Бабин ден е, а на този празник се меси питка и се върти баница.
Толкова много да обичаме баници у дома, а тук съм публикувала само две-три.
Странно. Това трябва да се поправи, та поне, ако баба ме гледа от небето, да се
усмихне доволна. Уроците, които научих от нея са безценни и никога не бих
забравила. Толкова силно ми липсва понякога! Липсват ми ласките от напуканите
ѝ, състарени ръце, липсва ми мирисът ѝ, а нежният ѝ поглед и блага усмивка
винаги ще са с мен!
Обичам те, маме, където и да си!
Продукти
Продукти
за плънката
350 гр. овче сирене
5 яйца
½ ч.л. сол
250 гр. кисело мляко
1 равна с.л. сода бикарбонат
100 мл. зехтин
1 к.ч. олио
Рецептата за тестото и методът на изтегляне на
кори от него вече съм описала ТУК , при това постъпково и подробно, така че няма да пиша
отново. За една тава баница ползваме половин доза тесто, в противен случай
удвояваме количеството на продуктите за плънка.
Можем да ползваме и готови кори – 1 пакет за това количество плънка.
Приготвяне
Ако сте омесили сами тестото за баницата, след като сте
го разделили на топчета и сте ги оставили да почиват, подгответе плънката.
За нея натрошете сиренето, към него добавете 4 от яйцата,
солта, млякото със загасената в него сода и зехтина.
Оформяне
·
Разтегляме корите внимателно, за да не се скъсат. Поръсваме
с плънка (без мазнина преди това, в нея има достатъчно) и навиваме на хлабаво
руло. Всяко руло навиваме спираловидно в тава, намаслена с олио. Така продължаваме
до изчерпване на корите. Отгоре леко намазваме баницата с олио и нахвърляме тук-там
малки парченца студено масло.
·
За баница с готови кори взимаме по две кори наведнъж (ако
са много тънки и пресни може и по три) като по между им ги напръскваме
едва-едва с олио – буквално по десетина капки. Намазваме горната по четирите ѝ
краища с олио, сякаш рисуваме рамка, разпределяме по 4-5 пълни с.л. от плънката
отгоре ѝ, свиваме късите страни леко навътре, а дългата навиваме на руло. Така
оформяме всички кори, подреждаме ги върху тава, застлана с хартия за печене.
Намазваме ги обилно с останалото яйце, разбито с 1 с.л. зехтин.
Печем в предварително загрята на 230° фурна до златист загар.
След като извадим баницата от фурната леко я напръскваме
със студена вода и покриваме с кърпа, за да се задуши и да ѝ омекне леко
коричката.
Дали ще изберете да направите баницата със собственоръчно
точени/теглени кори или готови от магазина (тези от Лидл са много добри, стига
да са пресни), ще имате разкошна, пухкава и много вкусна баница.
Да ви е сладко!
Да ви е сладко!
За много години Ирме!
ОтговорИзтриванеРазкошна баница миличка! Като за празник :) да сгрее всяко стомахче в студените зимни дни ;)
Прегръщам те с най-добри пожелания!
Честит бабин ден! Чудна баничка, много подходяща за този ден, внася уют. Честита Нова година, Ирме! С пожелания за здраве, щастие и късмет!
ОтговорИзтриване