Най-вкусната ципура на грил. Е, по мой и на близките ми
вкус, но истината е, че приготвена по този лесен и бърз начин, ще ви накара да
си оближете пръстите, обещавам! J
И понеже утре е Никулден и традицията повелява да се блажи с шаран, а ние не си падаме по неговият вкус, няма да пропуснем празника и ще го отбележим не по-малко вкусно.
И понеже утре е Никулден и традицията повелява да се блажи с шаран, а ние не си падаме по неговият вкус, няма да пропуснем празника и ще го отбележим не по-малко вкусно.
Ципура
на грил тиган
Продукти
/за 2 порции/
/за 2 порции/
2 пресни ципури, средни по големина
смляна морска сол
черен пипер
50 гр. масло
1 лимон
зехтин
клонче розмарин
за гарниране
няколко сварени дребни картофчета
няколко дребни доматчета - Чери или Рома
1 връзка магданоз
сока на 1 лимон
малко зехтин
4-5 скилидки чесън
сол на вкус
Приготвяне
Почистваме и подсушаваме добре рибките отвън и отвътре.
Набраздяваме с остър нож кожата им от двете страни – само
2-3 плитки, хирургически разреза.
Натриваме ги нежно със сол и черен пипер навсякъде.
Във вътрешността им слагаме по малка бучица масло и тънко
резенче лимон и забождаме отвора с клечка за зъби. Намазваме ги отвън добре със
зехтин.
Включваме котлона на среден огън, поставяме тигана отгоре
и след като се нагорещи добре, намасляваме и него със зехтин. Подреждаме
рибките и печем ги от всяка страна по около 6-7 минути (според едрината им) или
докато добият страхотна, златиста коричка – препечена според вашия вкус.
По желание, докато се пекат рибките може да
сложите до тях и някое малко доматче в тигана, както и клонче
розмарин, за повече аромат.
Сервираме рибките в
плато, заедно с дребни, варени картофки и грилованите доматчета. Преди да им се
нахвърлим, поливаме всичко със смес от зехтин, лимонов сок, наситнен чесън,
сол и много магданоз.
Опитайте
и да ви е сладко!
Още мои рецепти за приготвяне на рибка може да видите ТУК
Весел празник утре и
много късмет!
Толкова изисканост има в поднасянето, че (поне аз) немога да наруша тази красота!!!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Ирме и весел празник! :)
О, с особено задоволство я разваляме, Хриси, дори и съвестта ни е чиста. :) Виж, пред някоя съвършена торта много бих се кумила, ако съм с ножа в ръка. :)))
ИзтриванеБлагодаря ти, мила!
Прегръдка от мен и щастливи пазници!
Ирме, апетитна ти е рибката, нищо, че не е шаран, важно е да ви е вкусно.
ОтговорИзтриванеЧудесна е, пък и на кой както му е вкусно! Ако знаеш аз вчера какъв шаран на дървени въглища хапнах, Ирме... Буквално си облизах пръстите! Нито беше блажен, нито нищо... Чак сладко беше месото му. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!