Не успявам да се справя с надпреварата с времето и доста снимки ще останат без рецепта в блога, други ще закъснеят, но това е положението, за съжаление. Обратно на това обаче, рецептата за тази тортичка бързам да публикувам, докато
навън все още е снежно бяла приказка и снимките с нея са актуални към сезона и
зимните празници. Вкусово може да удовлетвори всякакви капризи (изключая
върлите шокохолици), защото притежава балансирана сладост, нежна и сочна
текстура, кадифен крем с шоколад и свежест, благодарение на портокаловото желе
между пластовете. Маковото семе пък внася нотка закачливост с традиционното
схващане за тортена декорация и е необичайната изненада във всяка хапка. Общата
оценка от почерпените с нея може да се обобщи като отлична, което бе потвърдено
от скоростното ѝ унищожаване, за моя радост и удовлетворение. J
Продукти
Продукти
за блата
8 яйца
200 гр. пудра захар
1 пликче ванилена захар
кората на 1 лимон
2/3 ч.ч. брашно (80 гр.)
40 гр. царевично нишесте
40 гр. царевично нишесте
2 с.л. маково семе (не мляно)
за поливане
200 мл. прясно мляко
200 мл. прясно мляко
1 пликче ванилена захар
за крема
200 гр. меко масло
200 гр. пудра захар
200 гр. меко масло
200 гр. пудра захар
2 пликчета ванилена захар
200 мл. млечна сметана (с минимум 30 % масленост)
1 пликче фиксатор за сметана
250 гр. Маскарпоне
200 гр. бял шоколад
50 мл. портокалов ликьор
кората на 1 портокал (фино рендосана)
за портокаловото желе
600 мл. прясно изцеден портокалов сок
600 мл. прясно изцеден портокалов сок
3 с.л. захар
1 пликче желатин на Д-р Йоткер
Приготвяне
на тестото
Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.
Жълтъците с пудрата захар разбиваме на пухкав крем, до побеляване на сместа и стопяване и на последното кристалче захар. Ароматизираме с ванилията и лимоновата кора.
Разбиваме белтъците до твърд сняг и на порции го добавяме към горната смес като внимаваме да не спадне обема им.
Следва, също на порции, да добавим последователно нишестето и брашното и така уплътняваме тестото.
Накрая прибавяме в него и маковото семе, разбъркваме го и го изсипваме в намаслена и напудрена с брашно тортена форма с падащи стени.
Печем в предварително загрята до 180° фурна до готовност, за около 15-20 минути. Преди да го извадим, правим тест със суха клечка.
Жълтъците с пудрата захар разбиваме на пухкав крем, до побеляване на сместа и стопяване и на последното кристалче захар. Ароматизираме с ванилията и лимоновата кора.
Разбиваме белтъците до твърд сняг и на порции го добавяме към горната смес като внимаваме да не спадне обема им.
Следва, също на порции, да добавим последователно нишестето и брашното и така уплътняваме тестото.
Накрая прибавяме в него и маковото семе, разбъркваме го и го изсипваме в намаслена и напудрена с брашно тортена форма с падащи стени.
Печем в предварително загрята до 180° фурна до готовност, за около 15-20 минути. Преди да го извадим, правим тест със суха клечка.
Тестото се охлажда за 5-10 минути във формата, след което
се освобождава от нея и се поставя на телена скара до пълното му изстиване.
на крема
В купа разбиваме с помощта на миксер маслото с пудрата
захар и ванилията до пухкав крем. Продължавайки разбиването вече с тел, добавяме
на порции маскарпонето, ликьора и старателно хомогенизираме сместа.
Разтопяваме на водна баня (или в микровълнова фурна) белия шоколад и го изливаме на тънка струя в крема при постоянно бъркане.
Разтопяваме на водна баня (или в микровълнова фурна) белия шоколад и го изливаме на тънка струя в крема при постоянно бъркане.
От получения крем отделяме 1/3 за измазване на тортата
отвън
В отделна купа разбиваме сметаната като към края на
разбиването ѝ подсилваме с фиксатора за сметана. Добавяме я в по-голямата част
от крема и ароматизираме всичко с портокаловата кора.
на желето
В малка купичка накисваме желатина с 6-4 с.л. студена
вода и оставяме настрана да набъбне.
Поставяме портокаловият сок и захарта в касеролка и
загряваме на среден огън. Бъркаме докато се разтопи захарта и отвеждаме.
Разтопяваме на водна баня желатина и го изливаме в
портокаловия сок. Оставяме настрана да се охлажда.
Сглобяване
Междувременно, разрязваме хоризонтално блата на две равни
части.
Поставяме едната в тортената форма и стягаме с тортен пръстен. Поливаме с половината от топлото и ароматизирано с ванилията прясно мляко.
