Фокачата е плосък италиански хляб, който преди изпичане
се поръсва със сол и зехтин, зелени подправки, понякога домати, лук, сирене или шунка. Думата „фокача“ произлиза от древно
римското panis
focacius, което е плосък хляб, печен в огнището - латинското focus означава
именно огнище. Все пак се смята, че рецептата произлиза от етруските или
древните гърци.
В различните региони на Италия фокачата също е различна. Например в Северозападна Италия може да попаднете на сладка фокача (focaccia dolce ), която е посипана със захар, вместо сол, и е гарнирана със стафиди, ядки и мед. Венецианската фокача (focaccia Veneta ) също е сладка. Колкото по-на юг се отправяте в Италия, толкова повече ще се доближавате до оригиналната фокача, ако може така да се нарече, със сол и зехтин - Месина, Бари, Лече, Бриндизи, като в Таранто тестото дори е от твърда пшеница, а отгоре се гарнира или с домати и маслини, или с тънки резени картофи, или се оставя съвсем гола – само със сол и розмарин. Във Франция фокачата се нарича „фугас“ (fougasse), като най-популярна е във Прованс. В Испания се среща „огаса“ (hogaza), а в Латинска Америка „фугасса“ (fugazza)
В различните региони на Италия фокачата също е различна. Например в Северозападна Италия може да попаднете на сладка фокача (focaccia dolce ), която е посипана със захар, вместо сол, и е гарнирана със стафиди, ядки и мед. Венецианската фокача (focaccia Veneta ) също е сладка. Колкото по-на юг се отправяте в Италия, толкова повече ще се доближавате до оригиналната фокача, ако може така да се нарече, със сол и зехтин - Месина, Бари, Лече, Бриндизи, като в Таранто тестото дори е от твърда пшеница, а отгоре се гарнира или с домати и маслини, или с тънки резени картофи, или се оставя съвсем гола – само със сол и розмарин. Във Франция фокачата се нарича „фугас“ (fougasse), като най-популярна е във Прованс. В Испания се среща „огаса“ (hogaza), а в Латинска Америка „фугасса“ (fugazza)
Фокачата много прилича на пица, но разлики все пак има.
Тестото, например, при фокачата втасва по-дълго и се оформя не толкова тънко,
както това за пица. Формата на фокачата обикновено е четвъртита. Освен това е
прието преди печене да се надупчи (с пръсти или дръжка на лъжица), след което
да се намаже/полее/напръска обилно със зехтин, който попадайки в дупките пропива
в цялата фокача. Резултатът е невероятно пухкав и ароматен хляб, който поднесен
топъл, ще ви откаже от всичко друго и на който не може да се наситите. Най-добре е да се пече в пещ, но също толкова
хубава става и на плоча във фурната, дори и в тавичка.
Ако ползвате тавичка, моят съвет е да я намаслите обилно със зехтин, за да може при печенето долната кора един вид да се изпържи в нея – така ще имате тънка и хрупкава коричка, като на нешенска милинка. Ще ви хареса много! J
Може да замените зехтинът със свинска мас, както го правят в някои части на северна Италия.
Ако ползвате тавичка, моят съвет е да я намаслите обилно със зехтин, за да може при печенето долната кора един вид да се изпържи в нея – така ще имате тънка и хрупкава коричка, като на нешенска милинка. Ще ви хареса много! J
Може да замените зехтинът със свинска мас, както го правят в някои части на северна Италия.
И понеже моята любима фокача е само със сол и розмарин и рецептата ще е за
нея.
Продукти
Продукти
/за 2 фокачи/
500 гр. бяло брашно
1 ч.л. сол
½ кубче пресна мая (или 1 пликче суха)
2 с.л. зехтин
2 с.л. зехтин
300 мл. хладка вода
за гарниране
малко зехтин
малко морска сол на кристали
свежи листенцата от клонче-две розмарин
Приготвяне
В купа пресяваме брашното със солта.
Правим кладенче и в него наливаме зехтина и разтворената във водата мая (ако ползваме суха, я сипваме в кладенчето и наливаме водата).
Замесваме тестото. То е влажно и е необходимо да го месим известно време на леко набрашнен плот, докато спре да лепне
Правим кладенче и в него наливаме зехтина и разтворената във водата мая (ако ползваме суха, я сипваме в кладенчето и наливаме водата).
Замесваме тестото. То е влажно и е необходимо да го месим известно време на леко набрашнен плот, докато спре да лепне
Посипваме купата с малко брашно, връщаме тестото вътре и
го покриваме да втасва за около 40 минути.
Изваждаме го и го разделяме на две, за две фокачи.
