см. Лентите, получени при спираловидно нарязване на палачинката се
получават по-дълги и съответно са по-удобни за навиване. Та, от лентите навийте
розички, подравнете с ножче основите им, за да стоят добре изправени и ги
заделете настрана да чакат.
на клафути
В касеролка сипете
захарта и я залейте с млякото. Поставете на среден огън и бъркайки постоянно
загрейте, докато захарта се разтопи. Не прегрявайте млякото!
В голяма купа разбийте яйцата с квасената сметана, брашното и ванилията. Разредете с топлото мляко, подправете с лимоновия сок и кора и разпределете в индивидуални купички или подходяща тавичка. Подредете вътре подготвените розички (може да им забодете в основата по една клечка за зъби, за да не се рабиват) и нахвърляйте по между им част от малинките.
Сложете клафутито да се пече в предварително нагрята на 200° за 10 минути, след което намалете градусите до 180° и печете още около 25 минути.
Извадете и оставете да се поохлади.
В голяма купа разбийте яйцата с квасената сметана, брашното и ванилията. Разредете с топлото мляко, подправете с лимоновия сок и кора и разпределете в индивидуални купички или подходяща тавичка. Подредете вътре подготвените розички (може да им забодете в основата по една клечка за зъби, за да не се рабиват) и нахвърляйте по между им част от малинките.
Сложете клафутито да се пече в предварително нагрята на 200° за 10 минути, след което намалете градусите до 180° и печете още около 25 минути.
Извадете и оставете да се поохлади.
При изваждане от
фурната сладкишът ще е доста бухнал (дори повече от това, което се вижда на снимката), но много бързо след това обемът му
стремително ще спадне. Не се притеснявайте, това е нормално! Превъзходният вкус
компенсира „смачкания“ му фасон. J
Преди поднасяне
гарнирайте с останалите малинки, листенца свежа мента и поръсете с малко пудра
захар.
Красота, въпреки смачкания фасон, а може би именно заради него!
ОтговорИзтриванеПоредното подобно мнение. :) Явно напоследък всички са повлечени по (или се обръщат към) непретенциозната наглед, но гарантирано вкусна, домашна храна. Радвам се, че ти харесва. Весе!
ИзтриванеПрегръдка!
А къде могат да се намерят тези прекрасни червени огнеупорни купички? Благодаря за поредното вълшебство!
ИзтриванеРадвам се, че ви допада клафутито!
ИзтриванеКупичките са на поне 10 години, купувала съм ги от MIRA-N в Пловдив (магазин Молдавия). Не знам дали все още са в асортимента им. Проверете, имат и електронен магазин.
Поздрави!