Поставяме едната в тортената форма и стягаме с тортен пръстен. Поливаме с половината от топлото и ароматизирано с ванилията прясно мляко.
Отгоре разстиламе половината от крема и заравняваме слоя.
Наливаме портокаловото желе, което вече трябва да се е охладило и прибираме всичко в хладилника, докато желето се стегне добре.
Наливаме портокаловото желе, което вече трябва да се е охладило и прибираме всичко в хладилника, докато желето се стегне добре.
След това върху него разстиламе останалата половина от
крема, заравняваме и поставяме другата половина от блата.
Навлажняваме и нея с останалото мляко, като преди това
отново леко го загряваме.
Поставяме тортата за половин час в хладилник, след което я изваждаме, освобождаваме от стягащият я пръстен и я измазваме отвън със заделения за целта крем.
Поставяме тортата за половин час в хладилник, след което я изваждаме, освобождаваме от стягащият я пръстен и я измазваме отвън със заделения за целта крем.
Декорираме я с 1-2 с.л. маково семе и прибираме в
хладилник до сервирането ѝ.
Много красива и несъмнено вкусна торта, Ирма!
ОтговорИзтриванеТака ми допадат хрупкавите зрънца в блата, но никога не съм поръсвала за декорация от тях, звучи интересно!
Невероятно добре изглежда разрязана, перфекционистка си, както винаги!
Благодаря за споделянето!
Благодаря ти, Игличе! ❤️
ИзтриванеДо сега бях ръсила маково семе само върху хляб, в едно с други семена и понякога върху кифлички, на които и плънката е макова. В този случай идеята ми дойде ненадейно и декорацията с тях се получи наистина ефектна. За любителите на мака, каквато съм и аз, не пречи да хрускат повечко от него, но не на всеки му харесва да си пълни междузъбието с него. :) И с тази цел декорирах тортичката едностранно, а то взе че се получи и симпатично. Много се радвам, че ти допада, мила.
Поздрави сърдечни!
Как няма да е малка тортата, Ирме? Щом е толкова вкусна! Много красива и оригинална!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Бети!
ИзтриванеИмаше за празника и други сладости, та по тази причина я направих с малък диаметър (само 22 см.) и не очаквах, че ще търсят допълнително. :) Без да скромнича, признавам се получи с разкошен вкус.
Впечатляваща торта!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Ирме! :)
Благодаря ти, Хриси! :)
ИзтриванеПрекрасна е 😍 Какъв е диаметъра на тавичката?
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Анонимен!
Изтриване22 см. е диаметърът на формата, но спокойно може да се ползва и малко по-голям като това ще рефлектира единствено върху височината на тортата.
Ирме, какво да кажа? Прекрасна е ❤️ Толкова бяла и нежна декорация, и страхотен разрез в оранжево и тези черни семенца 😃 Ще се пробва някой ден тази прелест 😉
ОтговорИзтриванеПоздрави с пожелание за по-топла зима!
Благодаря ти, Дани! Драго ми е, че ти харесва тортичката и така високо оценяваш скромните ми умения, мила! ❤️
ИзтриванеНаправи я, ще ви хареса много! И сладко да ви е! :)
Поздрави сърдечни и от мен!
Ирма, ти с ръце пипала ли си я тая торта, изглежда нереално красива, като компютърно творение направо, непипано от човешки ръце. А тъй като обожавам всичко с мак, значи и вкуса ще е за мен само.....да имаше и кой да ми я направи! Поздрави, топъл и вкусен уикенд!
ОтговорИзтриванеЕхее, благодаря ти, Мария! Само с шпатула и нож я пипах, с ръце не посмях. :)
ИзтриванеВиж сега, снимките малко коригирах с фотошоп, изтрих някоя неправилно отронена и лепнала се, където не бива троха. Само толкова. Иначе си е напълно реална и баш такава, каквато я виждаш. А щом толкова ти харесва, не се мотай, ами се вземи в ръце и я направи, особено ако има до теб още любители на мака. Ще останете доволни. :)
Поздрави сърдечни!
Каква красота! И каква перфектност! Ирме, моите аплодисменти!
ОтговорИзтриванеЕ, кусури се намират, де - неравности тук-там, но семплата декорация и контрастът на цветовете грабват, да.
ИзтриванеРадвам се, че ти харесва тортата, Йоли. И благодаря много за комплиментите! :)
Оооо, и първоначално ми хареса, нооо, разреза е убиец просто, мнооого красиво!
ОтговорИзтриванеЗаписвам я веднага в "Чакащи":) Прегръдка за теб! Колкото до старите рецепти - виж, аз имам от преди поне десетина години, така, че давай ги и твоите, само от преди месец-два - ще им се насладим!