Колкото и рядко да се сещам за сладки, дори да имам
фаворити и измежду тях, толкова по-често ми се дояждат соленки . Като дете
съвсем пък отказвах на сладко, освен от време на време малко шоколад или
бабината торта за някой празник. Но за соленките ѝ умирам.
Днешните са точно по нейната стара рецепта, с мас, но и
малко променени от мен, заради добавеният Чедър в тестото. Откакто видях в нета
соленки с Чедър и тествах идеята, станаха любими на всеки, който ги е опитал.
Студената мас,
претрита с брашното, ги
прави много крехки и в същото време меки като пух. Харесвам ги повече топли, но
и студени напълно запазват качествата си. Чедърът пък им придава характерен,
неповторим вкус, а за нотка пикантност понякога ги поръсвам и със стрито сухо
чили, нашенска си люта чушка.
Идеална компания са за чаша вино в студена вечер край огъня или под топлото одеяло. Непременно ги направете и си доставете удоволствие за небцето и душата!
Идеална компания са за чаша вино в студена вечер край огъня или под топлото одеяло. Непременно ги направете и си доставете удоволствие за небцето и душата!
Продукти
/за около 25 бр./
300 гр. бяло брашно + още малко за доомесване и
разточване
½ до 1 ч.л. сол (в зависимост от солеността на Чедара и
вшият вкус)
1 бакпулвер
200 гр. настърган оранжев Чедър
200 гр.студена свинска мас (може и масло или смес от
двете)
2 яйца
2/3 ч.ч. кисело мляко
допълнително
1 жълтък за намазване
1 жълтък за намазване
1 стрито чили, по желание
Приготвяне
В дълбока купа пресяваме брашното с бакпулвера и солта.
Добавяме настъргания чедър, разбъркваме
и поставяме в хладилника за половин час.
След това пускаме фурната да се загрява на 220°.
След това пускаме фурната да се загрява на 220°.
В купата, при
сухите съставки, добавяме
маста, нарязана на кубчета и бързо претриваме между ръцете си, до получаването
на дребни трохи. Следва да прибавим яйцата и киселото мляко. Замесваме меко,
лепнещо тесто, което преомесваме леко върху добре набрашнен плот, където веднага
се стяга и спира да лепне.
Разточваме го на кора с дебелина 1,5 – 2 см. и изрязваме кръгове с диаметър от 5-6 см.
Подреждаме ги върху застлана с хартия за печене тава и ги намазваме с разбития жълтък. По желание ги поръсваме нежно със сухо чили.
Разточваме го на кора с дебелина 1,5 – 2 см. и изрязваме кръгове с диаметър от 5-6 см.
Подреждаме ги върху застлана с хартия за печене тава и ги намазваме с разбития жълтък. По желание ги поръсваме нежно със сухо чили.
Печем около 20-25 минути, или до златиста коричка.
Соленките бухват доста и се нацепват хоризонтално, така че се виждат слоевете пухкаво тесто, разделено от мазнината и чедъра.
Соленките бухват доста и се нацепват хоризонтално, така че се виждат слоевете пухкаво тесто, разделено от мазнината и чедъра.
Изваждаме ги, изчакваме леко да се охладят и
поднасяме.
Подходящи са както за закуска - самостоятелно или
гарнирани с конфитюр, така и за компания на чаша хубаво вино – топли с червено,
студени с бяло.