Страници

22 февруари 2017 г.

Соленки с Чедър


Колкото и рядко да се сещам за сладки, дори да имам фаворити и измежду тях, толкова по-често ми се дояждат соленки . Като дете съвсем пък отказвах на сладко, освен от време на време малко шоколад или бабината торта за някой празник. Но за соленките ѝ умирам.
Днешните са точно по нейната стара рецепта, с мас, но и малко променени от мен, заради добавеният Чедър в тестото. Откакто видях в нета соленки с Чедър и тествах идеята, станаха любими на всеки, който ги е опитал. Студената мас, претрита с брашното, ги прави много крехки и в същото време меки като пух. Харесвам ги повече топли, но и студени напълно запазват качествата си. Чедърът пък им придава характерен, неповторим вкус, а за нотка пикантност понякога ги поръсвам и със стрито сухо чили, нашенска си люта чушка.
Идеална компания са за чаша вино в студена вечер край огъня или под топлото одеяло. Непременно ги направете и си доставете удоволствие за небцето и душата!

Продукти
/за около 25 бр./

300 гр. бяло брашно + още малко за доомесване и разточване
½ до 1 ч.л. сол (в зависимост от солеността на Чедара и вшият вкус)
1 бакпулвер
200 гр. настърган оранжев Чедър
200 гр.студена свинска мас (може и масло или смес от двете)
2 яйца
2/3 ч.ч. кисело мляко

допълнително
1 жълтък за намазване
1 стрито чили, по желание




Приготвяне

В дълбока купа пресяваме брашното с бакпулвера и солта. Добавяме настъргания чедър, разбъркваме  и поставяме в хладилника за половин час.
След това пускаме фурната да се загрява на 220
°.
В купата, при сухите съставки, добавяме маста, нарязана на кубчета и бързо претриваме между ръцете си, до получаването на дребни трохи. Следва да прибавим яйцата и киселото мляко. Замесваме меко, лепнещо тесто, което преомесваме леко върху добре набрашнен плот, където веднага се стяга и спира да лепне.
Разточваме го на кора с дебелина 1,5 – 2 см. и изрязваме кръгове с диаметър от 5-6 см.
Подреждаме ги върху застлана с хартия за печене тава и ги намазваме с разбития жълтък. По желание ги поръсваме нежно със сухо чили.


Печем около 20-25 минути, или до златиста коричка.
Соленките бухват доста и се нацепват хоризонтално, така че се виждат слоевете пухкаво тесто, разделено от мазнината и чедъра.
Изваждаме ги, изчакваме леко да се охладят и поднасяме.


Подходящи са както за закуска - самостоятелно или гарнирани с конфитюр, така и за компания на чаша хубаво вино – топли с червено, студени с бяло.





21 февруари 2017 г.

Бананов Нутела кейк


Все бях прекалявала с шоколад в десертите като например тази торта, и тази също, някои други десерти, които не са дефилирали тук, но и днешният не им отстъпва в това отношение. 600 гр. Нутела в един кейк, как ви се струва? На мен ми се видя множко, но си струваше.
Показаха ми снимка, на която трябваше да издиря рецептата, а тя не се показваше н
икъде в нета. Така ровейки се за нея, стигнах до решението за популярният Nutella Banana Cake. Естествено, рецепти за него бол - коя веган, коя не, една с яйца, друга без, с какао, с цели ядки, с различни брашна, с кокосово масло и какви ли още не. Аз сглобих моята според нашите вкусови предпочитания. Трябваше да се получи сочен, но не чак мокър сладкиш, с осезаем и дълбок вкус на шоколад, който в същото време да не убива този на вложените банани. Експериментирах и останах много доволна от резултата – толкова сочен, мек и еластичен, че ако беше приготвен в по-дълга форма, бих могла да го свия на венец без да се пречупи или спука. Текстурата донякъде наподобява тази на торта Сахер, но тук бананите ни отвеждат в друго измерение. Комбинацята от Нутела, сметана и банани в едно цяло е достатъчно обещаваща, за да ми повярвате, нали? J

Продукти

600 гр. Нутела (или друг шоколадов нуга крем)
2 яйца
щипка сол
3 добре узряли банана (здрави, без размекнати и потъмнели участъци по тях)
2 препълнени с.л. квасена сметана (около 200 гр.)
40 гр. натурално царевично нишесте
180 гр. брашно (1 ½ ч.ч.)
1 бакпулвер
малка бучка масло за намазване на формата


