Страници

25 декември 2016 г.

❄ Весела Коледа и Честито Рождество Христово! ❄




За Коледа е казвано, писано и изписано толкова много, че каквото и да напиша тук сега, със сигурност ще повторя някого, дори себе си. И всичко ще е вярно, а най-вярно е това, че Коледа е любов. Всичко е любов! И би трябвало да бъде. Но не само днес, а всеки ден, всеки час, във всеки дом, във всяко сърце. Коледа е чудото, което сплотява, което дарява всички с доброта, топлота, вяра и сила. Чудо, което сбъдва мечти. Пожелайте си нещо, а аз ще се помоля то да се сбъдне. И дано се сбъдне! Обичам ви, обичайте се и вие! 

За всички вас са и моите пожелания в стихове:


КОЛЕДА  

Казват, че по Коледа се случват чудеса
и всеки се надява да е вярно -
поне веднъж за цялата година
да стане чудо, от онез, необяснимите.

Да може някак като със магия
да изтрием лоши мисли, тежка орисия,
да блесне бял и светъл път пред нас
и щастието да ни връхлети във този час...

да бъдем всички много здрави,
в любов и нежност само да се давим,
да се подкрепяме и да се обичаме,
със лекота мечтите си да стигаме.

Навярно за такива чудеса и ти мечтаеш.
Навярно някои мечти да сбъдваш знаеш.
Но ако нещо се изплъзва и ти бяга,
ще се помоля Бог да ти помага.

И ако стане чудо, ако нещо се обърне
и точно туй желание да ти се сбъдне,
така внезапно, ненадейно и необяснимо,
то знай, че туй е коледна магия!

                                               /25.12.2014/


Весела и щастлива Коледа! 
Светли и благословени да са празниците за всички ви!



18 декември 2016 г.

Кейк с фъстъци, боровинки и шоколадова глазура

/Chocolate glaze bundt cake with peanuts and cranberries/



Много, ама много рядко се случва у нас да има сладък кейк, кекс дето се казва, и то за семейството. За гости да, но ние не сме фенове на подобни сладкиши, някак сухи ни идват като цяло. Но когато се случи да направя, той задължително ще е с масло, много при това, с някакви плодове, ядки, локум или други неща за пълнеж.  Такъв кейк ще е лек като перце, пухкав като памук, с кадифена текстура от маслото, по-ароматен и някак сочен, благодарение на добавките. И го предпочитаме залят с шоколад! Независимо дали ще е бял или кафяв. Шоколадовата глазура освен, че запазва вътрешността му за по-дълго време свежа (за нас това е важно, защото с един кейк се подслаждаме с дни), придава и завършеност. Плюс това цялостният вкус става по-богат, мек и дълбок, което не е никак маловажно за подобни печива.
Тези дни имахме няколко пъти гости и за по-бързо ги подслаждах с кейкове – бял, шоколадов, меден, карамелен. Такова кейко-правене моята кухня не е виждала никога, но пък ѝ хареса. На мен де! Бързо се забъркват, лесно се пекат, една заливка или поръска и готово. Имаме голям сладкиш за нула време, минимум усилие и много доволни. Ето, затова мама все кекс ни правеше, а на мен ми бе писнало от него. Затова и не е сред любимите ми десерти, но понякога и на мен ми се дояжда именно кекс.


Продукти

5 големи яйца
1 щипка сол
120 гр. меко масло
120 гр. пудра захар
2 пликчета ванилова захар
60 гр. царевично нишесте
200 гр. квасена сметана
½ ч.ч. черешов ликьор
½ ч.ч. сушени боровинки (може и замразени)
½ ч.ч. сурови, белени фъстъци
2/3 ч.ч. едрозърнесто брашно (много фин грис)
½ ч.ч. обикновено, бяло брашно + 1 бакпулвер

за глазурата
100 гр. черен шоколад
200 ml. млечна сметана (мин. 30% масленост)
1 голяма с.л. нуга крем (Nutella)


Приготвяне

Ако ползваме сушени боровинки, час преди да забъркаме тестото ги накисваме в ликьора, за да набъбнат, след което прецеждаме с цедка, а ликьора заделяме настрана – от него ще добавим и в тестото. Ако ползваме замразени, пропускаме тази процедура.
Ядките запичаме леко в сух тиган на среден огън, колкото да се подсушат и едва да се зачервят ръбчетата им.

Включваме фурната да се загрява на 200°.

Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци като вторите поставяме в по-голяма купа.