Изваждаме го и го разделяме на две, за две фокачи.
Ако ще печем фокачата на плоча, следва да я напудрим
плочата леко с брашно. Оформяме отгоре ѝ с ръце тестото на кръгла или
четвъртита кора с дебелина 1.5 – 2 см. и я оставяме да бухне отново.
Ако нямаме плоча, вариантите са два:
- на
хартия, поръсена с брашно
- в малка
тавичка, намаслена обилно със зехтин (може и олио)
Включваме фурната да се загрее на 200°.
Когато фокачата бухне, правим с пръст дълбоки дупки по
повърхността ѝ, поливаме я навсякъде с тънка струйка зехтин като се стараем да
попадне във всяка дупка от него. Поръсваме я леко с натрошена едра, морска сол
и нахвърляме отгоре ѝ листенцата розмарин.
Печем в загрятата фурна до златиста коричка.
Печем в загрятата фурна до златиста коричка.
Изваждаме я, покриваме за около 10 минути, да се задуши и
сервираме.
Виното е задължително, а
мезетата са по вкус!
Наздраве!
Наздраве!
Снимките са чудесни, Ирме!
ОтговорИзтриванеАз пека една с пармезан и я слагам върху нагорещената
тава от фурната.
Не знам така дали ще се получи добре!
Прегръдки!
Аа, ти правиш фокача "Бианка ала Дженовезе"! :)
ИзтриванеИ защо да не стане? Сигурна съм, че е божествено вкусна с този Пармезан!
Благодаря, Дани! Прегръдки и от мен!
Не знам как се казва.
ИзтриванеРецептата е на Carina,
но наистина е божествена!
Хубав ден, Ирме!
Ирме, сестра ми ме научи на точно тази фокача и стана любима на цялото семейство, но...не ме научи да правя такива изкушавящо вкусни снимки :)))))
ОтговорИзтриванеПоздравления, възхищения и прегръдки!
Сърдечно ти благодаря, Хриси! :)
ИзтриванеА ти недей да скромничиш - отличен фотограф си, да не говорим за кулинарните ти умения!
И у нас фокачата е на едно от челните позиции в списъка с любими тестени, и винаги, когато я меся, си минаваме почти само с нея - страхотна е, какъвто и вариант да се избере.
Топли прегръдки от мен!
Ахааа :) такава фокача и аз обичам :) май единствената питка, която правя с мас е, както си писала.
ОтговорИзтриванеИ тъй като днес нямаме, нареждам се тук, на тази апетитна питка :) за парченце!
За тебе винаги, мила! Каквато харесваш, такава! :)
ИзтриванеПрегръдки и хубава сряда!
И италианец ще ти завиди на фокачата! Фантастична е Ирме!
ОтговорИзтриванеЕ, не вярвам чак да ми завиди, Йоли, но ще съм поласкана да опита и одобри. ;))
ИзтриванеБлагодаря ти, скъпа! Поздрави и прегръдки за теб!
Не ги разбирам видовете фокачи, но тази тук изглежда фантастично! Снимките са толкова слънчеви, да не си ги правила в Италия? Прегръдки, Ирме!
ОтговорИзтриванеАми, в Италия, де да беше там, ама не! При нас си пече ли, пече. В момента хич не е за фокача дори, само лед на кубици ни трябва. :))
ИзтриванеПрегръдки и за теб, мила!
Видях я вече на другото място. Там само харесах, ма да ти кажа сега; ухае... разбираш ли? Ухае!!!! Поздравче!
ОтговорИзтриванеАко разбрах правилно и пара май се дига. ;))
ИзтриванеБлагодаря ти, Марте! Прегръдка голяма за теб!
Не ми трЕбе ни вино, ни мезе, ей така ще си я хапна - натурална!
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко, Весе! :)
ИзтриванеЦелувки!
Ох, що ли не направих, сега пак ме провокираш...
ИзтриванеА, де! Да те пита човек! :)
ИзтриванеНе се мотай, ами намеси поне две - не сте сами, а те са спорни! Обещавам много да ви се харесат! И както е топло сега, няма да ѝ трябва много време да втасва.
Убедих ли те вече или да идвам аз да я омеся? ;)
Много любима фокача, до мен достига аромата и!
ОтговорИзтриванеАроматът ѝ е пленяващ, Игличе, наистина!
ИзтриванеС днешното ми "Капрезе" биха се гушнали като влюбени. :))
Много усмивки от мен!
Ох ... като дантела е ;)
ОтговорИзтриванеЛюбима моя фокача! Пропускам виното и ще си чупна парченце и аз :) И какви снимки само!!!
Средиземноморско поздравче Ирме!