Приготвяне

Намасляваме с маслото форма за кейк или хляб
Включваме фурната да се загрява на 180
°.
Загряваме леко Нутелата, за да се размекне и я изсипваме в дълбока купа.
Може да оставим малко от нея за декорация накрая.
Добавяме яйцата и солта. С помощта на тел за разбиване разбъркваме всичко добре, докато напълно се усвоят яйцата и сместа стане гладка.
Намачкваме грубо с вилица бананите и също ги добавяме при шоколада, а след тях и сметаната.
Разбиваме отново до хомогенност и сгъстяваме с нишестето и пресятото заедно с бакпулвера брашно.

Това е.

Полученото тесто е лъскаво, пухкаво и изкушава да вземем лъжицата  да си хапнем хубаво от него още на този етап. J  Сдържаме апетита си, прехвърляме го в намаслената форма, а след това веднага в горещата фурна
Печем 30 минути, след което, макар да ни се вижда твърде меко и недопечено, спокойно го изваждаме и го оставяме да се охлади напълно във формата.
Едва тогава го освобождаваме от нея, поставяме го в поднос и декорираме с няколко пръски топъл шоколад.



Обзалагам се, че няма да се стърпите пред такава гледка на масата ви и разнасящият се от нея, блазнещ аромат! :))



Патешко магре с пюре от кореноплоди и задушено, мариновано червено зеле с кестени


Не се сетих за по-кратко име на рецептата, но поне ви става отначало ясно какво точно ви показвам сервирано в чинията. ;)  А преди да пристъпя към нея, нека малко ви поговоря за патешкото месо!

Месото на патицата, макар да е червено, се смята за бяло месо, защото е птиче, все пак. Богато е на желязо, цинк и витамини, особено на тези от групата В. Особено вкусно, с богат аромат, позволяващ и добре кореспондиращ си със силни подправки и плодове. Всичко това го прави предпочитано за специални менюта и за посрещане на скъпи гости.
Преди да посегнем към него е добре и да знаем, че то е мазно месо, кожата и подкожието му съдържат много мазнина и преди консумация се отстранява. Но само 27% от мазнините му са наситени – тези, които покачват нивото на
LDL, или така нареченият лош холестерол. То съдържа и пурини, което е знак за внимание от страна на страдащите от подагра хора.
Специалистите по здравословно хранене ни уверяват, че
макар и патешкото месо да съдържа холестерол и наситени мазнини, докато се консумира в разумни количества, е добре да присъства в списъците на здравословните храни и се препоръчва като една от храните за здраво сърце. Ако се консумират само патешки гърди и изобщо месо от патицата без кожа, това може да помогне за снижаване нивото на холестерола и наситените (лоши) мазнини. Независимо по кой метод на готвене се приготвя, то винаги е с отличен вкус.

У дома харесваме патешко месо, най-вече печено, и понякога разнообразяваме менюто си с него. За това ястие се спрях на патешки гърди с кожа, които в магазините ще намерите наименовани като патешко магре.

Продукти
/за 3 порции/

3 бр. патешки гърди с кожа
сол и черен пипер, на вкус

за пюрето от кореноплоди
4-5 средни картофа
1 батат
сол на вкус
60 гр. масло

за задушеното зеле
1 малка червена зелка (може и консервирано от буркан, но не кисело)
1 глава червен лук
3 с.л. олио
сол и черен пипер, на вкус
5 с.л. тъмен балсамов оцет
1 с.л. мед
1 равна к.л. смлян кимион
4-5 смляни карамфилчета
шепа сварени кестени, без обвивката (7-8 бр.)


Приготвяне

Нарязваме зелето на тънки и дълги ивици, посоляваме го, намачкваме го с ръце и го сваряваме до полу готовност в литър вода. Отцеждаме го добре от нея, охлаждаме го, поливаме го с марината, приготвена от разбития с оцета мед, подправен с кимиона, карамфила и малко черен пипер и го оставяме да се маринова за около час-час и половина, преди задушаването му. (Ако ползваме консервирано зеле, пропускаме варенето.)