Белтъците разбиваме на твърд сняг като добавяме към тях солта.
Към жълтъците добавяме маслото, пудрата захар и ванилията. Разбиваме добре всичко, докато сместа побелее, увеличи двойно обема си и не остане и едно кристалче захар. Насипваме нишестето, разбъркваме, за да се поеме, а след него квасената сметана и 2 с.л. от ликьора. Отново разбъркваме всичко и сгъстяваме с едрозърнестото брашно.
Ред е да прибавим белтъците на няколко порции като внимателно бъркаме след всяка една, докато напълно се смеси с тестото. Внимавайте да не спаднат!
Насипваме отново на порции и пресятото, заедно с бакпулвера, бяло брашно. Накрая добавяме фъстъците и отцедените и напудрени с брашно боровинки.
Прехвърляме тестото в намаслена и напудрена с брашно кексова форма (ако е силиконова не я мажем с нищо) и печем за 7-8 минути на 200
°,
след което намаляваме градусите до 180° и оставяме кейкът да се допече до готовност. Общото време за изпичане зависи от формата – ширина, дълбочина... Ориентировъчно – около 45 – 50 минути. Когато ви се стори, че е готов направете тест с дървена клечка - да няма влага във вътрешността му.
Изваждаме го от фурната, оставяме го да се охлади малко във формата, след което го вадим от нея и поставяме на телена скара да изстине напълно.
Когато това стане, заливаме с глазурата и поставяме на студено, за да се стегне. Най-добре в хладилник за около 2 часа.



За глазурата поставяме сметаната в касеролка и я загряваме почти до кипене.
Отвеждаме настрана и в нея добавяме начупеният на дребно шоколад. Оставяме така за около 2-3 минути и чак след това бъркаме непрекъснато, докато се разтопи шоколада и сместа стане гладка. Добавяме нугата крем и отново бъркаме, докато глазурата се хомогенизира и уплътни. Веднага след това я изливаме върху кейка.

Декорираме по желание и по вкус.
Опитайте и да ви е сладко!





7 декември 2016 г.

Рибен пай в мини вариант


Колкото и да тачим у нас традициите, рядко се случва за Никулден да имаме риба на трапезата. На този ден или не сме у дома, или рибка сме хапвали в някой от близките дни. Така се случи и този декември, съвсем "традиционно" за нас – в неделята се разходихме в планината и понеже ни изкушиха с прясна пъстърва, с удоволствие се подадохме на изкушението. Но пък ми се искаше да почета празника, та затова спретнах набързо малки рибни пайчета от любимото ни бутер тесто. Идеята за оформянето е от интернет, а плънката по наш вкус.


Продукти
 1 пакет бутер тесто (500 гр.)

за плънката
200 гр. риба тон от консерва (добре отцедена)
50 гр. настъргано меко сирене
100 гр. настърган кашкавал
1 варено яйце
2 с.л. зърна варена царевица
1 малък стрък зелен лук (наситнен)
малко наситнен магданоз или копър
сол и черен пипер на вкус

за намазване
1 яйце – 1 с.л. пресно мляко

Приготвяне

Изцеждаме добре рибата и към нея добавяме настърганите сирене и кашкавал, надробеното на кубчета варено яйце, царевицата, лука, малко магданоз или копър, подправяме на вкус със сол и черен пипер, разбъркваме и ако ни се вижда суха плънката, може да я овлажним с малко (1 ч.л.) майонеза или квасена сметана.

Включваме фурната да се загрее на 220°.
Разточваме тестото върху набрашнен плот на кора с дебелина не повече от 2-3 мм. Правим си от картон шаблон с формата на рибка (около 15 см. дълга) и с негова помощ изрязваме основите на пайчетата – аз изкарах 6 бр. Подреждаме ги върху застлана с хартия за печене тава и върху всяка поставяме по 1 пълна супена лъжица от плънката, като я центрираме правилно. От останалото тесто изрязваме кръгчета с диаметър 3,5 см., които нареждаме върху плънката, имитирайки люспите на риба. Нарязваме опашките леко, намазваме рибките с разбитото с мляко яйце и им поставяме оченца от черен пипер.
Печем за около 20-30 минути или до златист загар.




ВНИМАНИЕ!  Хора, проявяващи алергия след консумация на риба и белтък (яйчен или млечен), трябва да изключат сиренето, кашкавала и яйцата от рецептата или да ги заместят с други продукти. Например, добра вкусова комбинация се получава на риба с намачкан, варен картоф и броколи; със спанак и зелен лук; с малко сварен и намачкан бял боб, репички и наситнена краставица.



Весели и споделени зимни празници!


Още мои рецепти с риба може да видите ТУК