Колкото и да тачим у нас традициите, рядко се случва за
Никулден да имаме риба на трапезата. На този ден или
не сме у дома, или рибка сме хапвали в някой от близките дни. Така се случи и
този декември, съвсем "традиционно" за нас – в неделята се разходихме в планината и понеже ни изкушиха с
прясна пъстърва, с удоволствие се подадохме на изкушението. Но пък ми се искаше
да почета празника, та затова спретнах набързо малки рибни пайчета от любимото
ни бутер тесто. Идеята за оформянето е от интернет, а плънката по наш вкус.
Продукти
1 пакет бутер тесто (500 гр.)
за плънката
200 гр. риба тон от консерва (добре отцедена)
200 гр. риба тон от консерва (добре отцедена)
50 гр. настъргано меко сирене
100 гр. настърган кашкавал
1 варено яйце
2 с.л. зърна варена царевица
1 малък стрък зелен лук (наситнен)
малко наситнен магданоз или копър
сол и черен пипер на вкус
за намазване
1 яйце – 1 с.л. пресно мляко
Приготвяне
Изцеждаме добре рибата и към нея
добавяме настърганите сирене и кашкавал, надробеното на кубчета варено яйце,
царевицата, лука, малко магданоз или копър, подправяме на вкус със сол и черен
пипер, разбъркваме и ако ни се вижда суха плънката, може да я овлажним с малко
(1 ч.л.) майонеза или квасена сметана.
Включваме фурната да се загрее на 220°.
Разточваме тестото върху набрашнен плот на кора с дебелина не повече от 2-3 мм. Правим си от картон шаблон с формата на рибка (около 15 см. дълга) и с негова помощ изрязваме основите на пайчетата – аз изкарах 6 бр. Подреждаме ги върху застлана с хартия за печене тава и върху всяка поставяме по 1 пълна супена лъжица от плънката, като я центрираме правилно. От останалото тесто изрязваме кръгчета с диаметър 3,5 см., които нареждаме върху плънката, имитирайки люспите на риба. Нарязваме опашките леко, намазваме рибките с разбитото с мляко яйце и им поставяме оченца от черен пипер.
Печем за около 20-30 минути или до златист загар.
Разточваме тестото върху набрашнен плот на кора с дебелина не повече от 2-3 мм. Правим си от картон шаблон с формата на рибка (около 15 см. дълга) и с негова помощ изрязваме основите на пайчетата – аз изкарах 6 бр. Подреждаме ги върху застлана с хартия за печене тава и върху всяка поставяме по 1 пълна супена лъжица от плънката, като я центрираме правилно. От останалото тесто изрязваме кръгчета с диаметър 3,5 см., които нареждаме върху плънката, имитирайки люспите на риба. Нарязваме опашките леко, намазваме рибките с разбитото с мляко яйце и им поставяме оченца от черен пипер.
Печем за около 20-30 минути или до златист загар.
ВНИМАНИЕ! Хора, проявяващи алергия след консумация на риба и белтък (яйчен или млечен), трябва да изключат сиренето, кашкавала и яйцата от рецептата или да ги заместят с други продукти. Например, добра вкусова комбинация се получава на риба с намачкан, варен картоф и броколи; със спанак и зелен лук; с малко сварен и намачкан бял боб, репички и наситнена краставица.
Весели и споделени зимни празници!
Още мои рецепти с риба може да видите ТУК
Много красиво, ефектно и вкусно - разкошна идея, Ирме!
ОтговорИзтриванеЧудесно оформление и снимки...
Благодаря, поздрави и хубави празнични дни.
Благодаря, Дианка!
ИзтриванеВесели празници и за теб!
Чудно сладки рибочета си направила Ирме! Много ми харесват, защото са креативни и децата биха им се зарадвали, при все, че малката ми напоследък все се мръщи на рибка :))
ОтговорИзтриванеДа, може и да им се върже на визията, Ани. То големите им се радват, та децата ли няма... А са и вкусни. :)
ИзтриванеЧудесни рибЕта, Ирме!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Весе!
Изтриване