Половин час преди сервиране, поставяме почистените и обелени картофи да се сварят в подсолена вода, на тих огън.

През това време поставяме зелето да се задушава в олиото на тих огън, заедно с нарязаният на тънки лунички лук и надробените на кубчета кестени.  Бъркаме от време на време като внимаваме да не омекне прекалено. Накрая отвеждаме, опитваме как е на вкус и по необходимост овкусяваме с още сол. За финал поръсваме отново с прясно смлян черен пипер.

Междувременно сме почистили патешките гърди, подсушили сме ги добре, набраздили сме внимателно кожата им с по няколко кръстовидни нареза, без да достигаме червеното месо под нея. Натрили сме ги леко със сол и черен пипер, след което ги поставяме за 5-6 минути с кожата отдолу в сух и нагорещен на среден огън чугунен тиган (или друг с не залепващо покритие). От горещината мазнината под кожата бързо ще се стопи и  отдели. Отцеждаме я и обръщаме гърдите да се запечатат и от другата страна за 3-4 минути, след което ги поставяме в предварително нагрятата на 100° фурна за точно 15 минути. НЕ ПОВЕЧЕ!  

Времето и точната температура за сготвянето на месото са от особено значение, за да получим крехко и сочно месо. Прекалим ли с тях, ще имаме твърде стегнато и жилаво месо, което не става за ядене. По желание можем да ги ароматизираме допълнително като добавим 1-2 листенца салвия, клонче розмарин, мащерка или портокалова кора в тигана до тях, докато са във фурната. Избираме тревичките така, че да си подхождат вкусово с гарнитурата. Този път аз избрах да ги оставя с натурален аромат.

Изваждаме гърдите от фурната  ги оставяме за 5 минути на дъска, да се отпуснат.
Използваме това време да пюрираме сварените картофи в две отделни купи, като им добавяме по бучка масло и малко от водата, в която са се варили.

Порционираме приготвеното ястие в затоплени чинии и сервираме с добро, червено вино.




15 февруари 2017 г.

Сладък венец с локум


Напоследък все солени питки у нас и беше време за някаква по-различна. Локумена питка скоро не съм правила, а в случаите, в които съм влагала от него в тесто е било или в кекс, или в локумки (малки маслени или големи с маено тесто).
Вчерашният празник повеляваше да има питка на масата, а аз реших да е сладка, че и с пълнеж при това. Две кутийки локум стояха отдавна в шкафа и чакаха ред, та това определи избора ми. Оформлението видях в руските блогове, много ми хареса и нарочих за проба при първа възможност. Тестото в общи линии е като на тази питка
но с малки промени в количествата на някои от съставките и ароматизирано с ванилия - много сполучливо, лесно за обработка и с копринена структура след изпичане.

Продукти
/за венец с диаметър 25-28 см., според големината на дупката в средата/


600 гр. бяло брашно Тип 500
1 ч.л. сол
5 с.л. захар
1 пликче ванилова захар
1 пликче суха мая (7 гр.)
400 мл. хладко пресно мляко
2 яйца
100 гр. кокосово масло (може и краве)
още малко брашно за доомесване

за пълнежа
150 -200 гр. локум с любим вкус (ползвах обикновен)

Приготвяне

Пресяваме брашното със солта и го прехвърляме в голяма купа.
Правим кладенче в средата му и там изсипваме маята.
Загряваме млякото до хладко и в него разтопяваме захарта и ванилията, а след като се разтопят го наливаме в кладенчето. Забъркваме кашица с малко от брашното и оставяме купата за десетина минути на топло, да се активира маята, докато сместа бухне.
След това добавяме яйцата и замесваме тестото като на порции добавяме и разтопеното кокосово масло.
Оставяме тестото на топло за час, или докато удвои обема си.
След това разделяме на 12 равни части, които преомесваме до гладки топки. Оставяме ги да починат 10 минути.
Всяка топка разточваме на кръг с диаметър 15 см. Правим им по четири разреза на кръст, от външния край навътре, но не до центъра – там оставяме кръг около 4 см., в който ще поставим плънката.
В средата слагаме по 1-2 локума, според едрината им, а около тях загъваме като розова пъпка, последователно и в една посока, четирите „листенца“ образувани след срязването на кръга. Внимаваме отгоре да остане отвор през който да излиза парата при печене от нагорещения локум.
Застиламе кръгла тава с хартия за печене, в средата ѝ поставяме добре намаслена, метална или огнеупорна чаша/купичка и около нея редим оформените розички.
Покриваме с кърпа и оставяме половин час да бухнат, след което ги намзваме с разбито яйце.
През това време сме включили фурната да се загрява на 200
°.
Печем венеца за около 25 минути, като след първите 10 минути намаляваме градусите на до 180°.
Изпеченият венец оставяме да се охлади почти напълно, след което поръсваме с пудра захар и сервираме.



