Продукти
/за 4 порции/
400 гр. зеленчуков микс (царевица, морков, грах, гъби,
броколи), може и замразен
1 к.л. захар + 1 ч.л. сол
1 ч.л. масло за намазване на формите
за бешамела
40 гр. масло
1 с.л. олио
2 с.л. брашно (равни)
300 мл. пресно мляко
300 мл. пресно мляко
1 яйце
250 гр. квасена сметана
200 гр. настъргани сирена по избор (при мен Фета и
Пармезан)
сол и черен пипер на вкус
100 гр. кашкавал за поръсване
Приготвяне
Наливаме в тенджерка 2 л. вода и я слагаме на котлона да заври.
Добавяме солта, захарта и зеленчуците.
Наливаме в тенджерка 2 л. вода и я слагаме на котлона да заври.
Добавяме солта, захарта и зеленчуците.
Изключваме котлона, отвеждаме тенджерата настрани и
оставяме зеленчуците да се бланшират за 5 минути под капак.
Отцеждаме ги и ги заливаме със студена вода.
Прецеждаме ги отново и ги разпределяме в добре намаслените форми.
Отцеждаме ги и ги заливаме със студена вода.
Прецеждаме ги отново и ги разпределяме в добре намаслените форми.
Включваме фурната да се загрява на 200°.
За бешамела разтопяваме маслото с олиото в касерола на
среден огън.
Добавяме брашното, запържваме за кратко и отвеждаме
настрана от огъня.
Наливаме пресното мляко, разбъркваме старателно с тел до гладък сос. Добавяме яйцето, квасената сметана, настърганите сирена, подправяме със сол и черен пипер на вкус и смесваме всичко отново.
Наливаме пресното мляко, разбъркваме старателно с тел до гладък сос. Добавяме яйцето, квасената сметана, настърганите сирена, подправяме със сол и черен пипер на вкус и смесваме всичко отново.
Изключваме котлона и връщаме касеролката на него. Бъркаме
непрекъснато в продължение на минута, след което разпределяме соса във формите,
над зеленчуците.
Поръсваме с настърган кашкавал и печем в предварително нагрятата фурна до златиста коричка.
Изваждаме, оставяме да се охлади и поднасяме със свежа салата.
Поръсваме с настърган кашкавал и печем в предварително нагрятата фурна до златиста коричка.
Изваждаме, оставяме да се охлади и поднасяме със свежа салата.
Ястието
е леко, с много нежен вкус, а усещането е че си хапвате солен крем карамел със
зеленчуци. Може да замените зеленчуците с други, по ваш вкус, както и да добавите сварено или печено пилешко месце. За по-хрупкава коричка пък може да поръсите върху кашкавала малко галета. Резултатът при всеки случай ще е отличен.
Опитайте
и да ви е сладко!