6 февруари 2017 г.

Какаови банички



Малко като баклавички, но без орехи и без сироп, с какаова плънка и приятен дъх на портокал.

Продукти
/за 8-10 бр.)

1 пакет фини кори за баница
60 гр. масло
60 мл. олио
1 пълна с.л. какао
5 с.л. захар
1 ванилова захар
кората на 1 портокал
малко пудра захар за поръсване


Приготвяне

Застиламе тавичка с хартия за печене.
Включваме фурната да е загрява на 220°.
В чаша наливаме олиото, добавяме маслото и поставяме в микровълнова фурна да се разтопи.
В малка купичка сипваме какаото, захарта, ванилията, портокаловата кора и разбъркваме сместа.
Корите за баница разполовяваме на половина по дължината им (всички наведнъж)
За всяка баничка редим по три половинки една върху друга. Между първите две напръскваме само със мазнина, втората напръскваме с мазнина, после наръсваме равномерно с 1 с.л. от какаовата смес и покриваме с третата кора. Намазваме и нея с малко мазнина и навиваме на руло по дългата страна. Усукваме го спираловидно като плитка, навиваме го като охлюв и нареждаме в тавата. По този начин приготвяме банички от останалите кори. Вече подредени в тавата ги намазваме леко с масло и печем до златиста коричка.
Изваждаме ги върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина и вече поизстинали ги поръсваме с пудра захар.


Сервираме по желание с топло мляко, фреш или друга напитка по вкус.

Да ви е сладко!



5 февруари 2017 г.

Качамак със сирене и пръжки


В студена, люта зима,
на масата ни качамак да има,
пухкав, топъл, подлютен
зачервен с масло и със пипер.
От фурната да го извади баба
и сиренце да му добави от долапа,
и горещи, сочно зачервени пръжки...
Ах, как ухае ми на в къщи!

Да, един разкошен, вкусен качамак може да провокира и поета в нас. ;)
Ако има сред вас негови почитатели, това е за вас.

Продукти

1 л. вода
1 к.л. сол
1 ч.ч. царевично брашно
5-6 с.л. олио
60 гр. масло
1 с.л. червен пипер
250 гр. овче сирене (може и краве)

отделно
500 гр. свинска висменка/осмянка (тлъсто, шарено месо от корема)
3 с.л. олио
сол на вкус

Приготвяне

Включваме фурната да се загрява на 200°
В дълбока тенджера наливаме водата и солта и я поставяме на котлона да заври.
Малко преди това да стане, намаляваме огъня до слаб и при постоянно бъркане с дървена лъжица посипваме царевичното брашно. Бъркаме непрекъснато, докато качамака се сгъсти и започне да се отделя от стените на тенджерата.
Отвеждаме го настрана и го прехвърляме в тавичка, предварително намаслена с олио и загрята във фурната. Внимаваме да не се изгорим! Поръсваме го със сиренето и разбъркваме. Заглаждаме що-годе повърхността му и с дървената лъжица правим навсякъде по него дълбоки дупки.
Разтопяваме в тиган или малка касеролка маслото и настрана от огъня го зачервяваме с червения пипер. Изсипваме го върху качамака, така че от червеното масло да пропие в дупките.
Запичаме във фурната, докато повърхността му се запържи, около 15-20 минути.
Междувременно в тиган с олио запържваме до хубаво зачервяване надробеното на ситни кубчета месце. Посоляваме ги накрая по вкус.

В чиния сервираме топъл качамак и горещите пръжки, наливаме хубаво, червено вино и се наслаждаваме на вкус и сладка приказка. 


По желание допълваме порциите с още сирене, или ако имаме нужда от повече пикантност, поръсваме нежно със запечени, сухи, люти чушки.

Наздраве и да ви е сладко!